29.05.09

Valdo Praust rokkis Väätsa Kodanikumajas

50% üritusel välja käidust oli nähtud juba Paides. Mida oli Valdol pakkuda uut? Mees oli valmis saanud muinasaja kaugteede kaardi, kunagi interpoleerin selle ka Tõnu Raidi analoogiga, mis põhineb samuti hüpoteesidel:

Teiseks oli ta kokku pannud Suure Harjumaa Kagutee, mis oli omal ajal ülitähtis ühendustee, marsruudil Paluküla-Kädva-Sonni-Rumbi-Riiali-Kõuna-Piiumetsa-Jõesilla-Nõmme-Väätsa-Röa-Reopalu-Paide:

Teelõik, mis mehel pildi peas kokku pani, asub Piiumetsast Läänes, rabas, kus pärandkultuurina märgitud taliteelõik osutus täidetud aastaringseks teeks! Nii et, tehke järele üks niisama võimas hüpotees!

Kose kihelkonna lõunaosa kohta sai ka ühtteist uut teada, näituseks üks slaid:

Lõppu üks link raamatut, mida kindlasti RR vaatama lähen:

http://ester.nlib.ee/record=b1535880~S1*est
http://ester.nlib.ee/record=b1534965~S1*est

Ning teine vaatenurk samale üritusele.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

U. 10 a. tagasi üritasin läbida seda piiometsa-rumbi-sonni salateed, kui tõnni saunast rattaga koju kiirustasin.
80-lõpus väljaantud maanteede atlases oli sinna veel läbitav metsatee maha märgitud.
Leidsin õige teeotsa tänu tõnni juhendamisele vist isegi ülesse aga trakad olid selle varakevadise palgiveoga niiii ülesse podranud, et tee asemel oli seal kaks paraleelset jõge ;(
Loobusin tookord ja läksin vahastu kaudu ..
MW

Juhan ütles ...

Minumeelest läks Valdo salateele teiselt poolt ning seal oli see korralik, metsaveoga songerdab ilmselt ükskõik mis tee ülesse.

Rainer ütles ...

Väga äge. Jube kahju, et ei jõudnud tulla. Kohe vägaväga kahju. Ega seekord PP-d ei levitata kusagil? Või kasvõi toda kaarti?

Valdo Praust ütles ...

Jah, Rumbi-Piiumetsa teelõigu Piiumetsa poolne ots (täpsemalt Piiumetsa ja Riiali vahel) on totaalselt katki. Tõenäoliselt rasketehnikaga metsaveol ära rikutud, mis lõhub ära ka korraliku hagudega täidetud latt-tee, sest 9.-17. sajandil ei osanud keegi uneski arvata, et mingi paljutonniline asi sellele teele satub. Segimudratud latijupid muide paistsid selgelt.

Suure vaevaga annab sealt siiski läbi komberdada, tee nime see lõik küll aga ei kanna. Näitasin seal üritusel ka pilti sellest katkisest kohast, tegelikkuses oli asi aga palju hullem kui pildil.

Samas on selle tee keskosa ja Rumbi poolne ots terved, ära lõhkumata. Samas, Riiali ja rabalõigu vahel on ta väga võssa kinnikasvanud, nii et paaril lühilõigul tuli lausa ümber minna.

Anonüümne ütles ...

Karta on, et varsti lendavad mustad arheoloogid nagu kaarnad piiksutitega kõrtsi koha peale.
Tuhlavad maa ülesse nigu sigadeparadiisis, pane või aukudesse kartul kasvama.
Valged arheod võiksid siis seal varitsuse korraldada ja kõik saaks lõuxi.
Hallid passiksid kaugemal põõsas või puu otsas ja itsitaksid..
WõM

Juhan ütles ...

WÕMil oli ilmselt raske õhtu... Õnneks seni pole blooge vanema ajaloo teemade pärast kinni pandud ning mida nad sealt leiaksid - vbl. paar pudelikorki...