08.01.10

Kõue valla infokaart - esimene vasikas või eeldus turismiks? Visiitkaart igal juhul



Iga väikese KOV tegijad küsivad varem või hiljem, mis on nende kandi visiitkaart, olgu üks näide siingi esindatud, Koerufoorumist. Kõue vallas sai antud küsimus lahendatud EAS ja vallavalitsuse abiga, projekti läbiviijaks Habaja Külade Selts tugeva projektijuhiga, lahenduse idee autoriks ja toote kujundajaks allakirjutaja. Antud projektil oli kaks eesmärki - vallarahva enda teadlikkuse tõstmine ümbritsevast (kaart ilmus kohaliku lehe vahel) ning siinleiduva esitlemine turistile, läbisõitjale. Idee antud kaardiks võisin ma saada paar aastat tagasi Saarnakõrves, kus küsisin kohalike käest, kus asub Saarnakõrve muuseum. "Mis muuseum?" küsiti vastu. Sellest tulenevalt järeldasin, et ei saa müüa mingit kontekstivälist turismiruumi vaid kõigepealt on vaja kohalikul ise teada, mida on väärtuslikku ja kus seda leidub.



Plaanisime kaardile mahutada kõik, mida meil pakkuda on. Pärandkultuuri- ja kultuurimälestisobjekte on kaardil kokku 114, loodusobjektid sinna lisaks. Turismiteenuseid pakkuvaid ettevõtteid on üksteist, mõisad lisaks.



Kaardile läksid ka head naabrid Järvamaalt, tähtsamad ja ligemad põnevad kohad.



Kuigi Kõuel ei ole töötavat kalmistut on vald paras kivi-vald - hauatähiseid ja monumente, mälestuskive siin jagub.



Nüüd vaatame, mis on kaardi teisel poolel. Ardu ja Habaja detailkaart. Siin registreeritud ja töötavad ettevõtted, alates metsatöötlejatest-saekaatritest kuni tuulikuvalmistajate- ja 3d printijate-freesijateni.



Külaliikumine, mille ulatus ja mitmekesisus lubal Kõuel rinda pista ükskõik millise vallaga Eestimaal - visake aga kinnas!



Eraldi külade kirjeldused - mida viletsam riik, seda enam tõstab kodanik pead. Vajadusel minnakse 100% naturaalmajandusele - iga küla oma logo ning lühikirjeldusega annab väikese ettevõtte või firma kuvandi välja, ühtegi küla pole unustatud.



Tõeline rikkus - puutumata loodus looduskaitseala näol - vajas omaette ruumi, detailsemat kaarti.

Selline on mu vald - Kõue.

Kui keegi kusagil arvab, et tema kodukoht on pommilehter või ta ei oska ekseli tabeleid teenusepakkujatega visuaalses võtmes atraktiivseks kohalikuks tooteks vormida, võib allakirjutajaga ühendust võtta - aitan toote disaini osas.

Samas oleks heameel kuulda tagasisidet juba valmis kaardi osas - kuidas on kasutatud ning kellele jagatud, mis kasu toonud, mis on valesti või puudu.

Kellel Kõue infokaarti pole võib selle saada näiteks Kõue Rahva Majast, igal kohalikul külaseltsil peaks neid olema. Ning kellel on suurem puudus, võtku jällegi allakirjutajaga ühendust - kaarte on.

6 kommentaari:

Juhan ütles ...

Tuli sellist tagasisidet:

Minu meelest võiks seda nimetada lausa aasta teoks. Ikka megasuur töö, nii palju sai kohalik inimene ise oma valla kohta teada (või vähemalt loodi talle see võimalus ). tõepoolest peab inimene esmalt ise oma kodukanti armastama ja väärtustama, siis oskab ta seda ka teistele näidata.

Turismipakettidest on ka huvitav lugeda. Viimane trend tundub olevat kodurestoranid, vähemalt krjutatakse neist kodu-aia-ajakirjades ja tundub päris põnev.

Tiiu ütles ...

Määratult suur ja tänuväärne töö on tehtud, tublid! Koolis on kaart iga päev kasutusel. Kui vaid asjapulgad seda väärtust oskaks hinnata ja meie valla huvides ära kasutada... Mis on ikkagi praegu valla prioriteetideks? Mitte ei saa aru...

Juhan ütles ...

Iga kaardieksemplar, mis kuhugi väljaspoole jagatakse, potentsiaalselt suurendab Kõuel leiduva tuntust, midagi rohkem ilmselt ei ole vaja loota. Küll aga, kui turism on mingit pidi prioriteediks, annaks välja mõelda midagi tõhusamat, mida paremini turismitootena müüa, kaardi autorite ja projekti näol on olemas tõestus, et võib koha peal millegiga hakkama saada küll.

Aga asjapulkade teemal... 100 päeva uue VV aega hakkab vaikselt täis tiksuma - ootan alustavate ettevõtete starditoetuste paketti, EAS abipaketti, mis muud projektid on töösse võetud, milliseid uusi toetusi saadud ja taodeldud? 2011 veel eurorahad ei vähene, aeg tegutsemiseks NÜÜD!!!

Juhan ütles ...

Kõue Kuulutajas peaks olema 2 artiklit antud kaardi kohta, nii kui kätte saan, kirjutan lähemalt, seniks üks tagasiside:

Ja nüüd natuke selle kaardi kasutamisest: Minu mõlemad lapsed kasutavad kaarti. S(19) kes õpib Tallinnas reisikorraldust, ütles, et hiilgas selle kaardiga koolis! Teemaks oli turism Eestis jms seda kaarti uuriti väga suure huviga.

P(13) uuris kaarti kodus suure huviga ja avastas ikka tõeliselt palju asju-ma e jõudnud ta küsimustele vastatagi. Eriti atraktiivne tundus talle Kõue tenniseklubi Rava külas!

Anonüümne ütles ...

Äge kaart on ! Loodan, et shniti võtmine ja idee osaline kopeerimine
ühes teises Eestimaa kaunis kolkas ei lähe kalliks maksma.

Juhan ütles ...

Shniti võtmine ja idee osaline kopeerimine ühes teises Eestimaa kaunis kolkas võib minna väga kalliks maksma - kui kutsuda Kõue kaardi loovjuht (allakirjutaja) projektis osalema, on läbikuku võimalus väiksem (peatselt kaardi SWOT analüüs tulemas, ega nii lihtsalt ka ei läind!)