16.11.08

Külavanematele, muudele tuusadele suunatud üritustest kriitiliselt, kus osalenud olen, täiendatud


Sain pakkumise kirjutada oma muljeid, kriitiliseks tagasisideks - võtan selles postituses kokku need sümpoosiumid, ümarlauad, konverentsid ja seminarid, võibolla veel mingis sega-vormis istumised ja plaksutamised, uute mõtete tekkimise telgid ja surmigavate ettekannete virrvarrid, ärevate graafikute saehambad ning sidemete loomise sõlmpunktid, aastal 2008.

Hoiatan ette, et korrektset kantselliiti, sõnakonstruktsioone tähistamas ülevaid ja tähtsaid üritusi, lehekülgedeviisi edulugusid ja pikki ohutuseeskirju armastavad inimesed peavad pettuma minu prostal sõnakasutusel ja mühaklikul kirjeldusmaneeril, kopi-peistiga olen ma siia kokku kogunud ürituste nimed ja kavad, kõik ametlik inff on paksendatud kiri. Teisest küljest minu kontaktide, kirjasaatjate, võibolla eksisteerivate aga võibolla ulme vallast olevate kolleegide kommentaarid ning msn või skype vestluste katked, on Kursiivis.

Ravila külakeskuses toimunud Harjumaa külavanemate infopäev?(ma ei tea ürituse korrektset nime), kevad 2008

Nüüd peame vahet tegema inimeste õppimis-, meeldejätmis- ja analüüsivõimel. Kindlasti on inimesi, kes on infokose sees, elavad selle nimel ja seda taasluues, võivad näiteks praegu öelda peast sellel üritusel sõna võtnute nimed, nende põhiteemad ja teesid, sorada oma märkmetes ning reprodutseerida terve ürituse. Mina olen külaliikumisega seotud alles alla aasta, ehk mul ei ole sügavat baasi, konteksti, nendel teemadel mõelda ja luua. Aga mis siis mulle meelde jäi:

1. Tuletõrjuja rääkis tuleohutusest, näitas videot, kuidas terve tuba süttib kuusel põlenud küünlast veerand minutiga
2. Kaks kena näitsikut pakkusid abi kõiksugu projektide kirjutamisel ja kutsusid rahvast mustamäe tee 4 (no suures hädas viitsiks minna sinna), palusid ka ennast külla kutsuda.
3. Päeva karismaatilisim esineja, Karel Rüütli, kritiseeris uut RMK kava riigimetsa parseldamist suurendada, uuendatud RMK koolitusel olevat vaid keskendutud metsa mahavõtmise efektiivsuse suurendamisele, jättes unustusse näiteks metsa istutamise ja hoidmise.
4. Jüri Muru rääkis kaunitest Harjumaa kodudest

No kui ma pingutaks või googeldaks või otsiks üles oma üritusematerjalid, tuleks veel midagi meelde, peale lõunapausiks pakutud toiduvaliku, aga jätame need punktid.

Üritus oli tüüpiline infotund - vastavalt info vastuvõtmisvõimele said oma ajus bitte seada, mingit publiku ajudeliigutamist kaasamise, rühmatöö või juturingi näol ei olnud, ka korraldajad jäid tagasisideta, see on tõesti kurb, kui tehakse üritus as is ja saadetakse inimesed minema, saamata tagasisidet või üldisemat infot, mis rahval meelen või keelen.

Mulle tuli veel meelde, et mingil põhjusel pidin enne lõppu sealt lahkuma, lõpuks oli planeeritud keskustelu, paljud inimesed olid juba üles köetud, eks see läks korda, vahetati mõtteid.

Kiili koolis toimunud projekt "Külavanemad kaardile!" ,14. mai, Harjumaa külavanemate seminar.

Inimesed paigutati suurde ringi istuma kuigi saalis nappis ruumi, viidi läbi tutvustusvoor, mõned ettekanded või muljetused korraldajate poolt olid lühidad, selged, kaasa rääkima innustavad, küsimuste ja vastuste esitajad ei olnud ette määratud, ümberringi istuval rahval kaob ära hirm grupi ees, kõikide näod on näha. Korraldati mõttekohvikud, töö sektsioonides, pärast arutelu tulemustest suures ringis, lõpetuseks veel üks juturing, konkreetne tagasiside ühe lause vormis, mis nii mõnegi kõnelema pani.

Minumeelest on koosolekul juturing ehki kõik rääkima panemine elementaarseim, kõige olulisem, see et mul ei ole mingit tumma anonüümikut grupis, kelle grimassidest ja liigutustest siis pean välja lugema, mis ta arvab asjast, aga ilmselt enamus juhte, sealhulgas 100% autoritaarseid juhte on sellised, keda üldsegi ei huvita, mida keegi aravab või tahab.

Juturingi eeldus on muidugi inimeste tahe rääkida, mida nad mõtlevad ning see omakorda nõuab usaldust. Mingi türann ei saa oma koosoleku formaadis kannapööret teha ja inimesi rääkima panna, kui nad seda ei ole harjunud tegema, erandjuhtumid on muidugi väga tagasihoidlikud inimesed või siis "külahullud", kelle esinemisel moderaator peab vahele tulema.

Kiili üritusel oli mitu moderaatorit, tuge, nende sekkumine on profesionaalne, suunav.

Mis mulle Kiili üritusest meelde jäi:

1. Hüüru küla on astunud samme mingite uute teede vms. vastu, see on ka neil õnnestunud.

2. Jõelähtme vallas projekteeritakse mingit tuumajäätmete hoidlat, mille tuulutustoru tuleb külavanema maja taha.

Üldiselt oli selle ürituse vorm niivõrd lahe ja kaasahaarav, et sealt saadud info kaalub üles emotsioon, ahaa-elamus, rühmatööd ja ajude liigutamine, juturingi teraapilised omadused, palju uusi kontakte, mille eelduseks loodi soodus pinnas omavahelise suhtluse läbi.

INFOTUND KÜLAVANEMATELE JA KOGUKONNA LIIKMETELE 3.septembril algusega kell 19.00 Harmi koolis.

Teema: Kuidas külaelu käima lükata ja mis saab edasi?

Külavanemate suvekooli muljeid jagavad külavanem ja ühenduse Kodukant Harjumaa esindaja.

- miks on külavanemat vaja külaelanikele ja miks vallale?
- Kuidas küla ”äratada” ja kuidas edasi tegutseda?
- Kodukant Harjumaa tutvustus: kuidas saab Kodukant aidata külavanemaid?
- Kodukant Harjumaa plaanid külavanemate arendamisel ja koolitamisel, plaanitavad külavanemate ühisüritused jms

Antud üritusel oli kasutatud kõige tänapäevasemat esitlusgraafikat - hüüdlausete, powerpointi baaskujunduste asemel oli valla kaart tähistatud erinevat värvi küladega - vastavalt oma ärkamise iseloomule, variatsioonidega.

Sellel õhtusel mõisasaaliüritusel sai kuuldud küll palju julgustavaid lugusid, kuid mina piilusin saalis ringi - paljusid külaaktiviste olin näinud tükk aega tagasi, mõnda inimest nägin esimest korda. Suur oli tahtmine teada, mida nad planeerivad, kuidas elavad, mida mõtlevad. Paraku seda ei tahtnud teada ürituse koraldajad, midugi anti sõna ja seda ka kasutati, vajalik oleks olnud juturing ja mingi tänapäevasem ühisürituseosa (rühmatöö, ajurünnak vms.). Seda, et esinejad tublid ja aktiivsed inimesed on ning et mustamäe tee 4 ootab, seda teadsin ma juba enne.

Siin korraldaja kommentaar:

Tänud postituse eest. Veelgi parem, et avalik. Eriti hea, et viitasid nendele tänapäevastele ajurünnakumeetodite kasutamisele. Tunnistan, et Harmi infotunnis mulle ei tulnud tõesti pähegi vestlusringi korraldada. Tol hetkel tundus maru oluline, et see info, mis minus endas, et see saaks nö endast välja antud. Rohkem edasi ma ei mõelnud. Ei mõelnud sellele, et see inf tekitas inimestes igas ühes omi mõtteid, mille avamiseks oleks olnud ka hea võimalus. Seetõttu hea, et sellest kirjutasid.

Üldiselt sellel üritusel võtsid sõna ca. 90% osalejatest, kellest ca.50% ma teadsin, mida ta teeb või mis projekte ajab, pingutasin natuke kriitikaga üle, hea üritus oli, ajurünnakut päris õhtutundidel teha ei maksa, võibolla mingi rahulikum rühmatöömeetod.

Saatja: Harjumaa Omavalitsuste Liit
Saatmisaeg: 4. november 2008. a. 18:02

Saadan teile edasi info teabepäeva kohta, mida novembri alguses korraldame. jne...


Minu sõnumipüüdja sai selle ürituse kohta järgmist teavelt ühelt potentsiaalselt osalejalt:

Tere, ma ei tule , liiga väike etteteatamisaeg. mul samal ajal üks koosolek juba planeeritud.
Meie vallavanem on info kohe edasi saatnud, kui HOL on suutnud seda 2 nädalat kinni hoida.

Ja ega minagi sinna ei jõudnud, ikkagi kaks päeva etteteatamist.


Kodukant Harjumaa külavanemate Nõukoja ja Rae valla külaliidrite ühine nõupidamine jüri Gümnaasiumis, Rae vallas.

Siin see tekst, mis pani mind antud postitust kirjutama:

Tere ja ilusat pühapäeva kõigile!

Kahjuks on külavanematelt ja ka Külavanemate Nõukoja liikmetelt tagasiside väga-väga väike. Tundub, nagu külavanemad ei tahaks ise sõna võtta. Aeg on küll hästi kiire, aga tavaliselt on ka nii, et ükskõik kui pika (lühikese) ajakava faktori ette annad, siis üks osa kirjutab kohe, üks osa kirjutab viimasel hetkel ja kahjuks suurem osa vaikib. Aga see oleks praegu kõigil võimalus paar rida siiski oma arvamust välja öelda.

Aitäh neile, kes seda juba tegid! Loodan, et osa teist leiab veel natukene täna õhtul aega mõtisklemiseks selle üle, mis roll on külavanemal.

Antud ürituse reklaammailiga oli kaasas fail, mis algas nii:

Harjumaa Omavalitsuste Liidu soovitused külavanema institutsiooni õiguslikuks reguleerimiseks, valla ja külavanema koostöö korraldamiseks ning sellega seotud finantsmajanduslike küsimuste lahendamiseks

I Preambul

Võibolla kunagi loen need leheküljed läbi ka, seda oleks isegi soovitav teha. Võibolla, päevast päeva selliseid tekste lugedes või genereerides ei kaota oma inimlikkust, ehk pakub see kellelegi naudingut, kuidas asju võimalikult keeruliseks kirjutada, võimalikult pikki ja lohisevaid sõnu ritta seada, kindlasti on seda tehtud omamoodi armastuse ja hoolivuse, fanatismiga.

Mis mulle sellelt ürituselt meelde jäi:

1. Rae vallas on külavanemaid, kellel juhtida 500 külaelanikku või isegi enam!
2. Külavanema sõna maksab, seda arvestab Vald planeeringutes ja mujal.
3. Vallavanema jutule on hakanud tulema inimesi, kes on kaotanud oma töö ning hädas maja liisingumaksega.
4. Kõiki kutsuti lahkelt mustamäe tee 5
5. Rahastamiseks on vajalik arengkava, rajatiste plaanid.

Sama ürituse kajastust lähematelt külaseltsidelt:

Habaja, siin postituses märka lahedat KÜSKi plokkdiagrammi, esineb ka selle postituse päises.

Kirivalla, ka siin on veidi kriitilikat passiivseks jäetud publiku kohta

Vähese tagasiside põhjuseks võib antud ürituse puhul olla vähene publiku kaasamine, jällegi oleksin ma hoopis parema meelega kuulanud, mida saalis istuvad inimesed on korda saatnud, mis mured neil on või kes nad üldse on, see võimalus jäi kasutamata. Ülalt alla juhtimine või loenguvormis nõupidamine on eilse päeva pedagoogika ja juhtimiskunsti saavutused.

Seega õnnestunud (koolitus)ürituse eeldused:

1. Kõigile antakse sõna (luuakse eeldused rääkida tahtmiseks), ilma selleta langeb ürituse väärtus al. 50%
2. Kõrgem pilotaaz on mingi müstilise elemendi lisamine nt. keegi mängib kitarri, teeb mingit nalja, oldakse õues või tehakse väike rännak.
3. See, et ettekandjad tahavad, oskavad ja suudavad rääkida, ka enam lubatust, on teada, siinkohal kasutada julmalt moderaatorit.


Ning lõpetuseks üks Külavanemate listi kurioosum:

Antud listi põhilised kirjad on olnud sisuga, et nüüd list töötab ja ootame rohket osavõttu ning mõtete vahetamist. Ühele järjekordsele üleskutsele vastas üks listi liige:


to kylavanemad
Nov 5

Tere!

Minule meeldib, et Kodukant areneb ja on puhumas uusi tuuli.
Mulle meeldib, et Kodukandiga on liitunud palju noori ja krapsakaid inimesi.
Ma loodan, et Kodukant jätkab (põhikirjast tulenevalt) ajaloo- ja kultuuriväärtuste kaitse ning nende renoveerimisele kaasaaitamist.
Selle hulgas ka eesti keele, kui põliskeele, säilimist nii kõnes kui kirjas.

Moodsate lahendustega on keelde tulnud mitmeid uusi väljendeid. Ennekõike oleme pidanud üle elama terve müriaadi erinevate terminite ilmumisega mis on seotud infotehnoloogiaga. Oleme leppinud sõnaga fail, monitor, server jne. Samas on eesti keelest hoolivad arvutiasjatundjad pakkunud mitmeid uudissõnu mis asendaks keelelisi laene ning iseloomustaks erinevaid võõraid mõisteid eesti keeles eestlastele omasemalt. Nii näiteks on elektrooniline kiri e-kiri (mugandumas on ingl. pärane mail), elektroonilise posti aadress e-posti aadress (mugandus - meiliaadress), e-posti aadresside nimekiri on loetelu, loend, nimestik (ingl. list) ja hulgipostituse võimalus on lühemalt postiloend (laisk laen ingl. keelest meililist).
Ma ise kuulun nende inimeste hulka kes annavad aru, et aja möödudes on laensõnad paratamatu nähtus. Kuid võimalust mööda saab igaüks meist hoolida emakeelest niivõrd, et kasutab eesti keelele omasemaid väljendeid (seni kuni võimalik).
Kellel arvutialastes mõistetes (eesti keeles) suurem huvi, soovitan sellist kohta nagu http://www.vallaste.ee/ külastada.

Ma loodan, et minu selgitust mõistetakse kui heatahtliku ja edasiviivat. Hoidkem Eesti väärtusi!

Soovin edukat vestlust ja teabevahetust siinses tarmukas postiloendis!

Peep

Ma ootaks Peebu arvamusartkilit juba eelpoolmainitud "Harjumaa Omavalitsuste Liidu soovitused külavanema institutsiooni õiguslikuks reguleerimiseks, valla ja külavanema koostöö korraldamiseks ning sellega seotud finantsmajanduslike küsimuste lahendamiseks" kohta, eriti mis puudatab eesti keele lämmatamist kantselliidi poolt, no minumeelest see ei ole eesti keel, see ju tapab inimlikkust!

Sain veel sellist tagasisidet:

Nõus ka kriitikanooltega bürokraatliku sõnapruugi osas. Eks see muudatus ja arusaam on raske tulema. mulle meeldis see Kert Kotkase lugu - luuletav politseinik - ja meeldis ka see, et seda tunnustati ka politsei juhtkonna poolt, nii et politsei 90.aastapäeva puhul tunnustati teda kohe eraldi :)

Peep tahtis aga asja minu jaoks teise äärmusse keerata - kui kõigil asjadel on ainult eestikeelsed vasted, ajab see teistpidi hulluks, nagu arvuti, kus task manageri asemel tuleb kiri "tegumihaldur" :)

P.S. peale seda Peebu postitust ei ole minu andmetel enam ükski krapsakas külavanem oma mõtteid listi toppinud, no äkki juhtub mõni "fail" või "monitor", teksti sisse, oh seda eesti keele allakäiku siis!

2 kommentaari:

Monika ütles ...

icic, vaatan, et oled seda postitust veelgi täiendanud :) muide minu palusin Riinal pildistada seda KÜSK-i slaidi, mille peale mul nii korralikult kinni kiilus, et ma ei mäleta peale selle diagrammi KÜSK-i esinemisest muud mitte midagi :)

muide, unustasin ütlemata veel 2 asja või ehk Riina juba rääkis ka sulle:

1. selgus, et meil on "oma mees havannas", see tüdruk, kes oli harju ettevõtluse arenduskeskusest, Juta Männisalu, olevat Äksist pärit ja tema ema olevat Habaja külaseltsi liige :)

2. nõu saamiseks ei pea alati sõitma kohale Tallinnasse Mustamäe tee 4. Marianne sõidab ise küllalt palju ringi ja nt Riinaga kohtusid nad Kose-Risti Tarekeses, kui Riina sügisel KOP-projektide jaoks nõu küsis.

Juhan ütles ...

1,2 väga julgustav inff, selle Küski slaidi lisasin postituse päisesse, on veel keerulisemaid nähtud. Üks hea ettekandja peaks tõesti mõtlema inimeste vastuvõtuvõime peale, kuigi selliste slaididega on mõnus sheffata, saab välja näha kindlasti targem, pimestada inimesi oma geniaalsete plokkskeemidega.