02.01.10

Paunküla Kose vallas ja Harju ajaleht

Paunküla on paradoksaalne koht - S ajaveebi lugeja mäletab eelmisest aastast kindlasti vallavanema kandidaaatide exprompt väitlust, Kiruvere külaaredamise seltsi, millest ei olnud Paunküla emaselts teadlik, Korteni maja, milles uskumatult ammu kool olevat olnud, kuid mille kohta konkreetseid viiteid pole. Seda, et Paunküla hooldekodu on Kose valla territooriumil, teadsin ma ennegi, eile leidsin aga tulealustuspaberite hulgast ühe kevadise Harju Elu, milles asjast pikemalt:



Peale seda juttu annaks ma Kõue-Kose liitumisele hoobilt rohelise tule.

Kusjuures samas lehes oli veel Ardu lasteaia nurgakivist ning tolle aasta Harjumaa sädeinimeste ülisuurest konsentratsioonist Kõue vallas. Kui iga Harju Elu number sisaldaks kasvõi ühe uudise Kõue valla kohta, oleks ma lehe potsentsiaalne tellija - paraku laastas 2009 lõpp muude väljaannete kõrval ka Harju Elu ning leht on eelmisest kevadest alates kokku kuivanud - siiski ilmus Kõue vallavanemaga lühiintervjuu detsembri alguse Harju Elus ja Harju Ekspressiski.

Juba mõnda aega on siin ajaveebis olnud üleval küsitlus kohalike lehtede lugemise kohta - kuigi liiga väike valim konkreetsemateks kokkuvõteteks, võib öelda, et Kõue Kuulutaja lugeja (kes peaks olema küsimustiku sihtrühm) loab peaaegu samas mahus Harju Elu - Ekspressi ja Järva Teatajat. JT on muidugi teisest puust - Bonnieri keti väljaanne, elab raskemad ajad kindlasti paremini üle kui iseseisvad väiksed lehed. Teine kardinaalsem erinevus on lehtede võrguväljaannetes - JT omab korralikku veebi, suuremad lood on seal poolikud, Harju Elu omab mingisugust veebi, kus Kõue kohta on vähe ning Harju Ekspressi keeras oma veebi üldse kinni.

Harju Ekspressi praegust sisu ma ei oska kommenteerida, kuna minuni see leht ei jõua. Ilmselt saab seda reedeti tasuta kuskilt poest aga pole eriti trehvanud. Kui ma tahaksin näiteks Harju Elu tellida aga kõuekana vaataks selle lehe veebi, loobuksin ilmselt soovist, kuna Kõue eelmise aasta uudiseid on veebis tervelt üks.

Kui kusagil lehes või telksus joonistatakse Eesti maakondade kõveraid või torte, on Harjumaa alati teistest ees - nii suuruselt, rahvaarvult, sissetulekutelt kui ka arenduste poolest. Miks ei ole rikkamal, suurimal, perspektiivikamal maakonnal ajalehte, korralikku ajalehte koos veebiga?

Esitan mõned põhjused - kui need ei veena, tehke üks hea Harju lehe kontseptsioon, võin tulla tööle Kõue uudiseid kajastama.

1. Harjumaa on liiga heterogeenne - Keilakal on pohlad, mis Kõuel toimub ja vastupidi.
2. Paljud töötavad Tallinnas ning loevad suuremaid lehti, kohalik uudis ei huvita.
3. Linna lähivaldade magalad-eramud on pigem Tallinn kui Harjumaa

Mida arvad Sina ja kuidas oled rahul maakonnalehtedega?

3 kommentaari:

Aleksander Kaasik ütles ...

Et kõuepilve Kõost ei tule pole kaja ka maakonnalehest. Kui autoril on midagi silmale pakkuvat, võiks ta seda veebis ise pakkuda.Mitte kui paks on kellegi isiku nahk, vaid veehoidla jääl.Kus keegi kala püüab, mida teevad rabajärved. Raha teemal ja korruptsioonist pole mõtet lugejat ilmutada, see on teada. Aga mõnest nupukast talunikust oleks ikka huvitav kuulda.
Teada seegi, et ajalehed sulgevad oma veebilehekülgi, sest paberkandjal väheneb ostjate arv ja seda enam, tuleb ise virtuaalses ilmas kaasa lüüa.Mis siis on huvitavat Ardus, Kõos, Virlas, Paunkülas jne. Alusta oma lugu ilma ajaleheta ja juba täna!

Juhan ütles ...

Aitüma tagasiside eest! Veidi (tavapäraselt) lahmiv artikkel minu poolt. Kahtede pikkade pühade ning nende vahele jäänud haiguse pärast ei ole üle kahe nädala ahjusuu eest praktiliselt kaugemale jõudnud, mõningate eranditega.

Kui vaadata ajaveebi arhiivi, mis hetkel avalik (keeran selle varsti ilmselt kinni, kuna huvi mõningate postituste vastu haiglaselt suur) või kasutada otsingut siinsamas, võib näha, et eelmise aasta 303 postituse seast on ca. pooled kohalikust elust-olust-ajaloost - eriti Ardust, Kõust, Virlast, Paunkülast, Järvamaalt.

Liidame nendele lugudele veel Kõue Külade Seltsi, Alansi-Kirivalla-Lutsu, Rõõsa, Habaja, Võtikmetsa, Mare (Kõik Kõuelt) ajaveebid ning ei tohiks eriti infonälga olla.

Antud ajaveebil oli 2009. aastal 27227 külastust, nendest 11600 erinevast arvutist - kui oletada, et kohalikud teemad huvitasid umbes pooli, on see juba ühe väikese ajalehe lugejaskond.

Kunagi oli (kas oli?) ajaleht (maakonnaleht) midagi tähtsat, suurt ja üllast - nüüdseks on see illusioon purunenud - kohalikud ajaveebid pakuvad vähemalt Kõuel toimuvast 31.41x rohkem ülevaadet kui maakonnaleht, on operatiivemad ning kamba peale ehk erapooletumadki.

Mida ma siis ootan? Ilmselt ei huvita Harjumaa mõne muu osa lugejat siin toimuv rohkem, kui leheruum võimaldab, ehk kel ühendus olemas, saab mingi ülevaate kätte. Harju Ekspressi kirjutasin august 2008 küll ühe loo Pala külast.

Nii et jääb üle uue aasta soovitus ka suuremale ringile:

Alusta oma lugu ilma ajaleheta ja juba täna!

Juhan ütles ...

Aleksander ütles:

Raha teemal ja korruptsioonist pole mõtet lugejat ilmutada, see on teada.


Siin vaidleks küll vastu. Raha teemal tahaks just ilmutusi. Et kus seda liigub.

Ning korruptsioon. Kui see olemas on, tuleks ju midagi teha, kasvõi pliiatsiga? Kus on, andke teada!