04.11.10

Veel külaliikumisest


Veel üks kaart, mis annab pildi külaliikumisest Kõue vallas:

Roheline küla (11) - külavanem olemas, elab antud külas.
Punane küla (6) - külavanem mitme küla peale olemas, elab naaberkülas.
Kollane küla (13) - Piirkondlikku seltsi kuuluv küla.
Valge küla (8) - piirkondlikku seltsi ega külaseltsi mitte omav küla.

Jaan küsis eelneva külaliikumise postituse kommentaaris, milleks üldse külavanem. Täpsemat vastust sellele küsimusele saab külavanema statuudist, mis igal vallal erinev. Eks see sõltub iga küla ootustest ja võimalustest kui ka külavanema isikuomadustest ja pealehakkamisest, millises plaanis koostöö kasulik on, antud problemaatikaga tegelevad nii riigi kui maakonna tasandil paljud analüütikud mitmete organisatsioonide all.

Mis värvi külad on aga kõige arenemisvõimelisemad? Pakun, et punased külad, kus on külavanem, aga mitme küla peale ehk kui punased võtavad end kokku ning valivad omale külavanema, sattub kandadaat mitte tundmatusse vette, nagu tõenäoliselt valgete külade puhul, vaid juba toimivatesse külaseltsidesse, kus juba teised külavanemad ees on, juba teatud määral eelnevalt olemasolevate ootuste ja võimalustega.

KV ümarlaua üritusel oli ka juttu, et teoreetiliselt on võimalik Ardus ja Habajal ehk suuremates kohtades valida KV lihtsustatud korras, näiteks et trepikojavanematel on mandaat kõikide oma elanike ees jne., võimalusi on palju, kui tahtmist oleks.

Kommentaare ei ole: