05.05.09

Sarekorb (Sontacken)


Saarnakõrve ehk Soontagana muuseumi andmetel asus mõisa peahoones viimati õmblustöökoda, viimased elanikud elavat oma vanduspäevi Järvamaal, võibolla on olemas ka fotod hoonestusest. Saarnakõrve mõisa häärber olevat olnud tüüpiline arhailine selle kandi hoone - madal suur palkehitis, väikeste ruutudega akende, mantelkorstnaga. Viimase vare on veel selgelt näha, krundil on ka lahtine sügav kaev. Mõisasüdant meenutab puiestee:

Ja jupike majandushoonet:

Tõenäolisemalt on ümbruse ilusaim teelõik Saarnakõrve külast lõunas, Saueaugu poole, kuna küla-mõisa läbimiseks on läbi metsa aetud paralleeltee, on muistne teelõik jäänud puutumata harvesteri rattast, muust rööpast ning ka parandusest, ideaalne rattaga sõitmiseks:

3 kommentaari:

Valdo Praust ütles ...

Saarnakõrve mõisa peahoone (lammutati 1964) korralik foto on olemas Eesti Rahva Muuseumis Georg von Krusensterni fotokogus nr 889.

Tegu oli kahe manetelkorstnaga arhailise poolkelpkatusega rõhtpalkehitisega, mida ehtisid väikeste ruutudega aknad. Väheste säilinud mälestuste järgi olevat hoones olnud vähemalt üks maalitud talalagi ning lõvijalgadel kahhelahjud.

Foto ja kirjelduste järgi võib hoone ehitusajaks pidada ca 1780ndaid aastaid või tagasi (miks mitte isegi 17. sajandi lõppu).

Juhan ütles ...

Ega Sul ei juhtu foto reprot olema?

Unknown ütles ...

Väga vilets kserokoopia ja seegi ei ole hetkel näpu all.

Usun, et ERMist saab tellida korraliku koopia... see peaks Krusensternide kogus 889 olema ainus Saarnakõrve pilt. Mina käisin seal ammu, mil neil korraliku kopeerimistehnikat polnud