02.09.09

Üks kaart töös(lukus)

Viimane kaardiversioon (2.9.9) - Kes on arvanud, et vahepeal palju läbiräägitud-vaieldud-esitatud Kõue kaart on unarusse jäänud, mõelgu ümber - et kunagi KOPist veel kopikat saada, on mul vaja kasvõi ise paari kuu pärast mõned tuhanded kaardid söepliiatasist välja imeda, tõenäolisemal juhul ikkagi mingi kujundus trükipressi alla anda.

Viimased päevad olen tegelenud uue maaameti aluskaardiga, mis ametist saadaval vaid rasterformaadis. ligi 10000 x 10000 pikslit lehel (lehti kokku 24), ei jätku tava arvutil mälupesi, et aluskaarti ilma skriptimata töödelda. Esialgne aluskaart (paljustki kribust puhastamata) aga on antud versioonil all.

Kuidas käib töökorraldus hetkel? Kusagil septembri lõpuni on aega firmadel, kõikidel teistel, kes soovivad ennast kaardile panna, aega esitada oma andmed, logod fotod projektijuhile või minule otse. Antud kaardiversioonil on logodega varustatud Võtikmetsa, Kõue Rahva Maja, Alansi 4x4, Roositalu, Sarapuu koduloomuuseum.

Oktoobris seega läheb alles tõsiseks tööks, ehk lõpliku kujunduse paikapanemiseks. Kes jääb teenusepakkujatest kaardi ette, kes taha? Mil viisil täpselt firmasid jagada ja paigutada - ma ei tea seda enne, kui valim koos. Mis juhtub üritustega, küladega, kes ennast üles ei anna? Sel juhul tuleb neil arvestada kas avaliku info kasutamisega nende kohta või on vaja juhtival külaliikumise eksperdil-maaelu propageerijal ehk allakirjutanul, nende kohta lühikokkuvõte teha.

Nüüd jõuame ka kaardi teise külje juurde. Uue, ilusa aluskaardi kasutamise tõttu saab lisaks Paunküla maastikukaitseala detailkaardile olema seal veel Ardu ja Habaja keskus. Külaliikumise kaardist olen juba rääkinud, valged, ehk koomas (juhtimiseta) külad saavad endale identiteedi allakirjutanu või kellegi muu sule läbi. Hetkel ei hakka midagi palju rohkemat lubama, sest võib ruumipuudusse jõuda.

Millega hetkel tegelen? Paljud uuendused on veel paberil, aretan neid külge, mõned pisiikoonid muutuvad arusaadavamaks, mälestuskivide andmebaasi on oodata järgmises versioonis, võib saada ka korrektse pärandkultuuri nimistu.

Võiks arvestada, et tõenäoline antud postituse lugeja võib saada endale aasta lõpus antud kaardi või kaks, seega palun kommentaare, parandusi, täiustusi. Olen Teie teenistuses.


Vanem info:

Järjekordne kaardiümarlaud toimub Kõue Rahva Majas 12.07.09 kell 11, hetkel kaardigraafika apdeiti ei ole, küll aga on kogunenud infot juurde ja sihte, kuidas edasi minna. Vallavanem on vahepeal kiitnud antud projekti: "Kui telliks suurelt tegijalt lahenduse, oleks see standard - hea, et meil on endal kartograafia alal päedevaid inimesi - saame projektiga rohkem mängida, kasutada innovaatilisi lahendusi, andes valmis tootele rohkem lisaväärtust."

Just sain kätte Habaja ümaralua protokolli, mulle meeldib, kui põimitakse peent huumorit ka kõiksugu ametlikesse surmtähtsatesse juttudesse, aga selle protokolli ja vallas käigu tõttu paistab tulevat uutmoodi kompromiss: Muistised ja pärandkultuur jäävad esiküljele, veel arvele võtmata objektid rändavad kaardi taha, konkreetsemate küla kirjelduste juurde.

Pärandkultuuri, mis hõlmab paljusid mahajäetud talukohti, tähtsusest ei ole paljud aru saanud, arvatakse, et mis see ikka on, mingi talu, mida pole. Tegelikult võiks see olla Kõue kandile üks väga iseloomulik identiteet - mahajäetud talukohtade paljusus - vundamendid on olemas, talu peale võib neid olla päris mitmeid. Põlluehitusebuum siia ei jõudnud, küll on aga vanu kohti palju alles. On väga palju inimesi, kelle jaoks mahajäetud talukohad on magnetid - rahulikud, ajaloolised, mõtlikud, kenad paigad. Üks antud kaardi uudsuse argument on, et esimesena kuvame pärandkultuuriobjektid füüsilisele kaardile.

On saabunud ka AKL külade tutvustus:

Alansi-Kirivalla-Lutsu Külaselts moodustati 13.märtsil 2009 selleks, et kolme küla inimestel oleks rõõmsam elu, et võetaks koos erinevaid asju ette, hoitaks vanu ja loodaks uusi traditsioone. Külaelanikud ehitasid ühiselt küla kiigeplatsi ning tegelevad selle edasise arendamisega. Oma toimetustest teavitavad nad avalikkust ajaveebis www.kylaelu.blogspot.com

Kontseptsiooni kohaselt tulevad kaardile vähemalt külaseltsid, ilmselt ka muud - piirkondlikud ühtehoidmisorganisatsioonid ei ole hetkelised nähtused muu kaduva taustal, kaardi levitamis ja eluiga ei ole nii pikk, et külade grupeeringuid välja jätta.

Näeme Pühapäeval!

Põhilised uuendused viimases versioonis (27.06) - selgem kontseps, leppemärkide seletusi, vapp, uued aluskaardi värvid (aluskaart läheb ilmselt täielikult uuendusele), üldiselt võiks rääkida rohkem mida veel ei ole, näiteks selgeid grupeeringuid "Aktiivsete teenusepakkujate" juures, arhitektuuri juures, see kõik tuleb, kui on rohkem materjali paika loksunud, samuti on algvariant teisest poolest, mida veel ei kannata avalikustada. Habaja koosolekult ootan täissoditud parandatud kaarti, tekstina ja piltidena piirkonna asju, mida kirjeldasin eelmises postituses.

Põhilised uuendused viimases versioonis (08.06) - Veekogude nimetusi juures, Paunküla hooned tõstetud Paunküla Seltsi soovil nende territooriumile, pärandkultuuri all mõned väiksed pildid, värvikoodide lahtiseletus, jne.

Rõõsa küla saatis vahepeal oma lühitutvustuse:

Rõõsa - Eesti Šveits

Rõõsa küla asub vaheldusrikka looduse keskel oma 7 järve, metsaste mägede, soode ja rabadega. Küla läbib Tallinn- Tartu mnt. 3 variandis:
ajalooline Postitõlla tee
vana Tallinn- Tartu mnt
tänane Tallinn- Tartu mnt
Siin asub ka Paunküla Maastikukaitseala, kuhu on rajatud matkaradu ja piknikuplatse. Matkarajad läbivad paljusid legendidega seotud kohti. Siinses looduses leidub erinevaid looduskaitse all olevaid taimi. Kõike seda võite näha Eesti Šveitsis- Rõõsal.

Väga konkreetne ja kena legend, meeldejääv tunnuslause!

Sinu küla võib olla kuitahes uhkete majade ja ülbete inimestega, aga kui Su küla esindaja ei ole saatnud septembriks mulle küla lühitutvustust, jääb see koht kaardile, kui must auk - koomas küla.

Suve jooksul toimub kolm ümarlauda, kus saab kõike kaardisse puutuvat arutada, õiendada ja luua, kohtumiste ajad peaksid ilmuma juunikuu Kõue Kuulutajas, võta osa ja mängi ennast kaardile!

Põhilised uuendused viimases versioonis (26.05) - Bussipeatused, Äksi meierei, ojad ja jõed nimetatud, väiksemaid parandusi.

Põhilised uuendused viimases versioonis (20.05) - Külade nimed suuremad, veekogude nimed, ajaloolised fotod, mõisad laiendatud, Kiruvere grupeeritud.

Viimases versioonis (14.05 18:00) - ümar loodusväärtuse foto, uue grupeeringu järgi jäi 1 nurk tühjaks, kuigi pilte tuli juurde, muististe reprod.

Projektijuhtimise-, kirjutamise asemel kujundan, panen üles ühe kaardiprojekti töös - vigu, õiendusi, valesid asukohti, ootan... palju asju veel nimekirjas, mida pole pinnapeale saanud, lisaks teine pool... Nagu näha, saavad kõik mulle saadetud muistised arvele võetud, töö käib, nõua uusimat versiooni, kujundus läheb lukku sügisel.

17 kommentaari:

Monika ütles ...

Ma ei tea, kas stiililisi ettepanekuid ka teha tohib, aga mina paneks selle "Kõue vald" ka trükitähtedega, st mitte käsitsi kirjutatuna :)

Ja üks täpsustus veel, vabandan muidugi ette oma juhmust, aga pikal inimesel on ka pikad juhted :D Ma ei ole nimelt senini aru saanud, kas see on nüüd suur kaart, mis pannakse kuskile valla piirile üles või tehakse mingi suur portsjon voldikuid inimestele jagamiseks?

Monika ütles ...

Haa, aga meie kiigeplatsi võiks sinna ka ju lisada - seda ju ka tulevikus võimalik välja rentida suviste ürituste korraldamiseks :) Mis ajani võimalik pilti saata või tuled ise pildistama? Kiigest saab pildi teha, katusealuse ehitustööd veel jätkuvad.

Juhan ütles ...

aitäh tagasiside eest, esialgu on plaanis trükki lasta XXXX koopiat, valla piirile pole keegi veel plaaninud panna, kiigeplats on peal, ilmselt vale koha peal, kiige ikoon tuleb lihtsam, kiigeplatsi pilte vbl paneb teisele küljele, suvel tuleb ilmselt paar avalikku arutelu ka antud projektis kajastuva info kohta, kujundus lukus kuskil septembris.

Juhan ütles ...

Või kui on väärt pildid (Kõu kiik koos visuga varjualusest), ehk siis paneb pläraki peale, et head kohad?

Kadri ütles ...

Äkki võiks Vonka (Kadja) koolimaja koha ka märkida? Asus Kadja ja Aela piirimail. Täpset asukohta tasub Raivolt või Olevilt küsida.
Tegutses 1882-1905.
Õigupoolest kirjutasin ma millalgi Olevi ja Raivo palvel väikese meie küla tutvustava jutukese, mis pidi minema mingisugusesse külade seltsi kogumikku. Aga see plaan on vist katki jäänud.
Igatahes on mul see tekst veel olemas ja seal on ühe alapealkirja all kooli tegevust natuke lähemalt lahti kirjutatud. Kui huvitab, võin saata :)

Jõudu!

Juhan ütles ...

Selle teksti (täiustustega) ja muud jutud Kadja kohta avaldame 2010 Kadja külapäeval! (Võiksid mulle privada selle teksti) Vonka jah, koolivõrgustikust peaks ka üht-teist lisaks mainima.

Kõik registrisse kandmata kohad endiselt teretulnud, lähevad tõenäoliselt peale, vähemalt mainin neid!

Monika ütles ...

Appike nüüd on Alansi küla vanad talukohad (Vanakubja jt) sattunud Kirivalla küla alla :) Pliis need asjad Alansi alla :)

Anonüümne ütles ...

Kautla küla lähistele taheti kunagi Tallinnfilmi välistuudiot ehitada. Siis tuli aga Eesti Vabariik. Kokku kantud ehitusmaterjal ja mõned algusjärgus ehitised siiani alles.
Põnev turistidele rääkida. See on mitteametlik info, pärineb lapsepõlvest.

Juhan ütles ...

Olav Neulandi Hollywood, lisatud järgmisesse versiooni...

midagi oli ta vändanud siinkandis ka, suvel, kas keegi teab?

just mõtlesin, et kas "Hundiseaduste aegu" aero-laukad on ka siinkandis filmitud?

Juhan ütles ...

tuleb kaaluda:

Edasi-tagasi side siis kõu kaardi kohta.
Muuda kaardi värvigammat
Keera näiteks negatiivi, nightvision või lihtsalt vaheta taust tumedama vastu.
Siis sulavad pildid paremini tausta

Juhan ütles ...

Tuli veel meelde, kui NN mees ütles, et tema jaoks on liig, kui kiri foto peal on :)

Monika ütles ...

Kas seda Malevamäed ei riski juba militaarturismi objektina välja käia? Sõitsime täna sealt mööda, pidasime kinni, ronisime mäe otsa. Tõesti võimas mägi. Isegi tee äärde pargitud autot mäe otsast enam ei näinud. Mäe otsa võiks miski ägeda vaatetorni ka ehitada kunagi...

Juhan ütles ...

Maalemäe peaks nii grupeerima jah, saaks terviku paremaks, hetkel on väike plaan minimalistliku ikonostaasiga grupeerida pärand-muinas-muistis, muidu on nagu suva loetelu, pikad kirjeldused on massile igavad ja ei mahu antud formaati ära, palun veel kommentaare ja ideid!

Valdo Praust ütles ...

Kui rääkida Malema interpreteerimisest militaarturismi objektina, võiks siiski koha kohta olla veidi rohkem teada. Praegu on olemas ju vaid ainult üksainus nime-interpretatsioon (Malewema -> Malevamäe). Näiteks ma ei tea, kuidas interpreteerida nimekuju Mahlewechmas, mis võib viidata ka võhma-lõpulisele asjale (vrd Kaikuvõhma, Kõrbewvõhma, "päris" Võhma vms). Ja kas "võhma" tähendab alati soosaart, ma ka ei tea. Ja kas algsest hüpoteetilisest Malevavõhmast (sõjaväe asupaigaks olev soosaar) sai tekkida Malewechmas ja sealt Malema? Jälle ei tea...

Kindlasti tuleks asja alternatiivseid teidi pidi edasi uurida, ainult et kes ütleb, kust ja millistest allikatest. Mina hetkel igatahes ei tea.

MART ütles ...

Arvan , et pildid keset kaarti on ikka liiga jõhker, sellega kannatab kaardi informatiivsus.
Rõõsa juures neli pildiovaali katavad maaala mis võrdub umbes Kõue ja Ojasoo vahega.
Kohe tekib mul huvi mis kohad seal piltide all varjus on ..

Juhan ütles ...

Eks see kaardiprojekt ole yks kompromisside kunst, pildid kaardil vähendavad Mardi poolt väljakäidud probleemi piltide taustasulamises, mis seal all on - Sa ei taha teada ega vähem sinna minna - mõtetu kraavistik, teid ei ole või heinamaad mis lõppevad Kose vallaga. Aga jällegi, vbl mõni just rändab piltide alla eikuhugi...

MART ütles ...

Minu subjektiivne arvamus on see, et need pildid kesk kaarti röövivad liialt tähelepanu ja raskendavad kaardi loetavust, samas ei kanna ega anna pildid mingit väga olulist infot.
Võib olla tee neid natukene väiksemaks voi kui arvad, et need on head siis las olla ;)