15.08.10

Triigi mõis XX



Triigi kooliaegne õpilaste, hilisem tütarlaste magamistuba.



Ainus põhikorpuse ruum, millel aken sisehoovi. Robustse, suure pruuni tahveldusega kaetud sein. Mis ajast? Sigaritoa rohelise tahvelduse alune võib olla 1911, Hagemeistri ajast. Need hiigelplaadid oma koleduses võiksid olla veel hilisemad.



Sama ruumi teised kaks seina - suht mittemidagiütlevad.



Valgus hakkas siia ruumi alles hiljuti paistma - viimased kümme, miks mitte kolmkümmend aastat oli ruumi aken laudadega kaetud. Magamistoale omane hämarus, vaikus, salapära.



Massiivse tahvelduse alt väljailmunud maailing - päriselus võibolla mitte nii ilus kui fotol aga ikkagi asi millele viidata, et on ehitus-lammutuse käigus välja ilmunud.



Kui väljatulnud maalingu bordüüripealne osa on 1% värvi ja 99% tausta, siis kuidas oleks võimalik teada saada ja välja puhastada näites see sein, millel bordüür hästi näha?



Kui hoone vanimas osas paistab olevat kohati kümneid värvikihte, siis millised neist on kandnud mitmevärvilisi maalingud ning mis osas, kihis saaks need nähtavaks teha?



Väga keeruline case.



Vanimal osal on sügavaimad kihid tahmakahjustustega või näivad sellised välja.



Ka siin on bordüür, kas ka maaling?



Sellistes värvides bordüür, mis kihil maaling?



Kõige paremini nähtavad maalingud (lisaks äsja väljailmunutele) asuvad parunessi toas. Sinakad, roheliste kontuuridega ristkülikud, oranzil-beezil taustal, foto paar aastat vana.

Kommentaare ei ole: