07.04.10

Triigi mõisa perspektiiv

Viimase kolme päevaga on mõisa juures toimunud rohkem, kui kogu eelmise aastaga - loodan, et nii jätkub nüüd iga päev, sest vaid selliselt on võimalik paik elama ja toimima saada - renoveerimine peaks valmis olema aasta pärast. Ühtlasi on Triigi mõisasüdamest saanud peale kalleima ehitustandri ilmselt ka turvalisim koht Kõue vallas - öine profi valve ja proze pimedas uugamas. Öösiti pannakse tõenäoliselt tulevikus kinni ka mõisavahe tee, päeval jääb see viletsaltläbitavaks, sest ehitusmöllu on täis terve mõisaesine, peatselt laieneb see ka kõrvalhoonetesse ja kõiksugu trasside kaevamise kaudu ka kaugemalegi. Väikese guugeldamise tulemusena saab mõisa tulevikust teada järgmist Advisio saidilt:

Kõue Mõis OÜ projekti eesmärgiks on restaureerida Kõue-Triigi mõis ning rajada mõisasse Jäädvustuskoolituste keskus (no küll on vaja ikka asju välja mõelda, et EASile meeldida!) ja baltisaksa külastuskeskus. Jäädvustuskoolituste keskus sisaldab endas fotograafia, filmi, kirjutamise ja kunsti valdkondade töötubasid, kus on ühendatud nii teoreetiline kui praktiline pool. Erinevate jäädvustusvaldkondade osas annavad oma teadmisi ja kogemusi edasi rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud omaala professionaalid. Põhirõhk on koolitust vedava professionaali praktiliste teadmiste edasiandmisel ning osalejatel sellest kohapeal õppimisel. Baltisaksa ja von Kotzebue külastuskeskuse osas luuakse koostöös Ajaloomuuseumiga Otto von Kotzebue püsiekspositsioon, hetkel arhiivis hoitavate von Kotzebue reisidelt kogutud esemetega, samuti maadeavastajaid ja meresõitjaid seotud temaatikaga raamatukogu, kus eksponeeritakse lisaks raamatutele baltisaksa maadeavastajatega seotud esemeid, graafikat, maale.

Mis arhitektuurilisse projekti puutub, siis paistab, et muinsuskaitsjatega on diil saavutatud hilisema, Kotzebue-aegse mõtetu konsoolkatusega tiiva ehitamisel kahekordseks (peatselt visualisatsioon). See annab hoonele juurde põrandapinda, lisaks seinatäie valgusküllaseid edelaaknaid.



Kuna pole hetkel fotokat ega koha peal pole suurt midagi jäädvustada, avaldan mõned vanad fotod näitmakas mõisa seise, mis iial tagasi ei tule, esimesel fotol seesama mõtetu Kotzebue tiib prügilaona, tellingutes, aastaid tagasi. Sealt läheb veel paar rippuvat seina ilmselt maha.



Parunessi magamistuba, täna võeti sealt üles ilmselt ca. 1820-30 pandud põrandalauad. Sarnaselt teiste ruumidega asetsesid laiad puupunnidega lauad mulla peal, talad alt toestamaks. Paarsada aastat lauda mulla peal on normaalne, mõne laua all oli näha ümara höövliterega õõnestusi, et paremini tala peal istuda - need vaod olid kui eile tehtud. Üldiselt oleks mõne ruumi lauad võinud isegi jääda, koos mullaga nende all (allakirjutajagi on sellises hoones elanud) aga hoone üldine seisund, mis vajab väga tugevat toestamist ja putitamist, oleks sellise arhailise üksiklahenduse mõtetuseni viinud.



Saal, siis, kui see veel kola täis oli. Selgus, et mul on vaid paar fotot vahelagedega peahoonest - need laed jõudsid seal vähem kui 20 aastat olla.



Sama vaade eelmisel aastal, paar aastat pärast ülemist saalivaadet. Vasaku akna ülalt on läbisaju tõttu mädanenud suur osa vahelage, lakke on tekkinud auk. Praeguseks on juba aasta mõis ilma vahelagedeta.



Ning kelp, kurjajuur, mis õnneks jättis seisma küll edelamüüri aga hävitas vahelae ja alumist põrandatki. Juba aasta istub koormakatte all, uus katus peaks katma häärberit juba sel sügisel, samal ajal peaks hoonet juba ka kütta saama.



Teise korruse saal, ruum kelba all. Selle ruumi põranda- ja laelauad, eelmise sajandi lõpul paigaldatud, on praeguseks juba 2009/2010. aasta lumele sarnase saatusega.



See valgmik peaks barkose osa sissekäigu peal peatselt tagasi olema, puhtakskraabituna ja taasklaasituna.



Mädanevad tellingud olid mõisaümbruse kaubamärk sajandivahetusel.



Sisehoov veel varikatusega, ehk on aasta pärast siin talveaed?



Tööhobuste tall veel katusega.



Ja laguneva katusega, teist talve juba kiilakas, sügiseks ehk uue katuse all.

1 kommentaar:

Monika ütles ...

Ometi üks überpositiivne uudis! Palju jõudu mõisnikele ja õnnesoovid triigikatele :)