14.09.10

Kose-Uuemõisa



Kaks postitust tagasi vaatas kommentaator paari Triigi mõisa tühja akent ning imestas, kes hoonet asustama hakkab. Kas kihelkonnas on elamisruumi üle või puudu? Üle on näpuotsaga asustamata väiksemaid hooneid, näiteks Triigi vallamaja, Sääsküla vutifarm, Kiisa kõrts, mõned Oru kodud jne. Puudu on aga suurtest korras kohtadest, kuhu mahutada sadu inimesi - kas siis rahvusvahelist seltskonda või asenduspinda oma kihelkonna õpilastele.

Nimelt pidi Kose-Uuemõisa kool minema remonti juba mingi aeg tagasi, see on aga kahe asja taha jäänud - esiteks on mingi jama nn. Norra rahadega ehk see on see mõisakoolide remondiraha, mille evimiseks sai 10 punkti 100st hoone muinsukaitse all olemisest jne. ehk kes midagi Norra rahade liikumise kohta kommenteerida oskab, ootan.



Teiseks puuduvad koolil asendusruumid, kuhu kolida ehk 160 õpilasega asutus otsib asenduspindu! Algselt plaanitud Kose kutseka ruumides on maha võetud kommunikatsioonid.



Pakkusin 160 lisaõpilast kohalikele koolidele, vajadusel saalide ja aulate ajutiste vahelagede ja -seinte paigaldusega aga nendes asutustes jääb ruumi ikkagi puudu.



Niisiis, kelle nimel on mõni vana laudakompleks või midagi muud massiivset, võib oma paiga ajutiselt elama saada, käive 160 õpilase transpordist (kindlasti tuleb ka transa vähempakkumine) ja üürist asenduspindadele on vägev, kasu ootab kõiki osapooli!



Kihelkonna koduloomuuseum pidi ära kolima juba aasta tagasi, praeguseks on mõned vitriinid avatud, nurgas seisab hunnik pappkaste.



Uuemõisa maadele jääb üks Eesti ilusamaid kohti, Siniallikad, koos vähemalt sellel tahvlil gerilja-imidziga esiteldava hiiega.



Ja nii see puu kasvab, kas saed oksa, millel istud?

Kommentaare ei ole: