20.09.09

KOV valimised Kõue vallas 18. oktoobril 2009

Pean oma lubadust KOV kandideerimise asemel analüüsida olukorda vallas, konkureerivate valimisliitude valimislubadusi ning programme. Ega palju materjali selleks lihtsurelikul pole - viimases valla lehes on kolme partei juhtkirjad, vallavanema kandidaatide nägemused praegusest ja tuleviku Kõue vallast, see ongi vist kogu valik ja propaganda, ilmselt valitakse ikka tuttavaid nägusid, kui üldse viitsitakse valima minna.

Valima aga tuleb minna et hiljem poleks vaja kedagi sõimata, nagu on igapäevane olukord pea igas külas. Järgnevalt käin välja lühianalüüsi ja mõtted seoses kolme artikliga viimases valla lehes. Mingit avalikku debatti ilmselt tööle ei panda, seega palun kõiki asjaosalisi ja huvilisi kommenteerima ja täpsustama minu nägemust loetust.

Lauri Ligi, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esinumber, paneb ämbrisse külaliikumise kirjeldusega, kui väidab, et vallas on paigas mõned külavanemad. Minu andmetel on külavanemaid 11, külavanematega külasid 15. Võib nõustuda tulevikustsenaariumiga, et olenemata vallavalitsusest tuleb seltsitegevuse toetust jätkata, see on nagu ühiskonna selgroog. Hea idee on üle-eestiline laat, mis saaks valla kaubamärgiks, praegu on selleks minumeelest Kiruvere Muinaslaager. Jutus on demagoogiat, hirmutamine Kose vallaga liitumisega. Üldiselt paistab, et tegu on õigel teel, kuigi kohati kohaliku seltsieluga mitte niihästi kursis oleva sümpaatse tegelasega.

Ott Valdma on "Siin me elame" valimisliidu vallavanema kandidaat, andeka, konkreetse artikliga ajalehes esindatud. Tema moto on rohkem töö- ja elukohti. Praeguseks on kalevi alla läinud nii uuselurajoon Magnushof, Kõue ridaelamu, Kukepala uuselurajoon. Kui need oleksid vahepeal kuidagi valmis saanud, kas ei oleks meil automaatselt juures ka suitsidaalseid laenuorjuses töö kaotanud uusasunikke? Äkki vedas, et suuremat kinnisvaraarendust vahepeal ette ei võetud? Pole kusagil kobaras madalaid bituumenlaastkatuseid ja oleme säilitanud maakoha kuvandi - väärtuseks on Tallinna lähedane säilinud ilusa loodusega koht. Loodus muidugi makse ei maksa. Väljapakutud plaanid töökohtade loomiseks on head, eks ole siin fantaasias kinni, kuidas raha valda meelitada. Samas, kas me saame vastu suurtele protsessidele, nagu globaalse majanduse trendid või riiklikud ämbrid? Minu naabrimehe maja on võlgade katteks müügis, veel poolteist aastat tagasi oli tal kaks alluvat, töö õue peal käis hommikust õhtuni. Ei tea. Hea plaan elanike registreerimiseks valda. Tark, tegus vallavanema kandidaat, tõhus käimalükkav konkurent praegusele vallavanemale.

Valimisliidu "Meie Vald" vallavanemakandidaat Andres Õis. Üldiselt oli praeguse vallavanema artikkel natuke igav, tegusa poliitiku pikem jutt. Muidugi hea tagasivaade tehtule, mida ei olegi vähe - seltsielu tugi on minu jaoks kõige olulisemaid punkte. Kui ma paar aastat tagasi kaotasin elukoha ning mul oli valida terve maailma vahel, kuhu elama minna, valisin instiknktiivselt elamise Kõue küla piiril - kuidagi teadsin, et Kõue Rahva Maja lähedus on perspektiivikas koht - see sai valikul oluliseks. Miks? Töökohad on inimese ekspluateerimise vorm, tapab, kurnab, on eluline, paratamatu, vajalik. Tõeline vaba looming, suured ideed, maailma muutmine käib vabatahtlikult ning selle tegevuse katuseks on seltsielu. 3. sektorist võib kasvada välja tasuvaid ettevõtmisi, tõhusaid sünergiaid, rääkimata külarahva vaimsest laadimisest ning niisama soojendamisvõimalusest soojamüüri ääres või kõhu täitmisest talgusupiga. Seltsielul on ka vastaseid. Mitte neid, kes oma õlle õhtul kodus või sõprade juures teleka ees avavad, vaid vallavolikogus on inimesi, kes ütlevad, et seltsielu on tilu-lilu. See on arvestatav vaatenurk neile, kelle jaoks inimesed pole isiksused, vaid tööjõud, ressurss. Unustades muidugi, et söönud, puhanud, õpetatud tööjõud on tõhusam, kui anonüümne inimkari. Praegune vallavanem räägib kergliiklusteedest, kuigi minumeelest pole perimeetril ühtegi juppi kergliiklusteed nagu pole ka madalaid bituumenlaastkatusega majasid. Kui Triigi bussipeatuse ehitus enne valimisi käima läheks, kindlustaks praegune vallavanem endale palju hääli.

Valik on Sinu!

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Juhan ütles ...

Jätan endale õiguse kommentaare redigeerida - see, mida igaüks guugeldades leiab, ei ületa uudiskünnist. Siin poolik kommentaar:

Sahistatakse, et SDE vallavanemakandidaat on mitte Ligi, vaid Põlluaas. Elame, näeme, ootame SDE valimislehte.

Urmo ütles ...

Põlluaas ei ole enam Kõue Valla elanik. Seega, ei saa ta ka kandideerida Kõue Vallas?!? Tunnen Lauri Ligi ja inimese ja asjaajajana on ta ühtepidi konstruktiivne, teisalt idealist. Tugev tiimitööline, töötab heas ettevõttes ja minumeelest on ta seal päris asjaliku ametikõrgenduse saanud. Viimasel ajal pole palju suhelnud.

Juhan ütles ...

Volikogu liikmel on vaja valla elanik olla, vallavanemal aga ju mitte (Andres Õis)?

Teine asi, kui palju anonüümset sahistajat uskuda.

Ligi on minumeelest ok, artikkel oli veidi poliitiku oma (mitte üli-inimlik).

Ikkagi ootame Sotside lehte.

Monika ütles ...

Lugesin siin vahepeal Kose valla lehte ja vaatasin, et seal on vald tõhusalt mõelnud nendele võimalikele suitsiidsetele uusmaaomanikele. On asutatud MTÜ, mis tegutseb Oru mõisas ning pakub võlanõustamise koolitust... ning matuseteenust... Kõlab nagu must huumor, aga nii see on: http://www.restart.okas.ee/index.php