16.11.09

Triigi mõisa park

Eelmine talv käisin sageli vaatlemas ja mõõdistamas Kõue valla südames asuvat looduskaitsealust parki - Triigi mõisa parki, millele jättis mitmesajaaastase etteulatuva märgi harvesteridega ülekäimine ülbetel üheksakümnendatel. Park asub kahel kinnistul, millest põhjapoolne, Kaalepi, jäi ilmselt omandi lahknevuse tõttu põlismetsaks. Esimesel skeemil, aerofotol maaameti serverist, olen tähistanud punasega ligikaudse ala, millel teostati praktiliselt lageraie:



Samas tähistab sinine kontuur piirkonda, mis on 2008-2009 korralikult hooldatud - kuivakad puud maha võetud, võsa maha trimmerdatud ning kohati kopaga juurikad läbi songitud, osaliselt sammal üles kakutud.

Park on kunagi olnud vägev, 1875. aasta TLA Hagemeistrite fondi kaardil, mis on ka praeguse mõisa pargi taastamise eeskujuks, on näha kraavistik, jalgrajad puhkekohtadega ning sillad kraavide ja teede ristumistel. Praktiliselt kõik kraaviasemed on praeguseks nähtavad, paraku paarkümmend aastat hooldamatust ning harvesteride ülesõit on kunagise peene vooluringi teinud ebamääraseks - vesi koguneb madalatesse kohtadesse moodustades soise ala, võimalik kunagine harvesteride teetamm hoiab omakorda vett madalamal alal kinni.



Analoogne kraavistik on märgitud veel võõrandamisaegsele plaanile - tegu võib olla ka eelmiselt kaardilt andmete kopeerimisega - mida aga ei ole sellel pargiskeemil, on enne praegust jaanipäevaplatsi-kooli spordiväljakut kasutusel olnud privaatne peoplats, mis asus praegusest tõllakuuritagusest platsist läänes - paik on tajutav aga koha peal - suurem ala kraavide vahepeal, märgitud eI

3 kommentaari:

MART ütles ...

Mis ala on mõisa peahoonest kella viie suuas ?
Märgitud kaardil/pildil;2
sinakas-rohelise värviga ja taraga piiratud.
Kas tegemist võib olla peenramaaga?

MART ütles ...

+ Väga lahe "Triigi" shrift.

Juhan ütles ...

penramaad jah, neid oli mõisaümbrus kusagil 60ndateni täis.