06.04.09

Üks õhkõrn oletus


Interpoleerida 17. sajandi gravüürid Paetee linnast, mis selleks ajaks oli maatasa tehtud tänapäevaste kaartidega, millel markeeritud linnamüür, mille olemasolust kindlaid fakte pole... Nagu päris teadus kohe, vähemalt metoodika on korralik - geomeetriline moodus toimib. Interpoleeringu aluseks võtsin linnamüüri hüpoteesidega Paetee kaardi ning gravüüri siit.

Üldiselt ei ole vaja seda kõike tõsiselt võtta, sest tolleaegne gravüür kraabiti mittegeomeetrilise perspektiivi järgi - mis oluline, see suurem, nagu juba öeldud, linna siis enam olemas ei olnud, nagu tuleb välja on värav linnusesse hoopis teise koha peal, kogu linnuseosa asub teises kohas, ehk ma ei saanud seda klappima. Kui see viimane "väike" viga välja arvata, võib öelda, et linnamüür võis kunagi välja analoogne kahe järgmise plaaniga, esimene mingi traditsionaalne, teine Raineri tarkus:


Teisel interpoleeringul sobivad ülejäänud väravatornid-teed välja, katariina kirik ühtib tornikesega. Gravüüri Üübersuuruses peakirik on veidi nihkes, kuid tänavavõrgustik võib unise peaga isegi usutav tunduda. Leia gravüürilt raekoda!

1 kommentaar:

Rainer ütles ...

Hmm, edeneb edeneb :)
Eks nende gravüüridel on proportsioonid suvad aga muidu kujutavad nad mu meelest päris täpselt seda, mis oli.
Jah, ma suht kindel, et kiriku vastas üle platsi (see kõrgem hoone mitme väiksema keskel) oli keskaegne raekoda.