06.12.10

Otto Kotzebue ja Rava küla



Olen viimastel kuudel tegelenud Raava külas kasvanud Erich Klaani fotokogude jäädvustamisega - Taga-Võõbus sündinud, Raaval elanud, linnas eliitkoolis käinud ja hiljem Kosel elektrikuna töötanud Erich soovib välja anda trükist koduküla kohta. Pikaaegne vallakeskus ja Kõue haridusseltsi sünniküla, iseenesest võimas ja suur küla pakub meenutamiseks palju ainest.

Ülemisel fotol - kas mobiilse sepikoja alasi aastast 1123, mis märgiga arvu all?



Kontraht Otto (Rjurik) Kotzebuega - paljudel taludel sellised paberid veel alles on?



Paberimäärmine käis 19. sajandi lõpul täie hooga ning Rjurik jagas allkirju paljudele lepingutele.



Arhiivides on meresõitja poja pitsatsõrmuse jälg lakil enamasti viletsamini säilinud - rohkem nühitud ja uuritud.



Talu ise, all Ardu vana meierei.



Triigi valda oli asja, et jahipüssi paberid korda teha.



Samuti pidi hobuse passi ajama.

4 kommentaari:

MART ütles ...

Klaani relvaloal on jahipüssi lahter maha kriipsutatud, täidetud on "rewolwri" lahter. Murdekoha tõttu ei ole selle relva nimi enam loetav.

MART ütles ...

Alasi kohta on raske spekuleerida, aga tundub olevat väiksemat sorti alasi, numbrid märgivad äkki alasi kaalu, mitte aastatarvu. Kuigi on teada, et eestist on ka muinasaegne alasi leitud, tundub see 1123 (silmi kissitades võib sellist numbrit seal tõesti näha) liiga pöörane..
f. märk on pigem fotol mida pildistasid kui alasil.

Valdo Praust ütles ...

Dokumendid on väärtuslikud - neil oleks aukoht oma piirkonna muuseumis.

Alasi aga... KINDLALT ei ole see 1123 aastaarv. Olles näinud palju ajaloolisi ürikuid ja aastaarve, tean ma, et enne ca 1500. aastat ei kirjutatud kunagi aastaarvu araabia numbritega, vaid reeglina ikkagi rooma numbritega. Näiteks Saaremaal Kaarma kiriku tornis olev raidtahvel aastaarvuga 1407 on ilmselgelt paar sajandit uuem. Sama kehtib ka Tallinna Suurgildi tuulelipualusel oleva aastaarvu 1410 kohta, mis on tegelikult ümberkirjutus saali sambakapiteelil olevast kirjast "m cccc x".

Mida võib 1123 tähendada, kes seda teab. Millegi kaal. Seerianumber (inventarinumber). Materjali sulami kood. Vms. Usun, et ese pärineb 19. sajandi teisest või 20. sajandi esimesest poolest.

Juhan ütles ...

Sama küla Ottihansu talu ostuleping asub antud talu tenniseväljakute pärandtoas. Raval teen kevade poole sügavama pärandringi, suve lõpuks ehk tagasihoidlik trükis.