09.03.11

Shrovetide



Its the second springish winterweek I use bicycle as a primary vehicle. The gravel and mug roads are smooth to ride and the sky is mostly clear.



Average distance between manor centers in Kosch kirschpiel on bicycle are about a half an hour.



Snow is still thick and dense so you have to stay on road if you are not using snow-shoes.



Main building of hof Habbat - being alienated from miserable (lost) hosts.



On the other side of the road - the roof of the garage craked in last winter, the roof of the storage went by, now.



Actually, there are some real estate property to sell - butlers house of hof Habbat.



And as a typical in middle-estonia, there are lots of households to forget - whole generations of work, sweat and blood - Aru house in the border of hof Habbat and hof Kau. Children of Aru - all gone forever.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere
Mis selle Habaja mõisaga on?
Eerik Kross

Juhan ütles ...

Inf pärineb Kose Kihelkonna muinsuskaitseboss Ly Renterilt: lõpuks viskas MKAl üle, et peahoone omanikfirma on kadunud/likvideeritud, telefonile ei vastata, inimesi ei saa enam üldse kätte. Samas on peahoone aastaid lagunenud, rüüstatud, jne. Mingi aeg tagasi alustati võõrandamisprotsessiga, mis võtab mingi pool vms. aastat aega. Edasi tuleb Ly-lt pärida. P.S. tegu ei ole "habaja mõis oü" vaid mingi väljamaa värgiga.

Anonüümne ütles ...

Habaja Külade Selts saatis MKA-le märgukirja aasta paar tagasi, juhtides tähelepanu, et muinsuskaitse all oleva Habaja mõisa seisund halveneb, aknad on katki, inimesed käivad sees hängimas, suitsetamas jmt ning hoone võib mh ka süttida põlema. Vastus oli, et omanik on pankrotis ning MKA midagi teha ei saa. Tegelikult, kui soovi oleks, saaks asendustäitmise ja sunniraha seaduse alusel ise aknad-uksed laudadega kinni lüüa, et vähemalt süttimisohtu vähendada...
M.Mikiver

Juhan ütles ...

MKA saab küll teha ja on teoksil, hetkel aga ei oska öelda kui kaugel on menetlus ja kellele peahoone sel korral 1 krooni eest "müüakse".

Muinsuskaitseseadus § 28. Kinnismälestise sundvõõrandamine

Kui omanik või valdaja ei taga kinnismälestise säilimist ega pea kinni kasutamise kitsendustest, keelab mälestise teaduslikku uurimist või põhjendamatult ei võimalda juurdepääsu mälestisele ja ta on käesoleva seaduse rikkumise eest haldus- või kriminaalkorras karistatud, võib Vabariigi Valitsus kinnisasja, millel kinnismälestis asub, üldistes huvides selle omaniku nõusolekuta õiglase ja kohese hüvitise eest võõrandada kinnisasja sundvõõrandamise seaduses sätestatud korras.

Eerik Kross ütles ...

Kui on vaja mingit hädapäästmist teha Habajal akende kinnilöömise ja muu seesuguse näol, siis ma võin mehi laenata.