13.02.09

Järvamaa eilse päeva mõisad

Viimastel päevadel on Triigi mõis teinud läbi suure transformatsiooni - ehitusprahi vahelaost on saanud müürid ja talad, laiad põrandalauad esimesel korrusel. Isegi katusekelba kattematerjal on mõned päevad maas olnud, ehk päike on paistnud otse majja sisse ning sellisest vaatest on saanud omamoodi olemuslik fenomen - võimaluseks kas uus katus või müüride täielik häving. Tasub ka meenutada sama kompleksi endist tööhobuste talli - aastal 2005 oli katus korras, 2008 lõpul, paari aasta katuse läbisadades, ei õnnestunud enam päästa sarikatki. Ning sellest sissejuhatusest tuleb mulle meelde mitu mõisa peahoonet (sadu kõrvalhooneid), kus omaniku lohakuse, pohuismi, võimu või varahalduse, segaste omandiküsimuste süül on hävinenud terve hoone, kusjuures häving on alanud väiksesest läbisadamisest katuses. Need järgnevad pildid katuseta mõisate peahoonetest ehk müürid ei olegi teab mis erinevad praegusest Triigi mõisast, ehk betoonvalu müürile, toestus, ajutine katus, fobost ülejäänud müürid, krohv ja päris katus peale! Ma arvan, et suvalisest müürijupist ülesehitatud uhket hoonet käidaks vaatamas ka kaugemaltki.

Huuksi mõis, Koigi kihelkonnas Järvamaal, super poolringi kujuline kompleks, säilinud mitu müürijuppi, üliuhke dekoor:


Müüsleri mõis, Peetri kihelkond, Järvamaa, osa kilplala kompleksist. Kilplased võiskid taastada sellest nurgast omale uhke häärberi:


Väike-Kareda, Koigi-Peetri kihelkonna vahel, Järvamaal, tegu on üliuhke hoonega, kus häving on alles alanud, mida küll mõtleb omanik?


Klooga mõis, Harjumaa, katus isegi kohati peal:

Keava mõis, Raplamaa, taastamata alates 1905. põlengust, paistab, et müürid tugevad:

Kommentaare ei ole: