09.04.09

2009 - 1343 = 666!


Ehk Jüriöö Ülestõusust möödub vallutajate ebausu kohaselt kole arv aastaid. Vähemalt midagi naljakat selles kurvas tähtpäevas. Et mitte eskaleerida konflikti dogmaatiliste kristlaste ja muinasusulaste vahel, jätkan selle verise tähtpäeva plakati tehnilise teostuse kirjeldamist, või mis siin kirjeldada, aluskaardi olen leidnud sellisest põnevast kohast nagu Aravete-Kurisoo koduloomuuseumist. Kõige muu põneva hulgas leidub seal ka hunnik pilte hoone mõisaajast, mõned põnevad ülesvõtted naabermõisast Käravete mõisast, ansamblist, kus on säilinud galerii läbi peamajaga ühendatud kavaleride maja, kena proportsiooni ja puitpitsiga:

Ka Kurisool oli kena veranda:

1343 plakati skemaatilisuse olen hoidnud lihtsa, et mitte ajaloovõhikut infoga hirmutada, stilistiliselt olen kasutanud art bruti võtteid, leegid on tõelised, veri ei ole. Padise klooster on mingi gravüüri pealt, mõõgad pildistatud Paetee vallitornist, kui see veel kunagi lahti oli, vallitorn on paberkoopia, mille andsin paar aastat tagasi välja koostöös Paide Muuseumiga:

Taani lipuga, hilisem Harjumaa vapp on koopia Harjumaa sädeinimese medaljonist, kuna ei suutnud usutavat Trävalli kindlust teha. Lõpptulemus võib olla goth, räige, aga nii on see sündmuski.

3 kommentaari:

Monika ütles ...

Vanemad inimesed on rääkinud Kirivalla külasse põgenenud inimestest, kui naaberkülas Kanaveres suureks tapluseks läks. Samas kui vaadata Eineri raamatu (Korilasrajast kiirteeni) kaarte, siis tulid saksa väed ju ilmselt üle Alansi ja Kirivalla, põletades ka need. Tamsi mõis, mis ei ole meist kaugel, olevat küll just siis maha põletatud. arvestades ka, et Habajal ei toimunud siis veel suurt midagi.

Tahaks saada kuskilt Kanavere kaarti, seal pidi rabasaarte nimedest juba näha olema, kus täpselt taplus käis, kus suunas põgeneti jms... Peaks pühade aegu minema isand Taliojale külla, tal pidi olema selle raba kaarte igast ajalooetapist :)

Rainer ütles ...

Noohh jälle üks kena asi!
Aga miks punased jooned tulevad Tallinnast lõuna poole? Kas eestlasi nottima läinud ordu ei liikunud mitte Paidest Tallinna poole?

Juhan ütles ...

Nooled jah võibolla üldse liigsed, punased nüüdseks kustutatud. "Kena" selle kohta öelda näitab tõepoolest ilu mõiste ülimat subjektiivsust.