25.09.11

Hof Kau LXXVII


Fotodel Triigi naabermõisa-algkooli kolmanda klassi õpilase poolt kokku pandud Triigi mõisa peahoone makett kujutamaks hoonet aastatel 1836-2010 aprill.



Tegelikult on tegu 1974-2010 aegse mudeliga, 1974. aastal kukkus sisse Triigi kooli kasutatava tiiva konsoolkatuse korsten. Suht uskumatu tundub praeguseks ajaloohõlma lammutatud Kotzebue-aegne tiibhoone. Kas tõesti said tellised ja ramm otsa et sellele tiivale jäi lauge ja teist korrust välistav katus?



Veranda võib olla ka hilisem, kui 1836. Andmed puuduvad.



Barokne osa. Siin sai vahetatud mitu sarika alumist poolt kuna katus sadas läbi eelmise sajandi seitsmekümnendatest selle sajandi esimese kümnendi lõpuni välja arvatud vahepealne periood, kus tõrvapapp ja lisa eterniidikiht vett kinni hoidsid.

 

 Barokse osa katus on dateeritud 1800 keskpaik-lõpp. Kas ka korstnapüks? See praegust parunessi toa ahju ja teise korruse saali kaminat teeniv püks on ehitatud kasutatud tellistest - näha on tahma- ja nõemustriseid külgi. Need on siinsamas Oraveskil põletatud tellised. Mida vanemad, seda kauem vastu peavad.

Kommentaare ei ole: