03.05.09

Paides ja Norras

Mõtlesin, et viskan hommikuseks koordinatsiooniharjutuseks mõned ajaloolised kaardid tänapäevaste peale - soovi on avaldanud kirjasaatjad Paidest ja Norrast.

Paidega läks seekord kehvasti - ajalooline keskväljaku ümbruse kaart on korralik ja detailne, head tänapäevast ei õnnestunud mul saada, ei aita isega maaameti server. Seega ei ole võimeline parema tänapäevase linnakaardi puudumisel kaasa aitama hüpoteesis, mis käsitleb ajalooliste hoonete tänapäevaseid asukohti - kuni parema kaardini. Töö läks nii kirbuks kätte ära, et sama hästi võiks seda rastrisse ajada ruudulise paberi peal.


Norra mõis (Kaltenbron) on võimas maavaldus Koeru kihelkonnas Järvamaal, vastu Eldla looduskaitseala, Nahkanuiast kiviga visata. Tegu on ühe omaaegse võimsaima sümbioosiga arhitektuurist ning looduse jõust ja alistamisest - ülivõimas mõisa peahoone, mis on tänapäeval veel eriti igavikuliselt betoonsarkofaagi valatud läheb üle sakraalgeomeetriliseks kalakasvatustiikideks, park kasvab üle loodusreservaadiks, kus asuvad võimsad allikad. Tiigistik paistab silma isega 1909. Rasumovsky üldkaardil:

Leisin ka detailkaardi, aastast 1896 (ei viitsi hetkel EHA serverist rekvisiite otsida), paistab, et tiigistik on allikatoiteline, kuna märgitud on vaid väljavool:

Kuigi see ülesvõte on lastud fotokaga käe pealt, sobis taustaks ilusasti maaameti aerofoto. Ilmselt on kaardistamise ajal krunditud hulk saunakohti koos väikeste põllulappidega, nii tiigi taga, kui lagedamatel osadel teiselpool teed:

Ning detail sama kaardi lõunapoolsest osast, põhilised saunikute/kalakasvatajate elupaigad on siin näha:


Lõppu väike betoonromantism Norrast, preemia EPSON rahvusvahelisel fotokonkursil. Autoriks EKA tudeng, projektO2 projekteerija.

Kommentaare ei ole: