04.02.09

Triigi mõisa renoveerimise seisust 3/100


Ma olen vahepeal teeninud kõvasti Paide isandat, ehk tegelenud Paide linna visualiseerimisega, esialgu küll oma lõbuks, kogemuse mõttes ning tegelenud veel paljude muude väljaspool bloogi olevate asjadega, et pole oma küla peale jõudnudki. Kuni eilseni. Eile selgus, et Triigi mõisa peahoones käib juba mitmendat päeva vilgas tegevus ning täna tegin seal käsi tolmuseks isegi, terve päev otsa. Kaks meest kaevavad keldrit pool meetrit sügavamaks, välja on tulnud looma konte, mida tüübid on vastutustundlikult leitud kohtade peale jätnud. Välja on tulnud ka kinnimüüritud võlv peahoone põhiosa all, mida seni on vaid aimatud, sinna viib hetkel vaid väike käik, välguga fotokas veel sealt läbi ei mahu, küll sain aga nuusutada aastasadade hõngu, mis sealt hoovas.


Peahoone ees on multilift konteiner, kuhu läheb kõik mittepõlev, mitteohtlik saast, mida peahoone täis on. Aitasin tüüpidel jama välja vedada ning sain endale väheke kütet kõrvale panna. Kui saast majast väljas, läheb vahelagede lammutamiseks, peatselt väljas pildid interjöörist läbi kahe korruse. Üles on võetud ka veranda põrand, mille puhastasin aasta tagasi turistidele peavarju pakkumiseks. Väärt leiuna tuli oksahunniku alt, tulevasest piljardiruumist välja hunnik karniisi:


Täna sai ka väikese ringkäigu teha koos tegevjuhi Märteni ning projekteerijatega, üldiselt on maja niivõrd keeruline, nüansirikas, mitmetahuline, liigendatud ja niisama põnev, et detailsed ehitusprojektid koos muinsuskaitse ettekirjutuste ja ehitustehniliste lahendustega tõotavad tulla vägagi väljakutsuvad. Kusjuures omanikul joppas renoveerimise algusega - kui kaks aastat tagasi ei viitsinud 50 km Tallinnast keegi ehitaja midagi tegema tulla, siis praegu oli lihtne töökuulutus lehes saanud hoobilt 600 telefonikõnet! Väga soodne aeg renoveerimiseks.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tore, et mõisas renoveerimine käib. Meie perekond jõudis kahjuks ainult peaukse ülemise osa korda teha.