28.06.10

Kose kihelkonnapäevad 27-29.08.2010

Kuna Kõue vallas on külavanemad vaid Kõue Külade Seltsi ja AKL Seltsi küladel pluss Rõõsal ja Silmsil aga tegusaid inimesi ehk mujalgi, jagan üleskutset Kose Kihelkonnapäevadele.

Tere Kõue valla külavanem!

Kutsun teid oma külaseltsiga osalema 28. augustil 2010 Kose kihelkonnapäevade (27-29.08.2010) raames Kose kiriku ümbruses aset leidval turul. Turutänav saab olema piki jõeäärset jalgteed Kehra mnt. sillast Aasumäeni. Ootame, et iga Kose kihelkonna küla tuleks oma varikatusega ja selle all oma väljapanekuga. Tutvustaks oma küla ehk mingi stendiga ja paneks müügile oma külas toodetud käsitööd ja hoidiseid ja aiasaaduseid (eelmine aasta osutus kõige minevamaks kaubaks samal hommikul puu alt korjatud ploomid). Lisaks ootame, et iga küla küpsetaks piruka(d), mis kihelkonnapiruka nime all ühele lauale koondatakse ja millest väärikas zürii parima piruka välja valib. Ja seegi pole veel kõik. Iga küla peaks ka oma võistkonna võistumängudeks välja panema.
Muidugi eeldab kõige selle korraldamine eelregistreerimist. Täpsem info tuleb edaspidi, aga võite juba mõtet tasapisi arendada, et oskaksite järgmisele kirjale kohe vastata. Kihelkonnapäevadel toimub palju muudki huvitavat.
Osalemissoovist andke teada mare.palgiÄTTeelk.ee hiljemalt augustikuu esimese nädala lõpuks.


Rõõmsat ja kaunist suve!
Mare Palgi
EELK Kose koguduse õpetaja

3 kommentaari:

Valdo Praust ütles ...

Huvitav, kas Kose kirik on siis ehitatud muinaskihelkonna linnuse asukohale?

Vaadates sealset maastikku ja reljeefi, tekkis mul 12 aastat tagasi selline veidi "hull" hüpotees. Nüüd, mil ma kujutan veidi ette muinasaegset teedevõrku, on see tunne minus süvenenud.

Taustateabeks lisaksin, et vähemalt kaks Eesti kihelkonnakirikut - Lüganuse ja Jõhvi - on tõenäoliselt rajatud muinaslinnuse asukohtadele. Ja üldse armastati kihelkonnakirikuid rajada kihelkonna tähtsamatesse kohtadesse.

Juhan ütles ...

Palju üldse Kose kirikukihelkonnaeelsest muinaskihelkonnast teada on? Adramaade järgi võis muinasKHK keskus üldsegi kusagil mujal asuda.

Valdo Praust ütles ...

Teada polegi eriti midagi. Täpsemsalt sama palju on teada kui teistegi Harjumaa ja Virumaa muinaskihelkondade kohta - tänu Taani Hindamisraamatule külade nimed ja suurused. Kõik.

Aga ma usun, et napp teadmine ei tohiks keelata mind (ja ka teisi ajaloohuvilisi) oletuste ja hüpoteeside püstitamisel. Lõppude-lõpuks pole välistatud, et kunagi viiakse läbi kaevamised, mis need tõestavad või kummutavad.