09.03.12

Hof Kau herberge - Triigi valitsejamaja, mis pole muutunud viimase kuuekümne aasta jooksul (CII)



Triigi mõisa valitsejamaja (Herberge) on kantud 1820. aasta kaardile - tõenäoliselt on tegu hoonega 18. sajandi lõpust - välis- ja suures osas ka sisemise kuju poolest on hoone säilinud autentsena, on olnud pidevas kasutuses. Alates viiekümnendatest on häärberit kasutatud õpetajate korteritena pluss internaat - vastavalt vajadusele kas poiste või tüdrukute. Kuigi maja võib väljast tunduda väike, on sees ruumi kõvasti - kolm korterit kahe köögiga, internaadiruum, sahver/kartser.


Valgmik imiteerib peahoone barokse sissekäigu laternat.


Panipaik esikus, vasakul internaati, paremal õue.



Eeskoda on tellistest kalasabamustriga - kindlasti mitte algne lahendus aga väga ilus. Võimsate hingedega uks läheb kööki jagavatesse korteritesse, vasakule jääb omaette köögiga korter, paremale internaat.

Internaat on ainus eluruum, mis on olnud pikki aastaid kütmata - seintel paljastub algne krohv, hõbedase värviga shabloonmaalingud - tõenäoliselt kooli ajast.


Omaette korteri köök - töötab, kasutati viimati seitsmekümnendatel.


Omaette korteri raudahi - üks kolmest, mis praeguseks säilinud, töötab. Ka peahoones olid sarnased ahjud, kuid suuremad.



Ühisköök.


Pääs ühisköögist esikusse - kõver on nii paks paekivimüür kui ka hiljem ehitatud lagi - mis kõik selle laudise alt välja võiks tulla!



Ainus kolmest ahjust, mis ütles lepingu üles juba aastakümneid tagasi.


Põnevaim ruum valitsejamajas on sahver, mille algne kasutus võis olla ka kartser - selline oli igas vallamajas - nii vanal Kõue vallamajal kui ka praeguseks säilinud Rava vallamajal. Kui Triigi valla keskus asus veel mõisas, pidi ka siin see leiduma.


Sahvri-kartseri uks. Kurjategijat see ei pea, küll on aga Triigi koolipoiste suulises pärimuses säilinud õpetajate ähvardused siia ruumi kinnipanemise asjus.

Kommentaare ei ole: