29.07.09

Kadja - Järve Talukoht - Eest Põlliku - Kuimetsa



Ma olen nüüd poolteist päeva taastunud ühest retkest, kui sumpasin üle raba, jalgratas käevkõrval Kadjalt Kuimetsa, mitte aastaringset teed üle hirmu mäe, mida olen siiani 8x läbinud, vaid üle Järve talukoha ning Eest-Põlliku, kuhu Kadja poolt sattub vaid mõni üksik loodusekstremist. Alustasime Varbselt kolmekesi, eesmärgiga leida Juuru kihelkonda jääv Kadja terviseallikas ja hiiemägi. Kõrtsu, talitee koht:



Talitee puiestee Kõrtsu poolt, siit läheb veel jupike teed rabasse ja kaob, tuleb otsida muu marsruut:



Terviseallikas raba servas, nähtud:



Kaaslased jäid soosilla juures maha, vaatan tagasi, see rada on minu ja jalgratta oma:



Järve talukoht, Kadja järvest üle kilomeetri kaugemal. Mis elu siin kunagi elati, kui tihti muu maailmaga suheldi, ei tea:



Kuimetsa all on rada sissekäidud, üle kahe kraavi, mis on Atla jõe ülemjooksuks, viivad metallsillad:



Kunagi leidsin Ajalooarhiivist kaardi, millel Kuimetsa maad Kadja ja Aela külani, kuna viimaste detailseid mõisakaarte pole säilinud. 1857 oli see maastik hoopis teistsugune - krunditud, viimne kui tükike ära kasutatud - aruheinamaad, veidi metsa, saunakohti rohkem kui välja lugeda viitsid. Kõik need nimed kruntidel, saatused ja elud, nüüdseks vaikus ja metsloomahõiked:



Kuigi kaart on Kuimetsa maadest, Vaopere, Siuge, Tamsini, on Kadja piiri ääres mainitud ka viimase küla nime, ilmselt oli Kadjast siia asjale käia lihtsam, seega renditi maa Kadjakatele välja:



Eest-Põlliku, Järve saun:



Mõned saarekesed:



Antud kaarti lubasid mul lahked Ajalooarhiivi töötajad vaadata juhendaja juuresolekul, paber oli väga räbal - loodan, et praeguseks restaureeritud.

2 kommentaari:

MART ütles ...

Mis kohta sa Hirmu-Mäeks nimetad ?
Kas Kuimetsa-Habaja kiirteel olevat mäeaheliku, mis peidab karstikoopaid, kus ennemuiste olla
koopastesse pakku läinud maarahvast tule ja tossuga tapetud ?

Juhan ütles ...

Ei, need on Iida urked. Hirmumägi asub Kadja-Kuimetsa otsetee peal, mida mööda Kadjakad Juuru, oma khk. keskusesse käisid. Erich Klaan sõitis 60ndatel seda palkteed GAZ69ga, parandas kõrgepingeliine, mis kulgevad selle teega paralleelselt. Kunagi postitan selle tee pärandkultuurist ühe jutu.