18.05.12

Aitame vallaametnikku osa II - lugeja fotod Ardust

Antud postituses on ära toodud Ardu elaniku fotod kodualevikust. Esmapilgul ei saagi aru, kas on tegu Groznõi, Sao Paolo favela või Tallinna lennujaamataguse raadzhakülaga. Tegu on siiski praeguse Kõue valla keskuse, Ardu vaadetega.

Nagu on Ardu tõusnud väikesest Paunküla külast Habaja sovhoosikeskuseks, paistab nõuka aja lõppemisega seal endine rikkus ja tööstus kaduvat. Meierei (valge hoone) muidugi on varasemast ajast. Kui Tallinna hoovide murupikkust käib Savisaar ise tollipulgaga mõõtmas-menetlemas ja näiteks Viimsi vallas ei tohi olla palkmaja, ehk kui on, tuleb see korraliku voodrilauaga katta, paistab Ardus olevat soositud omamoodi varemete anti-disniländ. Keegi ei kobise.

Loomulikult, keda säärased kolossid segavadki? Paneelikate elanikud lähevad hommikul vara ja saabuvad õhtul hilja, kooli- lasteaeda- valda ruttajad ei pane neid aja puudusel tähele, vanematele sovhoosiaja tegijatele tuletavad need vrakid magusalt meelde kunagist kuldaega.



Enamike antud ehitiste puhul asub maa Pirita jõe ligidal, nii et peaks olema väärt krundid. Aga pole sotsiaalset kapitali, pole ka huvi materjaalsete väärtusete vastu. Kohalike peremeeste omandi eest hoolitsemine näitab ilmekalt ka nende suhtumist teiste kodanike vastu.

Jääb vaid üle mõmiseda Aela küla Käsampõllu Aksli lorilaulu:

Las katus sajab läbi
kaob emisel tõbi
ja arneneb külmaveesiga
meil metsikut maisi
puhvaikades naisi
meil kartul on kärnase näoga
ja nisu on hargneva peaga

16 kommentaari:

MART ütles ...

Kui sarnasele probleemile ühes teises kesk-eesti vallas tähelepanu pöörati, et lagunenud majad alevis ei ole miljööväärtuslikud, siis vastus oli, et ega me eraomandit ei saa ja ei tohigi puutuda. Ettekirjutused, isegi muinsuskaitse omad ei loe, kuna omanik võib väita, et tal ei ole võimalusi midagi ette võtta.(mis siis et ise sõidab länkariga). Samas ei aita ka sundvõõrandamine, kuna vald veel sitem peremees.

Juhan ütles ...

M.O.T.T. Ja siis imestatakse, miks sellistest tegutsemisvõimetutest valdadest elanikud lahkuvad.

Juhan ütles ...

Kuna anonüümne kommentaator kasutas delikaatseid isikuandmeid, avaldan kommentaari kärbitult:

Appi kui palju viha Sul Juhan! Kuidas Sul on aega siin nii palju viriseda? On Sul siis ettepanekuid, mida teha? Algata siis midagi, tee ära, need siia riputatud pildid on ärapanemise eesmärgil, mis ka midagi ei lahenda. Nii kegre on näpuga näidata. Kui eestlastel lõppeb suhtumine, et see seal, see valitsus, see volikogu, see riik jne- me ise olemegi see vald, siis lõpuks võibolla hakkab ka midagi paremaks minema. Tee siis midagi ära, too välja, mida annab teha, loe vastavaid seadusi jne.

Juhan ütles ...

ja minu vastus viimasele kommentaatorile: See küll vihane postitus pole või on? Ära ma saan teha omade vahenditega (ajaveebiga) niiviisi, et teadvustan probleemi, ehk hakkab midagi liikuma. Nagu ma märkisin, tõenäoliselt enamus neid varemeid ei näe. Samas nagu tahaks, et Ardu oleks turvaline kooliskäimise koht. See valitsus, see volikogu, see postitus ongi nendele, kui nende omad silmad ei näe. Tõin ka välja, kuidas Tallinnas ja Viimsis omanikke peedistatakse, ehk tasub õppust võtta. Nagu mõned volikogud tagasi selgus, et menetleda nagu ei saaks aga vald saaks ju survet avaldada. Tundus et mu postitus avaldas kellelegi survet, astus konnasilma peale. Ja lõpuks - need fotod saatis mulle Ardu kodanik, nii et on vähemalt üks inimene peale minu, kes tahaks asja paremaks muuta. Ootan veel tagasisidet!

Anonüümne ütles ...

Mina kahjuks ei ole tegija seega ma ei tea, kas astusid konnasilmale või mitte, olen ise ka neid hooneid näinud, mitte ainult Kõue vallas, tõesti võiksid ju olematud olla. Aga kui Viimsi ja Tallinn suudavad selles vallas midagi teha siis võiks neilt eeskuju võtta aga neil on ka suurem valitsemise aparaat.
Sinu postitustest ei jäänud kahjuks lahendused meelde, vaid ärapanemise maitse jäi suhu. Viimane pilt ma päris ei saa aru aga minu teada elab seal vana tädike, mida sa siis temaga teeksid? Hakkaksid peedistama, võtaksid maja ära?
Teised hooned võiks vald omanikelt ära võtta küll ja näiteks mõnele ettevõttele anda.
Ja see ongi kodanikuühiskonna näide, teed blogis teema ja asjad hakkavad liikuma (loodetavasti)- nii ongi õige aga ärapanemine ja viha mulle igathaes ei meeldi.

Juhan ütles ...

Kui siin keegi kellelegi ära paneb või vihane on, on see anonüümne kommenteerija. Räägid kodanikuühiskonnast aga ei julge oma nime all kirjutada. Kellele mul oleks selle postitusega ära panna, räägi lähemalt. Lahendusi mul pole, küll aga on Ardu kodaniku ja minu kui Ardus teenuseid kasutava kodaniku mure esteetilise ja peamiselt turvalise keskkonna pärast. Nagu näha, tuleb leppida sellega, et sovhoosi kunagised erastajad itsitavad oma kolosside taga pihku, tehes mittemidagi, toimib ka ringkaitse. Vald on samuti suutmatu ja tuleb aeg, mil Ardusse mul enam asja ei ole, Kose kasuks. Ja praegune torkimine oma nime all on samuti lollus nagu näha - anonüümsed kommentaatorid ründavad isikliklikult pinnalt (mis esimeses kommentaaris kustutatud) ja võtavad probleemile viitamist kui solvangut ja ärapanemist. Kas tuleks tädikest peedistada? Loomulikult mitte, ka tööstushoonete omanikke mitte. Eraomand on puutumatu. Las ilmestavad keskkonda edasi. Eks ela anonüümselt edasi oma armsate tondikate vahel ja ründa igaühte, kes soovib midagi muuta või probleemile viitab. Viimase foto võtsin maha.

Anonüümne ütles ...

Kõik need objektid on kellegi omad ja mida saab vald seal teha ? Neid ei kasutata ?
Hakkab meie Kõue vallavalitsus neid võõrandama ja endale küsima ? Milleks, et hakkab neid korda tegema ?

Kui vallal pole raha isegi teede remondiks..

Sa oled käinud tegemas pilti vanadest räämas olevatest hoonetest.

Aga pole sotsiaalset kapitali, pole ka huvi materjaalsete väärtusete vastu.

Siin sa paned ikka korralikult puusse.

Kes see kohalik oli ja need pildid saatis ?

Juhan ütles ...

Vallal pole raha, igal pool mujal on ka räämas hooneid, Viimsis ja TLNs on suurem aparaat, et menetleda - just, selline suhtumine tagabki pooleteise aasta pärast Kõue valla kao.

Miks ma väidan, et pole sotsiaalset kapitali? Kui seda oleks, suudaks peremees rusuhunnikud kokku lükata, krundid maha müüa või leida mõni muu otstarve. Praegusel kujul nende hoidmine on kõrges kaares peale kusemine nii alevikurahvale, valla keskusele kui ka kogu vallale. Kui oleks Ardu peale piisavalt sotsiaalset kapitali, suudaks see kodanike, lepsevanemate, ettevõtjate, vallavalitsuse, omanike sugulaste, kelle iganes kujul mõjutada nende kolosside kadumist, tarastamist vms.

Ja loomulikult tuleb korraldada nõiajaht sellele tõenäoliselt ainsale kodanikule, keda need tondikad häirivad ning kes fotod saatis.

Anonüümne ütles ...

ma arvan, et kui nende hoonete omanikud oleksid sama edukad nagu Kross siis oleksid nad nende hoonetega ammu midagi ette võtnud. Tore, et selle viimase pildi maha võtsid, nüüd ei tea järgmised lugejad millest jutt. Ikkagi ei näe lahendusi. Enne kui mingi teema tõstatad, ole mees ja paku arukamaid lahendusi.
Tore, et Sul Kose valda nii palju usku, kahjuks pean Sind kurvastama ka seal on lagunenuid hooneid. Polegi kuskile mujale minna siis, pea igas vallas leidub neid:)

Juhan ütles ...

Ah et ei ole raha hoonete hooldamiseks?

Arvan, et asi jääb ikkagi sotsiaalse kapitali, ehk pealehakkamise ja huvipuuduse (ajude) taha. Koostada lammutusprojekt, küsida KIKilt toetust, puhas krunt lükata näiteks Kaserale ära - pakun, et on kasud sees ja mitte väiksed. Eks edu tulebki väikeste sammudena, tasub ehk proovida?

Juhan ütles ...

http://www.envir.ee/1181151

Viide konkreetsele keskkonnaministeeriumi meetmele tondikate lammutamiseks.

"Kui taotleja ei ole rajatise omanik, siis tuleb taotlejal esitada keskkonnainvesteeringute Keskusele omaniku nõusolek." - ehk kui mingi seltskond Ardus viitsiks seljad kokku panna, võiks isegi asja saada. Ja igal pool mujalgi. Äsja just suhtlesin keskkonnaministriga, kes väisas Triigit - oleks talt rohkem pärinud, oleks sellest toetusest enne teadnud.

Anonüümne ütles ...

Antud postituse puhul tuleb küll J-ga nõustuda - ei ole siin küll vihasust, kui, siis mõõdukalt irooniat.
Isegi kui juriidilisi jõumeetodeid ei saa kasutada, siis omaniku välja selgitada ja temaga viisakalt suhelda, tähelepanu juhtida, tegeleda sel viisil annaks küll. Ja tegelikult ei olekski soliidne kohe kahureid paugutama hakata ja kohe suhtlust karistamisega alustada. Oluline on, et vald tähelepanu pööraks ja annaks selge signaali, et nii ei ole ok. Väike vallavalitsus, vähe ametnikke, aga valdkondi sama palju kui suures vallas - seda küll. Aga meil ju võeti palgale spetsiaalne järelevalveametnik - millega tema küll enda eksistentsi - küll 0,5 koha ulatuses - õigustab? Või kuidas lugupeetud vallavanem tema palkamist siis õigustab? 0,5 koha ulatuses on ta ju pidanud järelevalvetööd tegema?

Anonüümne ütles ...

Probleem olemas. Asjaga tegeletakse. Loodame, et ka omanikud on vastutulelikud ja võtavad midagi ette.

Edaspidi võiks mõtete, ideede ja/või muredega tulla otse vallamajja, siis ei pea terve ilm meie hirmsate tondilosside pilte vaatama ja võib-olla oleks probleemilahendus tulemuslikum.

Juhan ütles ...

Aitäh et tegevus käib, antud kaks lossideteemalist postitust olen avaldanud lugeja/volikogu liikme soovil, kuna vallast pole abi saadud (vt. volikogu protokolle).

Anonüümne ütles ...

kena volikogu liige küll, ei leia teed vallaametniku juurde aga leiab tee sinu! - Juhan Soometsa juurde!

Juhan ütles ...

nagu näha vallaametniku kommentaarist, postitus aitas ja hakati tegelema - teema lukku!