19.07.11

Kohustuslik Kõue kandi kirjandus



Aela-Malema küla sajanditagustest inimestest ja olustikust on säilinud mitmed hea kvaliteedi ja kompositsiooniga fotod, autoriks Saarnakõrve mees Johannes Krais (Krass). Ülal fotodel Kingu Jaan ja Johannes Palm, viimane poseerib alati raamatuga. Aela oli isoleeritud küla nagu Saarnakõrvegi, elanikud käisid omavahel läbi mitme otsetee kaudu, nii Krassi kui Palmi lapsepõlv oli sarnane - karjakuna üliviletsates oludes kujunesid neist välja fotograaf ja kirjamees, ka elu teised pooled on võrreldavad - pagulased oma rahva keskel, ülitüüpiline ilming tänapäevalgi.



Kust ma nende elulugu tean? Alati rõõmustan, kui leian Kõue valla vaimse raudvara Sirje Saulepi raamatud "Killukesi käidud teedelt" (2005), "Noppeid tallatud radadelt" (2007) ja "Meenutusi möödunud päevadest" (2008). Teosed keskenduvad Kõue kandis elanud inimeste elulugudele, nende elukirjad- ja jooned tutvustavad palju kohalikku iseloomulikku olustikku ja annavad palju triviaalseid taustateadmisi.

Parimad palad raamatute lõikes:

KKT (2005):

Ojasoo mõisas sündinud pillimeister August Kristal.

Aela mees Johannes Palm kes vajab tulevikus pikemat biograafiat, tegu Kõue kandi oma "Uku Masinguga", multitalent , Kirjandusmuuseumis olemas tema "Elulugu, mis kedagi ei huvita."

NTR (2007):

Johannes Krass, fotograaf.

Peeter Tõnus, Rava külast Stockholmi juhtivaks väliseestlaseks, Kõue Rahva Maja toetaja, praeguseks manalamees.

MMP (2008):

Tõnu Võimula, raskejõustiklane ja rahvaluulekoguja.

Tõnu Talbak, Ardu koolmeister.

Selles kogumikus on ka tänapäevased tipptegijad Kalvi Voolaid ja Jaan Künnap.


Nimetasin vaid murdosa inimestest, kellest triloogias lugeda on. Lisaks mitmed luuletajad, kirjanikud, pankurid- ja võimurid, valla- ja koolitegelased, kohalikud kolhoosi-sovhoosiaja helgemad pead. Head lugemist!

1 kommentaar:

Juhan ütles ...

Tundub, et parempoolse foto peal on Maalema väimees Jaan, mitte Joh. Palm, kuigi Vilma väitis, et on Joh.