09.02.09

Vanalinna konverents


Veidi vastuoluline üritus oli. Paidest oli kohal kuskil paarteist inimest, niipalju siis huvi vanalinna vastu. Linnaamtnikud, kes sõna võtsid, põgenesid koheselt peale ettekandeid, nagu ei puudutaks teemad neid. On üks äge määrus, millega reguleeritakse plankaedade kõrgust, räästate kaugust, laudise paigutust jne. miljööväärtuslikes piirkondades. Kui ma sooviks näiteks Pärnu maanteel ehitada andale autentset 17. sajandi turvaskatusega aita või vallitorni vähendatud koopiat, tuleks määrust ilmselt täiendada, kuid sellist protseduuri ma 100% ei usaldaks. Kurioossuseks on viimastel aastatel ehitatud Maksimka selver ja valmiv spordihoone, otsapidi miljöövääruslikul alal, kus nüüd uue seaduse järgi nende naaberkruntidel elavaid inimesi peedistama hakatakse. Plekk-kastid, nagu üks vanahärra kaubandusarhitektuuri kohta üritusel ütles.

Väga hea ettekanne oli aga Haapsalul - läbi võeti terve terve Läänemaa arhitektuuriajalugu - igal ajastul on oma pärlid ja sead. Ma olin andnud selleks päevaks välja vihiku "Paide keskväljak - ajaloolilste vaadete visualiseerimine metoodilise õppematerjalina". Tiraaziga 12 ei osanud ma algul sellele hinda välja panna, aga parandasin vea, kui vihikut oli alles kolm eksemplari ning linnavalitsuse liikmed ei olnud seda veel saanud. Ühesõnaga panin 16 leheküljelise vihiku hinnaks 500 krooni. Üks mees hakkas solvumisest üle kere värisema ning küsis pisarsilmil minu käest, millest selline, koguteose "Järvamaa" vääriline hind. Seletasin siis talle ja lubasin hinna 1000.- peale tõsta, kui üks eksemplar ära peaks ostetama.

Viimased eksemplarid ning akvarellid deponeerisin aga Paide linnale, eks näis, kas kasvab sellest mõni suurem kujundusprojekt välja. Järva Teataja soovis teha minust persoonlugu, vist koduloouurimisest, selleks ma hetkel veel valmis pole. Keda minu visioonid ajaloo jäädvustamisel lähemalt huvitavad, võivad ju esitada mulle küsimusi kommentaariumis.

Vaata konverentsi kohta lähemalt Nahkanuilt ja Weissensteinist.


Hiljem käisin veel vallitornis, nägin Leho Rubise näituse avamise ära. Ka sel üritusel oli tegu kitsa fännide seltskonnaga, nagu vallitorn oleks mingi UFO, kuhu juba naljalt alt linnast ei ronita. Vallitornis oli väljas veel üks India õnnemärkide fotonäitus ja paranoiarohke-rohefashismi-kallutatudkunsti väljapanek tuumaenergia vastu. Kohutav elamus, tõhus kogemus. Leho Rubise maalid olid mõnusad:

3 kommentaari:

Rainer ütles ...

Jah 13 inimest Paidest on vähe, eriti arvestades, et kutsed saadeti umbes 100-le. Samas, kohal oli üldse ligi 60 inimest, nii et üldiselt teema vastu ilmselt huvi ikka on. See miljööalade teemaplaneering, millele viitad on mu arust küll oluline dokument. Häda ongi selles, et praegune on esiteks mittemidagiütlev ja teiseks õiguslikult kaheldava jõuga, selleks ongi uut ja paremta vaja. Teine teema on muidugi see, et linn ei ole ise linnaruumis just parimat eeskuju andnud miljööväärtuste säilitamisel. Aga mida teha siis? Ongi see dilemma, et kas visata kõik sinnapaika või ei peaks nii hädapätakas olema.

Juhan ütles ...

Täna just rääkisin Paide elanikuga, ütles et ei teadnud üritusest, puudulik PR, minu molli kaudu JTs sai teada. Et tuleks kavalat promo hea miljöö kohta teha, nagu olemegi rääkinud - akvarellid postkaartideks, palju ajaloo tahvleid vanalinna jne., et igal sammul oleks nagu virtuaal ilus vanalinn vastas või ma ei tea, kuidagi rohujuure tasandil promoda. Kuidagi võiks ju ringtee keskväljakult ära kaotada ja neoonreklaamid asendada puitsiltidega, siis saaks rääkida linna konkreetsest sammust, see aedade kõrguse regull jah., alguse asi, loodan parimat, kaasamine puudulik, muude linnade osalus oli hea, see bloog sai hoobilt lugejaid Haapsalust ja Jõhvist.

Rainer ütles ...

Reklaamiga on alati Paides sama jama. VK reklaam oli W lehel suht suure bännerina esilehel ja selle taga oleva tekstina pidevalt üleval vähemalt 2 nädalat. Lisaks oli reklaam paide.ee-s, Järva Teatajas kahel päeval suht suured värvilised moodulid, Kuma raadios rääkisin pool tundi Paide Raekojatunnis, u 100-le Paide elanikule saatsin postiga personaalsed (st nimelised) kutsed. Aga see on teada, et Paide inimene ei jälgi eriti ühtegi meediaväljaannet, kus Paide asju kajastatakse. Seda keskväljaku reklaaminduse juttu olen rääkinud juba 2005. aastast alates, vahepeal oli koguni üks määruse eelnõu valmis aga määrust ennast veel pole ikkagi. Ja ongi neoon ja muu, mida keegi iganes tahab teha. Alates raekoja renoveerimisest olen rääkinud ka seda juttu, et seal maja kõrval peaks olema üks esinduslik teadetahvel. Praegu pole veel kuulda, et tehtaks. Nii et ongi üsna keeruline olukord. Muidugi, kes veidigi vanalinnast või Paide ajaloost või renoveerimisest huvitatud on, peaks ilmselt nüüdseks (5 aastat ikkagi) teadma, et W lehelt saab asjaomast teavet. Aga selge see, et virtuaalsest poolest ei piisa. Mul on praegu plaan SRIKi majale teha vana akna näol teabetahvel. Vähemalt sedagi.