16.04.09

Filmisoovitus: Primer

Primer, Usa 2004

See film oli, on, minu jaoks tõesti midagi ennenägematut. Mu pea töötas öö otsa veel filmi kallal, nägin mingeid oma variante sellest ülikeerulisest ja huvitavast inseneritosest, sarnast kogemust evisin viimast korda kuskil 15 aastat tagasi, kui unes Amiga klassikut, Cadaveri edasi mängisin.

Mul on teinekord probleeme keerulisemate thrillerite 100% mõistmisel, ehk mõnedest detailidest saab alles takkajärgi aru. Teisest küljest on tekkinud filmizanr, kus tervikpilt tuleb alles peale vaatamist ette (Memento), või jääb igaühele ise omamoodi kokku panna (Inland empire).

Primeri looja, näitleja, Shane Carruth on erialalt insener, tegu on tema esikfilmiga, mille valmistas ta 7000 taalase eelarvega. Filmi jaoks õppis ta kinematograafiat ning valas ühe insenertehliselt mõistetava olukorra filmikeelde. Kui ma kunagi pedas matemaatikat õppisin, sain hakkama mat. analüüsi esimese ja teise kursusega, kolmandal enam pea ei võtnud, ehk ma ei suutnud või ei viitsinud seda endale selgeks teha. Seda filmi vaadates sain ma mõnedest asjadest kenasti aru, täielik pilt tuleks aga ette peale väga pikka tööd antud filmiga, mis oleks minu jaoks ilmselt suurem ületamine, kui mat. analüüs 3.

Teeme kõigepealt Wikipedia skeemi abiga selgeks ajaviivitusmasina, mida filmis kasutatakse. Mees paneb taimeriga 15 minuti pärast käima ajaboksi, läheb ise hotellituppa, kus veedab isolatsioonis kuus tundi, vaatab päeva lõpul, mis akstsiad kõige rohkem tõusid. Peale seda läheb ta ajaboksi juurde ning ronib sinna sisse. Boksis käib aeg tagurpidi, ning kuus tundi tagasi ronib ta sealt välja ning sattub aega, mil ta veerand tunni eest lahkus boksi juurest ning oli läinud hotellituppa. Aga boksist ronib välja hoopis tema teisik ehk tüüp, kelle jaoks aeg on nihkes. Ta ostab õigeid aktsiaid ning elab originaali asemel, kes samal õhtul ronib boksi. Lihtne!

Kokkuvõtvalt on sul ajamasin, millega saad reisida aega, mil masina käivitad.


Nüüd vaata aga terve filmi taimlaini, kuhu on pealtnäha lihtne film mahutatud üheksasse paralleelaega - ma ütlen ausalt, et ilmselt ei aitaks filmi ametliku foorumi kaheksatuhande postituse lugemisest, et seda kõike endale selgeks teha. Mehed leiavad filmis põnevaid mooduseid, kuidas asju enda jaoks lihtsamaks, vaataja jaoks aga keerulisemaks teha.



Seda, et teisikud üksteisele probleemiks on ning üksteist ära kasutavad, võib arvata juba stseenist, kus teisikud vaatavad esimesel õhtul binokliga oma originaale, kes boksi ronivad. Kusjuures filmis sisalduv puzle on niivõrd kaasakiskuv, et ma võiksin paari aasta jooksul seda endale selgeks üritada teha, kui vaid oleks viitsimist. Ühesõnaga tegu ei ole tavalises mõttes filmiga vaid krüpteeritud maailmaga, mis on kümnendas astmes keerulisem ja kaasakiskuvam, kui lineaarne poolteist tundi.

Parim asi, mida 7000 taala eest kunagi tehtud on, soovitan!

3 kommentaari:

Rainer ütles ...

Isutekitaja. Hakkasin nüüd otsima kust saada legaaleksemplari. Neverwasi juba jahin mõnd aega. Ja sama lugu Men on wire'ga. Kehvasti on nendega asjadega siin Eestis.

Ülo ütles ...

Meie konnatiigist otsimise peale üldjuhul rohkem raha kui filmi enda väärtus letil.

Juhan ütles ...

Men on Wire - eesmärk saada legaaleksemplar dokkarist, kus peategelane kolm korda käeraudades ära viiakse :)