01.12.09

Kesk-Eesti turism - utoopia või mõtetus?

Nädalapäevad ning veidi rohkem tagasi käisin Järvamaal, kuhu kutsuti mind ühte turismiprojekti kaasaaitama. Tegu oli kohaliku Leader-grupiga (maaelu edendamise euro-rahhv), kellel konkreetne projekt turismi arendamise meetme raames tules. Kes elab Kõuel, Paide vallas, Karedal, Allikul, Jaanis, Koigis, Koerus või Albus ning ei ole kuulnud Järva Arengu Partneritest, võiks selle organisatsiooni toimimise loogika endale selgeks teha, kui pea võtab. Kes juba on liige, see on ühtlasi ka andmebaasis, mis on oluiliseks algmaterjaliks antud projekti jaoks. Milliseks?

Kuigi allakirjutaja ei pruugi olla üldsegi nõus poolteadvusel viibivate lõtvate rahakotiraudadega bussitäite subjektidega, keda antud projekti raames keskeestist teavitada püütakse, paistab turismis ainus kindla peale minek olevat turismipaketid.

Kirjeldatava projekti selgrooks on JAPi liikmete poolt PRAEGU pakutavad turismipaketid (konkreetsed tegevused võivad olla loomulikult JAPivälised). Projekti üheks väljundiks on turismikaart, mida esitatakse Tourestil (juba veebruaris!), kus siis kõik paketid ja võimalused peal ja kirjas, rahvusvaheliseks levitamiseks. Allakirjutaja astub ilmselt projekti siis, kui paketi- ja muud konseptsioonid on valminud ning kujundus võib alata. Tourest 2010 on üritus, kus rahvusvahelise publiku ees võiks tulla esitlusele ka Kõue valla infokaart, mille Järvamaa esitlus tagasihoidlikuks jäi (hetke vaikus mainitud kaardi ümber tuleneb järgmistest asjaoludest: 1. Projekti aruandlus on vaja valmis saada 2. Ootan, et keegi teine teeks väikse ülevaate, kasvõi Kõue Kuulutajas ja ülivihase 3. Kuna Kõue kaart on aktuaalne mitu aastat ning turismihooaeg praegu just ei käi, siis ei pea kella külge kõike panema 4. Kuna projekt osutus võimsamaks ja laiahaardelisemaks, siis tuleb veel võimalusi passida, et tiraaz sattuks õigetesse kohtadesse).

Kuigi JAPi piirkonas, mis moodustab kesk-Järvamaa ning Kõue valla, ei tehta numbrit valla- või maakonnapiiridest, arutlen siinkohal, mis ja kuidas kohalik elu Kõuel saaks vunki juurde antud turismiprojektist. Tõenäoline paketi pakkuja oleks Rabava matkaküla-Kiruvere-ma-ei-tea-mis-järjekordse-ühenduse loodusmatkapakett, räätsad olevat juba olemas. Võtikmetsa on JAPi liige, ma ei oska öelda, kas paketi pakkumiseks ollakse juba valmis, mis on jutuks tulnud, on GPS-bashing (Alansi TLA kaart pärandkohtadega oluline element, postitus sellest õige pea!).

Kuna Järvamaa kohtumisel nädal tagasi oli viiest kohalolevast inimesest kolm Kõue vallast, siis sai teada trende ka kohalike tegijate kohta. Minu mäletamist mööda on kõige vanemad turismi tegijad Kõuel Ardu külalistemaja ning Paunküla puhkekeskus, mis kuulu järgi renditakse mõlemad teistele tegijatele välja. Mõlemad on peal ka Kõue infokaardil, kuigi antud ettevõtted tiraazi kaardist endale ei soovinud (kas järjekordne ämber antud kohtade turunduses?). Mõlema koha näol on tegu minumeelest super hea asukohaga pleissidega (esimene Tartu maantee ääres, teine kesk-eesti mere või minu poolest kasvõi kesk-eesti saadjärve (Paunküla veehoidla) kaldal.) Millest siis vilets tulevikuperspektiiv (peale masu ja Ansipi)? Ardu külalistemaja on kena koht, bussitäiel turistidel pole seal aga midagi teha, sest ei mahu majja ööbima, lisaks tagasihoidlik turustus, nagu juba öeldud. Siinkohal räägiti Paide nelja kunni hotellist, mis müüs mõned aastad tagasi remondi käigus osa tubasid offissiteks maha, jättes endale vaid 40 kohta, mis vajalik bussitäie turistide teenindamiseks. Siis aga hakkas üks somm kunni hotellitoas elama, pluss veel paar tüüpi. Ning hotell polnud enam võimeline bussitäit teenindama!!! Paunküla puhkekeskus aga on viimastel aastatel kõvasti laienenud - kõiksugu ilusad puitehitised toetavad ujuvat sauna, buss või kaks mahuks, ma arvan, sinna ööbima küll. Kas siin võib olla ülelaienemine vastu viletsat aega? Ei oska öelda.

Mida kokkuvõtteks öelda? Et käivet teha, on vaja koostööd võimalikult paljudega, olla pakettide osa, seal kus võimalik ning kus bussid terendavad, lisaks kaval turundus, seal kus võimalik. Või on midagi veel mis pirrud kahel otsal tulele aitaks?

4 kommentaari:

MART ütles ...

Miks JAP ja EAS koostööd ei tee ??
EASi Turismiarenduskeskuse loodud portaal www.puhkaeestis.ee
Selle portaali järgi on Järvamaal
4 kirikut, 1 muinasobjekt ja
0 (null) looduskaitseala.
Muidu igati viisakas lehekülg.

Juhan ütles ...

puhkaeestis paistab mingi kahtlast tüüpi potaal olema?, mingi analoog on visitestonia.com mida ma ka kätte ei saa praegu? japi üritus digikoopia läheb järva tursmikaardi peale mida dammit ka jarva.ee portaalist yles ei leia. Infosajand?

MART ütles ...

Analoogseid "kahtlaseid" portaale on kahjuks palju, on selleks siis ettevõtete otsingu,kunsti/käsitöö, turismi või valla infoportaal.
Loogiline on, et portaali haldaja hoolitseb selle eest, et seal olev info on värske ja kindla valdkonna piires ka täielik.
Kuid tundub, et poolikuid infoportaale rohkem kui seal reklaamitavaid ettevõtmisi.

Juhan ütles ...

õige - minumeelest on praegune turismi põhi küsimus, kes tulised rauad kokku kogub ja kimpu seob - pakub terviklahendust KOHE olemasolevate teenusepakkujate näol.