09.12.08

Jakobson annab seekord nõu mentorluse teemal


Kuidas leida üldse mentorit?

Idamaades on igivana mentori leidmise süsteem - õpilane leiab ise oma õpetaja, ehk tunneb oma mentori ära, kui on õige aeg ja valmidus. Seda leidmise protsessi kiirendada ei saa ja teistpidi otsimine, õpetaja poolt, on määratud läbikukule.

Hea Jakobson ;-)

Kle, asi selles, et toimub üritus. Selle ürituse korraldamisel on mul võimalik seetõttu rohkem dikteerida ürituse korraldamist. Saatsin täna liikmetele alljärgneva kirja. Järgmine nädal pidin saatma info ka listi. Loodan, et Sul on konstruktiivseid ettepanekuid J. Teema on varasemalt kokku lepitud – mentorlus ehk noorte, roheliste juhendamine, nõustamine, aga nn formaadi osas just. Ma mõtlen, et mõni ettekanne võiks ju ikkagi ka olla, kokku u 45 min - 1 tund.

ma ei tea kas nutta või naerda selle jutu peale...
peaasi, et Sa üritust üle ei organiseeri,
need edulood võisid olla väga lihtsad ja geniaalsed, et oleks vähem ennastunustavaid oraatoreid, kellel kõik niiiiiiii hästi õnnestunud, ja tarkust üleliia
edulood mõikid olla:

1. kohalikud, kodused, mingi aafrika seebikeetmine ei jõua maameestele kohale.
2. väga lühikesed ja geniaalsed, näiteks kojamees koristas ilusti ära lume oma maja eest ja lisaks ka naabri maja eest!!!

rõhk ikkagi tulevikustsenaariumite genereerimisel, või vigade parandamisel
see mentorluse teema, no loodame, et see pole sihuke läbikukk, et ikkagi oleks koostöö mitte pähe istumine

a copyn siia veelkord:

peaasi, et Sa üritust üle ei organiseeri, ega üle ei mõtle, vbl pole Sul vaja midagi muud teha, ootad yrituse hommikuni ja vaatad, mis juhtub siis :) :(

Ma olen siin ametis projekti raportite kirjutamisega ja sellest need mõtted siin külaelu ümber ka hüppavad. Mulle tuli meelde, et sellel infotunnil sai tehtud ka üleskutse, et kui keegi kuskil põneval koolitusel käib, siis võiks neid muljeid jagada ka teistele mingis vestlusringi vormis. Ja läbikukkumistest rääkides meenus, et kunagi akadeemias töötades õnnestus sel viisil käivitada õppejõudude klubi, mis mingis vormis toimib tänaseni, hoolimata vahepealsetest raskustest. See toimus 1x kuus, a la iga kuu viiendal reedel. Kas siis keegi oli koolitusel kinud ja rääkis muljeid, arutati neid, või siis oli mõni muu nn päevapoliitiline teema, juhtkond näiteks plaanis mingit õppekorralduslikku muudatust, siis arutasime seda. Arvestades kõiki põhikohaga õppejõudusid ei olnud see osalejate protsent väga suur, aga mingi seltskond (u 15 inimest) käis stabiilselt kohal. Reeglina istusime räästa all, ükskord olime ka linnas mingis pubis. Täna jätkub sama asi õppejõudude vestlusringi nime all ning juhtkond püüab kõik olulisemad otsused enne õppejõudude vestlusringis läbi arutada.

Kirjutasin lihtsalt sellepärast, et enne tuli nende mitmete läbikukkide või läbikukikahtlusega asjade suhtes kuidagi tühi tunne :D

sinu jutust toon välja paar sõna:

jagada ka teistele mingis vestlusringi vormis.

pole erilist mõtet punnitada mingite üritustega, kui tegelikultei ole ju üldse mingit fassaadismi vaja, ega punnitatud seltskondi lõpuks ju toimuvad kõik otsused "klubis". Kas parem on kellegi endise partorgi kõne oma küla edusammudest või kellegi lambi tüübi jutt eelmise päeva pos. emotsioonist? ei tea, st. ikkagi võib ilge keerulise ürituse ette valmistada aga koha peal hoopsis midagi põnevamat teha, näiteks edulood ära jätta ...irwwwwwwww

sõnasid läbikukk ja näit. depressioon ei ole vaja karta, näiteks Heateo SA enamus projekte on kõrbend v.a. terve eesti, mõned veel hulbivad, v6ib ju proovida igasugu asju, peaasi et hingest väja ei punnita.

Peda mentorluse süsteem paar aastat tagasi oli tot. läbikukk esimene aasta vist eesti peale mingi 7 mentoriga noort kukke!!! noored kooli paistab, et toimib paremini.

(Postituse pilt on saadud märts 2008 Narko häälest. Ma saan aru, et sotsiaalreklaam peab murdma tabusid, aga need väljaanded on poolenisti reklaam, poolenisti käkerdatud jama, ma arvan, et selle lehe toimetajad pole eluski Kurgja-Linnutajal käinud, seda, et nad Jakobsoni 500EEK peal näinud on, saab artiklist aru küll, nõme mõnitamine. P.S. Kurgja talumuuseumis on klaasi all hoiul Jakobsoni elu kaks lahutamatut aksessuaari: prillid ja piip (ei mingit pläru), teinekord, pseudo kampaaniameistrid, viige ennast detailidega kurssi!)

8 kommentaari:

Saila ütles ...

milline on sinu tekst, milline kuskilt tõmmatud, seda taipad vaid sina ise ja need, kes asjas mingit otsapidi sees.
loo lõpp on arusaadavam, aga algus - puder&kapsad

Anonüümne ütles ...

Eks see mentori leidmine ikka Juhani poolt öeldud meetodil toimub. Teistmoodi ei kujuta ettegi.

Käisin hiljuti ühel väikesel loengul, kus Piret Päär rääkis lugude vestmisest. Lihtne ja mõnus koosistumine, ei mingeid edulugusid ega PowerPoint esitlusi. Kui ruum oleks olnud pisut hubasem, oleks ürituse korraldamise eest andnud täispunktid. Ja mis seal korraldada oli? Midagi.

Sama ühe Fred Jüssi üritusega. Kutsusime ta rääkima väga ebamäärasel teemal, oli vist midagi inimese, kultuuri ja looduse suhestumisest. Fred rääkis paar tundi ja oleks vist rääkinud kauemgi.

Teema peab olema, kasvõi ebamäärane. Rääkijad peavad olema isiksused, nii muutuvad nende ettekantud teemad elavaks ja huvitavaks. Aga mis peaasi, isikupärasteks nagu nad isegi. Minul vedas, mõlemal mainitud üritusel puudus suurtustlev edulugu, rääkijad kasutasid mõlemad kõige paremat eesti keelt. Ja sellest piisas.

Nii et põhimõtteliselt Juhaniga nõus. Pole vaja üle pingutada. Inimesed ei vaja kontrastseid ja paatoslikke edulugusid "teisest maailma otsast"! Need pole lihtsalt saavutatavad. Iga asi saab alguse millesti väikesest, pigem on oluline see "väike" ära tunda.

Anonüümne ütles ...

Cassandra ütles välja midagi, mille ma seekord vahele jätsin! Aga aitäh talle!

Juhan! Postitused selgemaks! :) Haakub hästi ajaveebi kujunduse teemaga.

Juhan ütles ...

Aitäh üllatavalt kiire ja asjaliku tagasiside eest, väga edasiviivad kommentaarid, kohustuslik lugemine kõigile jakobsoni juurde nõu küsima tulijatele. Ma ei leia, et see jutt oleks segasem kui suva ajalehe või veebiportaali uudis, algusosa vbl. sellepärast, et see on tugevalt nuditud, et infolekke asjaosalisi kaitsta. Üldiselt on mul nüüd kandidaat, kellele mingeid üldharivaid küsimusi edasi forwardida. Värske lähenemine juba olemuselt segastele, ent vajalikele küsimustele. Jakobson ei suutnud seekord nii konkreetselt asja paika panna.

Monika ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Juhan ütles ...

Kokkuvõtteks: saab rääkida asjadest kuidas need olla võiksid, lahenduste paljususest, luua soodsat pinnast probleemide lahendamiseks, aga jõuga yhtegi asja ära ei tee. Eks see oli siin veidike punnitatud teema msn chatist kokku lapitud, muidugi, kui vastutusrikkad rollid jagatud, tuleb ka reegleid, lahendusi, problemaatikat, solgutada koos seal sees viibijatega, enne ei tule selgust. Kindlat kätt ja külma närvi inimlike ürituste läbiviimisel!!!

Anonüümne ütles ...

Ma ei saa päris hästi Monika kommentaarist aru. :) Millise osaga ja kelle seisukohas ta nõus ei ole?

Muidugi on olemas erinevad inimesed ja erinevad seisukohad. See on fakt. Ka lood on neil kõigil erinevad. Minu jaoks on pigem küsimus selles, kuidas neid erinevaid inimesi inspireerida tegema asju mida nad kas tahavad teha või on sattunud tegema (Sinu versiooni järgi).

Infot tuleb kindlasti jagada ja see peakski olema kokkusaamise peaeesmärk. Minu "missioon" mida ma oma kommentaaris püüdsin selgitada, oli pigem seotud asjaoluga, et reeglina on "info jagajad" ehk lektorid nii paganama targad, et minu suu neid kuulates lukku läheb.

Mina näiteks ei tahaks kuulata seda kuidas X külaselts endale seltsimaja ehitamiseks raha taotles ja selle sai ning kuidas nüüd kõik hästi on. Tavaliselt "unustatakse" siis lisada, et seltsimaja on 7 päeva nädalas külm ja ainus regulaarne tegevus mis seal toimub on koristamine. :) Külaelu ei ole seltsimaja jaoks raha taotlemine ja selle saamine ning saadud kogemuse moodsas keeles edastamine (kuula ja imesta mida kõik need kopid, japid ja priad küll tähendada võiks ning lõpuks pole sa veel ka "abikõlbulik"). Külaelu on küla rahva elu, mille üks osa võib olla seltsimaja. Aga see oli üks suvaliselt valitud näide. Loodetavasti saite mõttest aru?

Aga muidu tundub, et me mõtleme ühtemoodi. :) Jõudu!

Juhan ütles ...

t6mbasin yhe chati sel teemal:

kle see jakobs su blogis oli nats ehmatav , ma arvasin algus et ise tegid plärupildi :=
no kynna
kynnan-kynnan
idioodid
A see oli mingi värske kraam või ?
märts 2008
no jah , eks kõik need naco-eduloo teemad on sellised imetud
PEAB TULEMA mingi läbimurre
kaua võib
ee..
Eks on ennegi mehed arvatud, et peab tulema ,aga .. no maitia mis ja kus nad on lõpetanud :(
surm tuleb hommikul
krt kunagi ei tea võib ka öösel ju tulla või yldse tulemata tulla , siis mädaned ja vireled
yks-kõik
aga millisest kohast sa tahaks siis läbi murda ?
muvvame lahtisest uxest l2bi
no v6iks mingi post-läbu-m6ttetuse paradigma ikkagi tulla
lihtsamad edulood
et elaksid kaasa mitte ei vastanduks
aga see ju subjektiiv, kes vastandub kes elab kaasa keda ei koti
nojah siit moraal pole m6tet t6mmelda
ega kuskilt läbi murda ?
ega vist
tee vaikselt oma sitta ja ära teise sitta torgi ja murra ennast oma tööde tegmiste ja masendushoogudega , kuni tuleb S..
r22gib tammsaare
eh
m6ttetu chat
kle mul ka muud teglt teha jäin siin lobisema , ciao
Yo!
tee yx XTREXTRIK ka
sul täna mingi yritus ? jõudu
on