27.10.09

Kõue vald - kas edulugu jätkub?

Olen kohustatud Kõue aluskaardi tjuunimise asemel kirjutama väikse kokkuvõtte volikogu seisust - põhjuseks üüratu lugejate arv käesolevas ajaveebis, paradoksaalsel kombel pole ligi nädal ühtegi uut postitust ilmunud. Järelikult on infovaakum, püsilugeja käib pidevalt Postimehe serverist, nii et on huvi ka väljastpoolt. Kas ma olen oma "vallakirjutaja" rolliga rahul? Ei - oleks palju muud teha, paraku olen seda teed alustanud, lugejad on kohal ning volikogu koosseis on oluline ja kordaminev minu, lähedasete, naabrite, kogu valla ja sellega seotud organisatsioonide jaoks.

Valimisliit "Siin me elame" sai viis kohta üheksast, "Meie Vald" kolm, sotsidest (1 koht) ma seekord ei räägi. "Meie Vald" - eelmine valitsusliit, milles kandideeris lõviosa aktiivseid inimesi valla külatänavatelt, ka valla allüksuste juhid, võis hävida oma vallavanema kandidaadi tõttu - 10 aastat tänapäeval ühe koha peal olla on küll. Sellest sai rahvas aru. "Siin me elame" tõi vallavanemakandidaadiks kahekümnendate keskpaigas vanusega, mereväes ohvitserikursused läbinud, kõrgharidusega, aastase töökogemusega töötukassa alamprogrammijuhi, kes on aasta volikogus olnud.

Siinkohal tuletame meelde Kose kihelkonna kõige kuulsamat isikut, kelle viimane elupaik, Triigi mõis (Hof Kau, mille järgi Kõue vald on nime saanud) on praeguseni valla keskpaigaks ning dominandiks - Otto Kotzebued. Poiss oli oma õdede-vendadega taagaks oma isale, kuulsale näitekirjanik August Kotzebuele, kes saatis oma vanimad pojad Otto ja Moritza onu juurde Piiteri mereakadeemiasse. Otto oli vaid kaheksa aastane, kui kodumaa tolmu jalge alt pühkis. Tema onu, kelleks oli Adam Johann Krusenstern, võttis Otto jungana kaasa vene esimesele ümbermaailmareisile, kui poiss oli vaid kuueteist aastane! Venemaa viletsa majandusliku olukorra tõttu nihkus teine ümbermaailmareis nii pika aja taha, et esimesest reisist osa võtnud ohvitserid olid jäänud kas vanaks või viletsaks - teise ja kolmanda reisi kapteniks oli juba Otto.

Kui antud edulugu oleks võimalik korrata, oleks kohalikku ainest olemas - Otil on lisaks Otto sarnasele eesnimele veel mereakadeemia taust! Kes oleks selles loos aga Adam Johanniks? Kuna "Siin me elame" võitis valimised "pika puuga", võivad nad volikogu esimehe koha jaotada, kellele vaid soovivad. Kasutada buldooser meetodit sarnaselt Rävalis võimutseva keskerakonnaga. Kui aga "Siin me elame" sooviks endale võimalikult palju rahva toetust ning perspektiivi, et praktiliselt nullkogemusega valda juhtida, ei tohiks unustada, et volikogus on meie oma "vanamees", kes kümme aastat valda juhtinud (kas sitasti või hästi, ma ei oska öelda), kes teab kohalikke olusid ja inimesi kindlasti rohkem, kui iga teine inimene kohalikust stseenist. Seega oleks võimalus 9/9 koalitsiooniks - vanamees volikogu esimeheks, noormees vallavanemaks! Siinkohal oleks mõttepaus kõigile volikogu liikmetele - mis on nende taotlus, kas isiklik või avalik huvi? Arvestades, et Ott võib tõenäoliselt olla viimaseks Kõue vallavanemaks, maadelda ennenägematult väkeste eelarvete ja suurte lubaduste täitmisega, oleks põhjus võita kohe alguses võimalikult paljude inimeste poolehoid.

Noateral käimine on Kõue valda 2009 juhtida igal juhul. "Kaera Kati", kes on ilmselt intelligentne majanduslikult kindlustatud valla ääremaa elanik, oli vaid esimeseks piisaks ning õnneks jäi antud sõltumatu ajaveebi kontrolli alla. Ma ei tahaks mõelda, mis juhtuks uue vallavalitususe suuremate prohmakatega või suurema avaliku ja isikliku huvide konflikti korral. Tuletan meelde vallas elavat tippjuristi, kes mul ühe korra on soovitanud Kõue valla halduskohtusse kaevata - võit oleks olnud 100% kindel. Nii et, jaga ja valitse!

Kommentaare ei ole: