21.11.10

"Harju Elu" serveerib 37 aastat vanu "uudiseid"

Lootsin, et ei pea sellest teemast enam kirjutama aga eksisin. Eelduse, et Harju Elus ilmus ka see aasta artikkel Harmi kooli tulevikust, mis on suuresti pastakast välja imetud, andis kohalik leht Kõue Kuulutaja, kus on läbi viimaste numbrite jooksnud poolametlikus stiilis hala valla viletsa majandusseisu üle ja suht uskumatuna näiv lahendus, nagu kooli sulgemine tooks taas õnne õuele. Järeldused antud lugudeseeria doominoefektist peaks tegema ennekõike vald ehk valimislubadustele risti vastukäivat juttu keerutada valla lehes... kas ikka peaks?

Tegelikult pole Harju Elu artikkel üldsegi läbiva masendava tooniga, tsiteerib kooli juhti, kes kirjeldab positiivseid stsenaariumeid:

Kogukonna peegel

Kooli direktor Tiiu Jalg meenutab, et Harmi kooli sulgemine on õhus aastast 1973, kui Harjumaal koole ridamisi suleti. "Harmi jäi, ime küll, ellu. Kooli on vaja juurde luua lisaväärtust kas õpilaskodu või süvaõppe näol," ütleb ta. Praegu on koolis väga kõrgel tasemel looduskasvatus ja kool osaleb rahvusvahelistes Comeniuse loodusprojektides.

"Praeguse vallavalitsuse valimislubadus oli, et kool jääb," räägib direktor. "Otsime võimalusi, et olla piirkonna kultuuri- ja hariduskeskus nagu igal pool maakoolid praegu on." Direktor on tuleviku suhtes optimistlik ja rõõmustab, et uuel koolisügisel on esimesse klassi tulemas kümme last, ehk rohkem, kui sel aastal. " Kool on kogukonna peegel, sulgemise korral sureks Habaja piirkond välja," arutleb direktor.

"Igasugune arvamine kooli tuleviku suhtes tekitab paanikat. Aga on kindel, et niikaua, kuni pole volikogu otsust kooli sulgemise kohta, kool jääb," ütleb ta.

Ära on märgitud ka 27. novembril toimuv mõisaajaloo päev, kuigi möödaminnes. Kui palju mõisakoole aastas saab Ajalooarhiivist komplekti mõisaajalootahvleid? Tuleb meelde Koigi, Puurmanni, Kiltsi, kindlasti on neid veel. Kõva lisaväärtus mõisamängule ja kogukonnale. Hoopis sellest teemast oleks ajakirjanik võnud kinni haarata ja sügavama analüüsi teha, põnevaks teemaks oleks sobinud ka valla koolidest kõige elitaarsem, eraalgatusel (taas)sündinud "Kõue Kool", mille raames toimuvad kunstiringid ning tööpõpetuse järelaitamistunnid. Aga noh, kui midagi võidakse sulgeda, on see ju tragöödia ehk müüb, olgugi, et see hala on algusega aastas 1973!

Kommentaare ei ole: