08.11.10

Kohalikud retrofilmid



Kadja kõrtsihoone 70ndatel, just sellisest seisust päästis hoone Rein, kellel eile külas käisin.



Rein oli operaatoriks Ardu sovhoosi kauaaegse juhi (ma ei hakka kasutama "direktorit") Jüri Kõrda 50. juubelil. Kohalikus pärimuses on nüüdseks juba manalamees Kõrda võrreldav selliste tipptegijatega nagu Ardu mees kiviajast ja isa-venda Kotzebued.



Kõik need inimesed Ardu restoranis aastal 92 - kes ja kus nad nüüd on?



Kes on see tubli põllumees?



Kes need on?



Kes see on?



Videolindil on sovhoosiajalõpu Kõue-Ardu terve eliit - siin juba poe ees Jüri õnnitlemas. Sellist tegijat nagu Ardu sovhoosi esimees enam Kõue mail ei käi - olid ajad, polnud mingit jagelemist Habajaga, kõik oli üks suur tsentraalne Habaja sovhoos Ardus.



Jüri istutab tamme Ardu poe ette - aga kes on tegija, sellel leidub ka vastased ja nii on see tamm praeguseks sealt kadunud.



On 1. juuni 1992 - Ardu sovhoosi esimehe 50. juubel ja oleme kohale sõitund kabroiletiga - see aeg võiks kesta igavesti.



Antud filmi vaatame koos Ardu korrusmajade ehitamise dokumentaaliga 14. novembril alates 15.00 Kõue Rahva Majas.



Üks põnev film on veel olemas - fotol olevast üritusest, Triigi kooli kokkutulekult, 100. juubelilt aastast 1970, ilmselt kitsa lindi peal. Loodan, et tuleb lähiaastatel esitlemisele võttekohas, Triigil. Kaadril Kõue-Triigi kooli juhid Georg Bergert ja Aksel Ergma.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kommentaariks niipalju, et sovhoosil ei olnud esimeest. Oli direktor. Esimees juhtis kolhoosi.
Ja veel. Omal ajal ühinesid Ardu ja Habaja sovhoosid. Suure ühise majandi nimi oli siiski Habaja sovhoos, mille keskus asus Ardus. Lõpus jaguneti jälle kaheks - Habaja kolhoosiks ja Ardu sovhoosiks.

Juhan ütles ...

Ok, aitäh info eest, vaatasin antud katkendit Kadjas ilma helita ning peremees Rein sattus juba sel ajal Ardusse kord aastas ehk ta ei osanud kõike kommenteerida.

Ja Anonüümne, oled oodatud 14. Kõuele, et kõike muud filmil olevat ajastutruud paika panna ja nägusi nimedega seostada.

Paistab, et tuleb põnev ja hariv üritus!

Jaan ütles ...

Kolm naist pildid:

Kaks esimest:

Piirsalu (eesnime ei mäleta. Sulev Piirsalu abikaasa)

ja peaks olema Zerebjatev Eike.

--
Paremalt: Koronen Laine, Maarika Sild, nende vahel valla vana loomaarst Mendelmann, ukseaugus Liivi Uuno, Kahte naisterahvast ei tunne.
Vasakul Koitjärv ( naise nime ei tea)
Mees priilidega on Koitjärv Ats

Anonüümne ütles ...

Jüri Kõrda mitte Tõnu Kõrda.

Juhan ütles ...

Parandasin ära - see näitab kui vähe ma 18 a tagust ajalugu tean. Pärast pühapäevast filmidevaatamist tean kindlasti rohkem.