04.11.11

LXXXIII


1941. aasta oli Kõue kandile laastav - sõjatules hävis ministeeriumikooli hoone. Fotol rariteetne vaade väljamäe tipust, Virla tee pealt. Vahemärkusena võib mainida, et tänane Kõue-Virla tee ei erine suurt sel sõjaeelsel fotol nähtavast.

See juhtus augustis. Septembris kolis kool ajutisele pinnale Rava külas asuvasse vallamajja. Aga juba mõne nädala pärast oli selge, et kool pikalt nii pisikesel pinnal töötada ei saa.


 Juba 1. oktoobrist rentis Kõue vallavalitsus Juhan Nigulilt poolt Triigi mõisa, mis kandis katastritunnust Triigi asundustalu nr.83. Leping sõlmiti kahe aasta ja ühe kuu peale, iga aasta pidi vallavalitsus poole mõisa peahoone eest maksma 100 marka.


Lepingule on kirjutanud alla Kõue Vallavanem Artur Kasera. Põnev oleks teada, mida mõtles vallavolikogu hävinud koolihoone suhtes edasi teha - taastada või ehitada midagi vägevamat?


Ajad muutusid aga majad jäid - 11. augustil 1948. aastal sõlmib Kõue valla Täitevkomitee esimees Ernst Männikoks talupidaja Juhan Niguliga uue lepingu - lisaks olemasolevale 11 ruumile võtab kool kasutada veel teise korruse saali.


Triigi mõis oli Eesti NSVs üks väheseid eravalduses olevaid mõisaid.

Kõue-Triigi kool töötas mõisahoones 1975. aastani.

Foto Harmi kooli kogust, lepingud perekond Niguli kogust.

Kommentaare ei ole: