17.06.09

S ajaveeb 1 aastane III - minu lugeja ja google analytics

Kes siis minu tekste loeb ning pilte vaatab? Sellele küsimusele ei tea ma kindlasti ammendavat vastust, aga saan anda kolmeosalise nägemuse, mis võiks veidi olukorda kirjeldada.

Esiteks on kindlad tõendid lugejate kohta kommentaarid postituste juures. Paljud kommenteerijatest on mulle ka in real life teada-tuttavad, enamus nendest peavad ka ajaveebe, kus isegi aeg ajalt kommenteerimas käin. Arvestades, kui vähe ise päris võõrastes kohtades kommenteerin, võin oletada, et teised teevad ka samamoodi, väheste eranditega. Kommentaarid on väga head asjad, ütleme isegi - ebamaised, ehk kindlad tõendid teispoolsusest, kuskilt juhtmete teistest otsadest, et seal leidub lugeja.

Teiseks, olen kuulnud päriselus inimeste käest, et nad on mind lugenud ja kaasa elanud, mis teeb mulle vaid rõõmu. Google Analytics, millest ma järgmine lõik räägin, ütleb olevat külastuste üldarvu alates novembrist 2008 tänaseni ligi 14 000, neist üle 6000 unikaalse kasutaja. Neist paarsada on siia lehele jõudnud minu nime guugeldades, nii et tegu võib olla inimestega, kes on minuga mingit projektipidi seotud, endised tuttavad, kolleegid jne. Mul on olnud alati väga meeldiv üllatus, kui olen kellegi endise kaaslase ajaveebi leidnud.

Kolmandaks. Google Analytics on tasuta kasutatav programm, mis annab lehekülje kasutuse kohta kõiksugu statistikat, programm täieneb pidevat ning selle abiga saab järjest täpsemalt jälgida lugejate käitumist lehel. Päris nuhkvara see ei ole, nii et selle abil päris lugeja täpset asukohta tsekkida ei saa. Küll aga näen näiteks kõiksugu (ka väga rumalaid) otsisõnu (lauseid), mille kohta tahetakse infot saada ning seda siis siit leida üritatakse. Üks põnev featuur, mille analyticsist leidsin, kuvab lugeja teenusepakkujat, siinkohal väljavõte minu põnevamatest lugejatest, number näitab külastuste arvu:

mainor bonnier publications ltd. 52
as postimees 41
estonian daily newspaper 13
hansabank ltd. 13
defence forces 12
tallinna linnakantselei 9
clinicum of university of tartu 8
as regio 7
eesti yhispank 6
den danske bank 5
estonian academy of arts 5
nycomed sefa as 5
olympic casino eesti as 5
skype technologies ou 5
ehitus service oy 4
maardu linn 4
bank of estonia 3

Nii et minu sõna kuulavad nii ajakirjandus, pangad, börsiettevõtted kui ka riigiasutused, nimekirjast jätsin targu välja mõned väga repressiivselt kõlavate nimetustega serverid, millede nime klaviatuuri trükkides ilmselt mul sama hetk käed raudu lükataks.

Miks ma olen saanud 14 000 külastust? Kas inimestel pole siis tõesti midagi lugeda, kuigi loetava hulk pidevalt kasvab? Mühinal kasvab ka kõiksugu muu info hulk - bürokraatia, andmemassiivid, kõiksugu arhiivid ja andmetalletused. Kui inimene kõike seda infomüra peab päevade viisi sorteerima, on vaja vahelduseks midagi inimlikku, inimese kirjutatut ning elulist. Siit, ma arvan ka see suur külastuste hulk. Üks Jakobsoni oraakellik lause on väärt rohkem, kui papkatäis andmeid, ning sellest on aru saanud ka palju teised, kes on ennast on-lain avama hakanud, kuid sellest juba järgmises postituses.

3 kommentaari:

MART ütles ...

Tuleviku visioon bloggimisest on see, et bloggimine on tehtud kõigile kodanikele kohustuslikuks.
Kodaniku-bloggi külastavad regulaarselt maksuameti ja politsei palglised töötajad, kes kõigest kahtlasest tegevusest teatavad kuhu vaja ning kasutusele võetakse meetmed..
Samas oleks blogg ka pihitooli eest ..

Juhan ütles ...

Olen kahe käega poolt sellisele vizionile, hetke bloog on aga vähemalt poolenisti ilu-kole-kirjanduslik, nii et ametlikud sanktsioonid oleksid liiast. Tore muidugi, kui kammitakse.

Juhan ütles ...

Pihitooli monopoliks, paistab, saab küber-kõiksus kunagi niikuinii, järab selle instantsi kirikute ja psühhoanalüütikute käest täitsa ära. Ghost in the Shell, co.