24.07.09

Kolm maakonda, neli valda, kuue tunniga jalgrattal, Taganurga

Üks reisi eesmärke oli orienteeruda teoksiloleva kaardi järgi Kõue valla idaosas-Järvamaal, see ka õnnestus, need Kõrvemaa teed on ilusad, metsikud. Aga reisi algusesse, Vonka raba, Aela küla, Harjumaa:



Aela järv, Taga-Põlliku küla, Raplamaa:



Malevamäe, Harjumaa viimane kants:



Väätsa vald, Saueaugu küla, Järvamaa:



Paremale keerab Saarnakõrve mõisatee, Harjumaa:



Saarnakõrve mõisaalee:



Saarnakõrve koduloomuuseum:



Antud eraalgatuslikku muuseumit kantakse juba mitu aastat Regio kaartide peale, kui omanikel oleks vähegi viitsimist, saaks toetusrattad veerema. Mõelda vaid, kui Kiruvere Muinaslaager ja Võtikmetsa Käsitöökoda (mõlemat pole veel kuskil kaartidel) said sel kevadel kahe peale JAPist umbes milli toetust, mida annaks teha muuseumiga, mis on kõikidel kaartidel juba peal? Samast rahamasinast sai mitme projektiga rahhvi ka Metsla muuseum, samuti kunagine eraalgatuslik ettevõte. Natuke positiivset ellusuhtumist ja väike projektikirjutamise koolitus ning võib teha imesid.

Rääkides Saarnakõrvest, ei saa mainimata jätta ka uudist, et selles ajaveebis kõvasti feimi saanud (pooltuhat postituse lugejat, kaduvväike võimalus, et peremees seda ei loe) Päimetsal on uus energiline omanik. Pidi püstitama sarnase Rootsiaegse maja vana kõrvale. Väga kõva koht ja idee, potentsiaal Kõue Nahkanuiks saada, blogimisega võib kohe alustada!

Edasi.

Üle-eelmise sajandi maja lapitakse ühes teises kohas kokku:



Saarnakõrve moodustab Mustlaga (Paide vald, Järvamaa), omamoodi tervik-taganurga, sõidad mõisa eest mööda, üle munakividega sillutatud tee alla Mustlasse ning sattud peaaegu Tartu maantee äärde. Siin on maastik ja fiiling analoogne Ojataguse mõisa, Eiverega, nagu oleksid mingid õrnad asustatud voored, madalam maa ümberringi.



Ma ei tea, kas Kõue vallas jõudis keegi bituumensindliga madalat katust ehitada, siis, kui kõik nii ehitasid, Mustlas on selline isend olemas, analoogseid näeb ligidal, Matsimäe kinnisvarakülas:



Juba Mustla koolimaja juures - kuskil siin on Pätsu istutatud tamm. Ma olen näinud Mustla kooli interjööri fotot - palju lapsi, sünge suure saali lava, laste mornid näod helendavad pimeduses. Need Leeni Männi albumid on nüüdseks Rene Viljati arhiivides.



Nüüd üle Tartu maantee ja seiklema mööda voori ja metsateid, õige Taganurk:



Keset põlismetsi, raielanke, on palju talukohti, suurtest munakividest aedu metsa sees tee ääres, kunagised külatänavad.

Nõmme Järv, Kõue vald, Harjumaa. Milline siis veel mudajärv välja näeb?

Kommentaare ei ole: