06.05.09

Järvamaa kaartidest

Võiks öelda, et ei ole igapäevane nähtus laiatarbe/turismikaartidel, kui sinna on märgitud ajaloolisi kihte peale, seega on põhjust rõõmustada, kui keegi sellisega hakkama saab - erinevate aegade kihid panevad tööle fantaasia, aitavad aega ja liikumist selles mõtestada.

Kuigi tavalise Regio põhja peal, on koguteose "Järvamaa I - loodus, aeg, inimene" vahelt leitav lamineeritud > A2 formaadis kaart teos omaette. Nimelt on sellel ajastukohases kirjas tähistatud ka kihelkonnad, laimikollase värviga aga alad, mis on kunagi kuulunud Järvamaa koosseisu, seda aga enam ei ole. Näiteks Kõrvenurga (Kautla) küla, mis kuulub Kõue valda, märka ka kena kaheksakanda Saarnakõrve muuseumit tähistamas:

Järvamaa kaotatud valduste alla kuulub ka Käru ja Vahastu kihelkonnakeskus ja maad, praeguse Raplamaa valdused:

Kirde ja Ida Järvamaaga on lugu päris kole, kaart on nii kollane, nagu oleks seal tatarlased oma võimu näidanud - teistele maakondadele on kaotatud Ambla (Aegviidu, Lehtse, Tapa), Tamsalu, Vajangu, Rakke. Eriti kahju on mul Einmanni pärast.

Lõuna-Järvamaal leiame standardsed vaatamisvääruste tahvlid nii mõnestki kohast. See ei ole kuigi detailne kaart, atraktsioonide fotod pole grupeeritud, aga hea ja ilus algatus siiski:

Kommentaare ei ole: