16.10.10

Harmi mõis kui kultuurikeskus, osalen isegi

Harmi mõisakool on tõenäoliselt olnud koht, kus palju toimub juba paarsada aastat, ligi 90 aastat koolimaja, kultuurikandja ja tõmbekeskus, enda jaoks olen avastanud need võimalused hiljuti, sellest ajast, kui ise rohkem seal tegev olen olnud.

Hiljuti toimunud Haridusfoorum oli väga põnev üritus, kindlustunnet ja arenguvõimalusi Harmi kooli tuleviku osas sai nii kooli juhatajalt kui Pedagoogikaülikooli teadurilt. Lisaks neile toetab õpilaskodu rajamist kooli ka haridusministeerium. Antud üritust oleks tulnud reklaamida ka lapsevanemate seas, viimased oleks saanud lisaks kindlustundele kooli tuleviku osas ka põneva loengu tipppsühholoog Tõnu Otsalt. Seda, et Mare arvab, et asutuste ettekanded olid "lakoonilised", võib võtta sama tõsiselt, kui kedagi, kes ettekannet selle pikkuse, mitte sisu järele hindab. Proovige lasteaia kohta koostada ühekaadrine ettekanne, mis kõik ära ütleb!

Seda tülgastavam oli lugeda viimasest Kõue Kuulutajast nüüd juba pea igas numbris lohisevat täävitamist teemadel "Kas üks kool oleks vallale küllalt." Uskumatu on lahmimine kooli tekitatud kulude üle. Niikaua, kuni keegi ei paku välja konkreetseid arve, palju vald võidaks ja kaotaks pikemas perspektiivis kooli sulgemisega, tuleb soigumist võtta sama tõsiselt, kui Aruküla Valdorfkooli siia laienemist. See oleks koostatava uue arengukava tõmbenumber - sulgeme ligi 90 aastat ühes hoones töötanud traditsiooniga haridusasutuse ning suretame välja valla elanike poolt suurusega teise asula ja selle satelliidid. Rääkimata valimislubadusele vee peale tõmbamisest jne, jne. Ehk siis avalikuks aruteluks kooli tuleviku teemadel oleks olnud võimalus foorumil, aga seda ei kasutatud.

Aga nüüd asja juurde. 27. novembril toimub Harmis mõisaajaloopäev, kus ma õpetan 45 minutiga renoveerimima nii maakivi- kui ka puithooneid ja interjööre, selgitan tegevuse õiguslikke-, eetilisi- ja esteetilisi tahke nelja Järva- ja Harjumaa mõisahoonete näidetel. Esinemise lõpul esitan võimalikud stsenaariumid Harmi peahoone renoveerimisks vastavalt erinevatele tõekspidamiste ja vahenditele.

3 kommentaari:

Monika ütles ...

Sinu lausega "Niikaua, kuni keegi ei paku välja konkreetseid arve..." olen täiel määral nõus. Olles selle eelmise vallavanema ajal moodustatud komisjoni liige, sai ka seal mantrana korrutatud, et me ei saa arutleda tulevikustsenraariumite ega alternatiivide üle, kui pole arvandmeid. Neid ei tulnudki.
Foorumi kohta - ju siis eesmärk oligi ainult õpetajate endi vaheline aruteluring. Teade oli küll kooli kodulehel üleval, aga foorumi eesmärki avalikult ei tutvustatud, samuti kellaaeg selline, et osaleda saanuks vaid kodused lapsevanemad. Jään aga põnevusega ootama ajaloopäeva ning visiooni Harmi mõisa restaureerimisest!

Anonüümne ütles ...

On ju öeldud, et kahte kooli ei suuda pidada, aga kui Kosega liitume, siis nagunii pannakse üks kinni ? Milline ? Miks ?
Milline on tagajärg Habaja kandis ? Kas tõesti rahvas kolib välja ? Tuleks teha eraldi foorum veel ''Haridus Kõue vallas. Kas suudab või mitte''

See mida Mare ütles on üks asi, aga lugedes vahepeal tema blogi, siis jääb muljed, et seal on ka väga palju negatiivset.
Oli ka paar rida Mihklilaadast. Oleks ju võinud mainida, et olid seal ka Ardu omad, aga ei.

Kas hakkab jälle tekkima see Ardu vs Habaja ?

Juhan ütles ...

"On ju öeldud, et kahte kooli ei suuda pidada" - aga palun arvutusi või võetakse tähtsad otsused kõhutunde kaudu vastu või ongi tüüpkodanik nii sooda, et kui on öeldud, siis ükskõik mis asutus kinni!

Oli ka valimislubadus, et jätkame kahe kooliga - halloo????

Ja kuidas see stsenaarium Kosega liitumisel on - palun arvutusi ja tegevuskava või jälle lihtsalt lahmimine.

Mare isiklik jutt on tõesti teine teema, eks igaüks vastandab asju nii palju, kui vähe sünteetilist mõtlemist antud on.

Seni kuni keegi vallav. liikmetest (halloo, jääb mulje nagu oleks tegu kirjaoskamatute või muidusööjatega, et tegudest jälgi ei jää) ei kirjelda ega kirjuta lahti, mis volikogudes jne. tegelt toimub, jääb kolmandate isikute kaudu väga vilets tunne, mis mõistusevastase sõnniku sees seal tegelikult püherdatakse ja mis tasemel otsuseid vastu võetakse (ei võetagi, vaid lihtsalt täävitatakse, et teeme seda ja teist ilma põhjenduseta.)

Ja see Ardu VS Habaja on väga madalalaubaliste kraavipervel kakerdajate teooria, kuhu kraavi servale keegi maha on kukkunud, sellest kraavist täävitab. Sellist mõtlemist peaks veidi muutma paremuse poole.

Veidi avaramat ja konstruktiivsemat maailmapilti!