01.11.10

Jää hakkab sulama?

Aasta pärast ametissestumist leidis vallavanem aega külaseltside ja MTÜde juhatuse liikmetega kohtuda ehk astus korraks ka reaalsete tegijate sekka, kes ei pea paljuks oma ajast ja rahast kohalikku eluolu arendada. Teemaks oli uus arengukava. Järeldused ja administratiivsed muudatused on tulekul, esitan siinkohal printsiibid, mis tuleviku osas kõlama jäid:

Lumelükkamine ON valla kohustus - pole vahet, kas era või eritee, kas viis meetrit või viis kilomeetrit sissekirjutatud kodaniku juurde - kui ei ole võimalus hommikuti makse maksma või kooli minna, pole vallal ka mingisugust mõtet ja ma loodan et niivõrd triviaalsel teemal näägutamine ei pea enam vallalehte või kuhugi mujale jõudma. Sama kehtib koolide osas - väga piinarikas ja mõtetu on töötavat allasutust tappa pidevate pool-nekroloogidega kohalikus lehes.

Mida on vallal pakkuda potesntsiaalsele elanikule, maksumaksjale? Tuleb pakkuda konkreetseid asju - infra, haridus, vabaajasisutus, kultuuri võimalus üldisemalt ehk kui on ehitatud Kõue Rahva Maja peaks seda ka elementaarsete vahenditega käigus hoidma.

Et tegijatel oleks otsutusvõimalus - kultuurieelarve jagamine külavanemate kogu kätte praeguselt poollaialijooksnud funksionäride kogult - annab põhjuse valida külavanema ka valla 2/3 luuserkülades.

Tulevikku silmas pidades - mis tuleb uue Tartu maantee Silmsi/Raava Kurgemäe liiklussõlme juurde - Mäo kosmodroomil on olemas vähemalt mini-eesti planeering, meil pole paberil hamburgeriputkatki.

Laiemalt määrab kohaliku turismi tuleviku kolmnurk Triigi mõis-Rava Tenniseklubi-Kõue Rahva Maja, kuidas töötab nende sünergia, sellest oleneb ka üldisem kasu ümbruskonnale.

4 kommentaari:

Monika ütles ...

Paar tähelepanekut. Ei nõustu väitega, et vallavanem kohtus külavanemate ja külaseltsidega esimest korda nüüd, aasta peale ametisse asumist. Kevadel toimus seltsingute päev (meeldetuletuseks: http://kylaelu.blogspot.com/2010/04/1aprillil-toimund-koue-valla-seltside.html), kus minu mäletamist mööda vallavanem oli kohal lõpuni. Jah, ürituse eesmärgid olid erinevad, seltsingute päeval tuli tutvustada tehtut, nüüd soovis vallavanem saada teada külade vaateid oma probleemidest ja arenguvõimalustest.

Teine asi. Ma olin küll peale rasket töönädalat reede õhtuks väga väsinud, aga ma ei märganud, et laua taga olnud inimesed oleks kujundanud ühise hoiaku selles osas, kelle ülesanne on lume lükkamine erateedel. Minu mäletamist mööda Sina ütlesid välja oma seisukoha, siin esitled Sa seda aga nagu oleks see olnud külavanemate ja seltside kogu ühismemorandum.

Juhan ütles ...

see kirjapandu ei pretendeeri küll mingile ühismemorandumine, pigem on see tervemõistuslik asjade käik, et valda elama asuv kodanik ei peaks täiendavalt pead vaevama, kas saab kodust välja või jääb lumevangi.

Jaan ütles ...

''Laiemalt määrab kohaliku turismi tuleviku kolmnurk Triigi mõis-Rava Tenniseklubi-Kõue Rahva Maja, kuidas töötab nende sünergia, sellest oleneb ka üldisem kasu ümbruskonnale.''

See ei ole KÕIK turism. Meil on siin muud vägagi head ettevõtmised mujal kui Kõue kandis.
Meil on Muinaslaager, Mailaat, Roosipäevad, Teeme head 2010 ehk ka 2011.
-
Kes ilustab Harmit, kes Kõuet. Jääb mulje, et kõik võistlevad selle nimel, et olla parim ja teisel ära teha.

--
''- annab põhjuse valida külavanema ka valla 2/3 luuserkülades.''

Veel parem arvamus sinupoolt. See, et Triigi külal on vanem. See ei tähenda, et teised külad koheselt luuserkülad.
Ardu ja Habaja on suurimad külad vallas ja ürita, siis see rahva mass kuhugi kokku kutsuda ja midagi hääletada ?

Kahju, et ma ei saanud ise sinna üritusele tulla. Kas sa ütlesid ka neid asju seal välja või kirjutasid kodus arvutisse

Juhan ütles ...

Vaid jobud võistlevad selle nimel, et kellelegi ära teha.

Ardu oli üritusel esindatud Oti, Habaja Hille ja Ojasoo Lauri näol ehk on külad, kellel eestseisus olemas ja need, kellel seda pole. Võib olla külavanem aga võib ka MTÜ või mitteformaalne eestseisus. Luuserkülasid tõesti vähem, äkki isegi alla 1/2.

Aga et paremat pilti seal räägitust saada, peaks kellegi ametliku versiooni ära ootama.