31.12.08

Uue aasta esimesed päevad töotavad tulla külmad

Asi selles, et meil on majas muidu keskküte (elustiil ei jätnud kahjuks teist võimalust), aga on ka üks vana pottkiviahi, mille mul ehitajad omal ajal katki kütsid. paar kivi on alla kukkunud ja selle tagajärg on, et kogu soe kimab kortsnasse ja ahi ei tööta. Ükskord vedasin endale selle mehe koju, kes Harmi mõisas need uued ahjud tegi. Tema ütles, et muud varianti ei ole, kui kogu ahi tuleb tükkideks lammutada ja uuesti üles ehitada. Tegi kalkulatsioonid ka, hind tuli (miski 2-3a tagasi, kunas seda Harmi saali renoveeritigi?) midagi 20K ja peale. Et meil keskküte on, pole selle ahju parandamisega nii tulist kiiret, aga elu näitab, et võib ette tulla ka voolukatkestusi, mis kestavad kauem kui mõni tund, lausa mitu päeva. Ja elu näitab, et just siis võib ka genekas katki minna :) Et printsiibis peaks selle ahjuga tegelemise päevakorda võtma. Kui Sa ise asja jagad või tead kedagi, kes jagaks, siis võiks kunagi üle vaadata :)


ise jaman praegu oma soojamüüriga, tegin kaks auku sisse, et ummitust leida aga ei ole õige koht, varsti proovin siis järgmisi kohti, varsti myyr nagu juust juba...

mõnus on teemantkettaga lõigatud kivi tolm, seda punakat puru leiab pindadelt ilmselt aastaid, aga tehnoloogia on sama, odavam kui 20,30K, teadmamees lõikab augud sisse, kus tõenäoliselt ummistus on, nõgi, puru ja kivi välja, kui ei tööta, siis uus auk, olen mõisaahjudel näinud ca. 15 luugiga ahju 200 a vanad, töötavad


täpsustus, et geneka pealt üritasime teatud asjadele elektritoidet anda, katsetasime seda varianti ükskord suvel, kui meil mingi 14h vool ära oli :) aga sel genekal murdus ükskord sügisel kraan ära, nii et a la kass läks mööda, vehkis sabaga vms, igatahes tundsin garaazis jubedat bensuhaisu ja avastasin enne tööleminekut üks hommik, et rsk, jookseb! igasugu tuleohtlikud asjad majas on saadanast - meil ju Põlendmäe talu põles täiesti maha... Genekatest aga veel - ostsid inimesed üks aasta endale Hää talu ja avastasid alles sisse kolides, et elektripost on küll maja kõrval, aga maja ühendamata! Ja et ühendamine on megakallis, elasid ületalve geneka ja autoakude pealt... see olevat pand kodumasinatele paraja põntsu, ega vool pole ju stabiilne.

ning kellel toas külm on, nendele mõned mõisaahjude pildid, mis mul õnnestus leida, olen näinud suuremaid ja juustumaid, aga ju siis ei ole nendest pilte:

Seidla mõis:


Öötla mõis, seal on kohati säilinud ka autentset ametikorteriinterjööri, kappe, peasunurki, tuleks kogu täiega kaitse alla võtta:


Põhjaka mõis, parim ahi on seal teisel korrusel, valgetest glasuurpottidest mürakas, pilt 1. korruselt:

3 kommentaari:

Monika ütles ...

Sa oled justkui Ivari Padariga täna telepaatiline olnud, vt artiklit "Ivari Padar: inimesed, ehitage ahjusid" http://www.postimees.ee/?id=63865

Juhan ütles ...

ma lugesin selle artikli pealkirja "Ivari Padar: inimesed, ehitage ajusid!" Aga näed, võid ju olla riigitööl, aga ikkagi ükskord õiget juttu hakata rääkima!

Hundi ulg ütles ...

Mul seisab ees kahhel-pottidest ahju lahtivõtmine ja uuesti ülesladumine. Ahi on ära väsinud - savi sisevoodri kivivuukidest ära põlenud ja pottide täitekivid välja kukkunud. Põnev saab olema, eriti seejuures, et olen elus ainult ühe pliidi koos soojamüüriga üles ladunud.