20.06.09

S ajaveeb 1 aastane IV - kes veel kirjutab ehk võõrad suled

Umbes sajandat korda täävitan ma praegu, et hakkasin kirjutama Nahkanui eeskujul - NN kujutab endast peale Järvamaa juhtivama külaolustiku reaalaja kaja veel palju enamat: vähemalt kihelkonna kuulsusega ühemehe küla (mis eksisteerib tegelt Rõhu küla koosseisus), tugev nimi ja kaubamärk (muinasripatsid, matkavarustus, mesi), kindelpunkt Järva- ja Jõgevamaa vahel loodusreservaadi serval. Nahkanui mehe klassivend on Rebaseonu, tüüp, kelle matkadele mõned aastad tagasi tema ajaveebi abil kaasa elasin. Kui NN hakkas bloogi pidama, kartsin, et staatiline maaelu kajastamine ei saa ohtlikele aafrika reisidele põnevuse poolest vastu, kuid eksisin. Igasugu elu ja mõtlemine on täpselt niisama huvitav, kui põnevalt seda edasi jutustatakse.

Nüüd mõned ajaveebid, mille sündi olen tunnistanud:

AKL külaeluveebi võib pidada de facto külabloogi standardiks - juriidiliselt korrektne, informatiivne, põnevuste ja huumoriga pikitud talletus kollektiivsest loomingust külade arenduse kallal ja ümber. Habaja veeb järgib seda liini, koostöös kolme autoriga.

Kui hakkasid tööle kaks viimatinimetatut, lõin eelmiste eeskujul Kõue Külade Seltsi veebi, mis pakub objektiivsemat, ametlikumat ja kohalikul tasandil olulisemat infot, kui antud päevik. Praeguseks on KKS lehel kolm autorit, kalender ja paarkümmend külastust päevas. Kui ma peaks mingi eesmärgi püstitama, siis oleks see kaasata rohkem kirjutajaid, ehk see ka kunagi õnnestub.

Kohalikus seltsitegevuses on kevadiselt tärganud rohuna väikeseks tammeks võrsunud Rõõsa veeb, eeskuju tasub võtta Paunküla ja Silmsi seltsil, kes veel onlain pole asunud.

Viimane üllataja, juba ei-tea-mitmes Kõue-Triigi valla MTÜ, kes onlain astub, on Võtikmetsa, põnevatest palgivaramispositustest võib murrangulisemaks lugeda veebi portaallikkust - vasakul veerus on RSS voog kohalikest juhtivatest veebidest, mis tagab ülevaatlikkuse ümbruskonnast.

Kui rääkida üldisemalt Triigi valla ajaveebidest, siis jätsin mainimata Harmi kooliga seotud, mida on päris suur hulk, keda huvitab, see leiab üles.

Nüüd Järvamaa poole.

Weissenstein on mehe, kelle huviks terve Paide linna ajalugu, ajaveeb. Mahukas töö, põnevad hüpoteesid, hea orgunn ajalooõhtute ja muude ürituste näol. Hoian radaril, kuigi hetkel suvevaikus.

Kas oled tundnud, kuidas kümned miljonid voldid piksenoole näol löövad põlistamme, mille juurikaid kaudu, mis asuvad Su maja all, see tohutu enerigia kandub edasi, ning lööb hoone palgid kümne meetri kõrgusele, mis siis kõik Su ümber põrmuks maha prantsatavad?

Sellist emotsiooni olen saanud mõningaid Orrisaare veebi postitusi lugedes. Selle veebi autor, TÕ, on ilmselt Eesti enim vöörkeeltesse tõlgitud kirjutaja, ta on pilvede kõrguselt üle kõikidest, keda eales olen üldse maininud, ta on niivõrd divine, et ei pea ühelegi kommentaarile vastama, ega teda ei pea mittemiski huvitama. Seega on uskumatu, et ta Esna bloogi peab. Kui midagi üldse lugeda tahad, alusta Esnast. See mulla postitus on epohhiloov vormi poolest, mis sisaldab nii igapäeva fotosid, rännakuid alateadvusest baltisakslaste hinge, väikse lapse meeltest rauga surmahetkeni välja.

Ning lõpuks Kolm Punkti Raplamaalt - clipartist pronksivaluni, shassiitraktoritest ruunideni. Kui Sul ei ole veel ajaveebi, siis hakka kirjutama ja avaldama kohe!

Kõik need mainitud veebid, peale esimeste, hakkasid tööle lõppenud aasta sees, seega oli murranguline aasta. Milliseks aga võib kujuneda järgmine? Sellest räägin juba Twitteris edasi, tõde koorub vaikselt välja, on vaja vaid kuulata.

2 kommentaari:

Monika ütles ...

Vaat millised huvitavad seosed - Rebaseonu Helga elab nüüd meie peres ju :) Ja tema reisikirjaga tegin alles nüüd tutvust - tõsiselt muhe lugemine koos suurepäraste piltidega, soovitan kõigile!

Monika ütles ...

btw rebaseonu link ei tööta, kontrolli üle!