20.10.10

Mitu kooli on vallale korraga kombeks?

Kõue vallas valitseva erakonna sõnavõttudest, mis kohalikku lehte imbuvad, võib antud küsimusele saada vastuse, et üks kool per vald on piisav, justnagu kaks sajandit tagasi, kui mõisavallad loodi, koos kohustusega kooli pidada. Seda kohustust tookord 1800 lõpu poole paljud mõisavallad ei suutnud pidada ning pidid naabervaldadega liituma.

Aga tegelik pilt ei ole praegu nii masendav - töötab kaks põhikooli ning argumendid nende kinnipanekuks on vaid möla tasemel - mingeid arvutusi koolide kulude ja hilisema valla tühjaksjooksmise kohta pole keegi osanud teha ning lisaks peab ARENGUKAVA toetama niivõrd rasket otsust, nagu kooli sulgemine. Nii et asju tuleb teha õiges järjekorras.

Tegelikult on kaks kooli valla jaoks väga vähe ning järgmised aastad võib vallas avatud olla tervelt neli kooli korraga. Lähiaastatel avab uksed jäädvustuskoolitustekeskus Triigi mõisas ehk midagi ka üle 9-klassi kodanikele ning sellesama porise oktoobri lõpul avab uksed KÕUE KOOL, eksperimeltaalõppekavaga läbi seitseme laupäeva. Aineteks järeleaitamistund ning akadeemiline kunstiring. Aga loe lähemalt Kõue Külade Seltsi ametlikust veebist või vaata, kes kohale tuleb facebooki ürituse lehelt.

4 kommentaari:

Monika ütles ...

Siiralt loodan, et keegi suudab ühel päeval need arvutused siiski avalikkuse ette välja käia. Paari aasta taguses diskussioonis jäi mulje, et pearaha maksab riik. Ja kui mõned Kõue valla lapsed käivad Kosel või mujal koolis, siis peab vald selle pearaha lihtsalt järgmisele KOV-le edasi maksma, mitte et see tuleks valla enda taskust. Pearahadest tuleb õpetajate palk ja valla kulud on abipersonal pluss maja jooksvad ülalpidamiskulud pluss vajalikud investeeringud õppevahenditesse, mis koolil olemas peavad olema, pluss mis seal katki läheb vms. Aga võib-olla sain sest jutust valesti aru? Sest ei tohiks ju olla väga raske teha väljavõtteid nendest kuludest? Oleks väga kena, kui keegi, kes teab, neid andmeid avaldaks, siis saaks lõpuks midagi ka välja mõtlema hakata :)

Jaan ütles ...

KÕUE KOOL :)

Ühes valla komisjonis oli juttu, et ei ole meil olemas selliseid asju nagu huviringid.

Ja ma hakkasin mõtlema, et meil on vallas kaks kõrgharidusega kunsti õpetajat. Miks mitte nemad.
Osalustasu kuus oleks 100.- millest 40 läheb juhendajale ja 60 vahendite peale. Vald annab omaosalusena ruumide kasutamise ja ei küsi selle eest renti nagu tavaliselt seda tehakse.

Aga kuna Juhan sa juba teed KÕUE KOOLi, siis vist pole enam sellist asja.

Juhan ütles ...

vallas on vähemalt kolm kunstiõpetajat ja kindlasti paar käsitöö- ja tööõpetuse oma. See, et ma Kõue Kooli seitsmel laupäeval vean, ei välista ühtegi teist ringi ei ligemal ega kaugemal, seda enam, et kahes päriskoolis tegelikult peale tunde mingi käsitöö tegemine käib.

Anonüümne ütles ...

Koolide rahastamine käib nii, et vastavalt õpilaste arvule koolis eraldatakse ka riigilt raha. Riik annab juhtkonna, õpetajate palgaraha, lisaks koolituste, õpikute, töövihikute, investeeringute, klassijuhatamise, veidi ka õppevahendite jaoks. Rahastatakse ka hariduslike erivajadustega laste õpetamist. Kõue vald sai ka väheste hulgas Harjumaal väikekoolide toetust. Vald peab andma koolile (sisuliselt hoonete ja rajatiste) ülalpidamisraha (küte, elekter jne.)ja tehnil.personali palgaraha, võiks toetada projektidest rahade taotlusi jne. jne.
Ardu Koolis on 2 kunstiringi, puutööring ja 2 käsit.ringi + värkstuba, kus on juba lastel kümneid vaipu valminud. Teeme ikka päris tublisti huvitööd, ega need siis ainukesed ringid pole.