23.06.08

Mudasilla valmis, neljas tellimus soolas


Valmis Mudasilla talu silti näete aasta pikima päeva päikeseloojangu valgel (kollasel). Viisin valmis taiese spetsiaalselt talu siltide vedamiseks mõeldus käruga Kõue külade seltsi jaanitulele, kus seda võisid vaadata, katsuda ja arvustada vanad tegijad-nikerdajad. Tagasiside oli igati positiivne, rahul oli ka tellija. Rahval oli ka kaks küsimust, millele vastan järgnevalt:

Millega tähed seest värvitud on?

Pmst võib tähti värvida ükskõik millega, mina kasutasin värnitsa ja värvipigmendi segu. Värnitsat läks ca. pudelikorgitäis, sama palju pigmenti. Mul oli varutud kolme tooni pigmenti (kollast, ornazi ja punast) ning ma ei osanud valida, millist tooni tähti teha. Seega segasin kokku kõike kolme, punast veidike vähem. Kandsin segatud värvi kahes erinavas mõõdus (üks nendest väga väike) pintsliga tähtedele ja lasin veidi kuivada. Nüüd kõige olulisem osa: Lasuurimine. Et vältida enne minu poolt kritiseeritud paksu ühtlast värvikihti süvises, nühkisin katkise kannaga villase sokiga süvised üle, seejuures ettevaatlikult, et muud pinda värviga ära ei määriks. Selle tulemusena jäi süvise keskosast rohkem, nurkadest vähem, kumama puu, mis annab mõnusa "antiikse" kulunud efekti. Pildil olevad pigmendid on evitud 50.- kilo eest EhituseAaBeeTseest, kes tahab sama pulbri eest ligi kuus korda kallimat hinda maksta, vaadaku Safranist. (tüüpiline hinnakujundus wannabee-ökojunkidele.)

Kas silt säilitab oma helekollase värvi?

Kindlasti mitte. Sildi immutamisest on enne juttu olnud, enamus immutusvahendeid muudavad puidu pinda tumedamaks. Oma töö teeb ilmastik (päike, tuul ja vesi, immutamata puit muutub halliks, immutatud tumedamaks.) Teatud vahenditega annab puitu muuta ka heledamaks, minul nendega kogemust ei ole, Head katsetamist!

Neljanda talusildi tellimuse sain Kõue külade seltsi poolt ühe sefi tüübi juubelikingituseks - mis oleks kingitus mitmeks põlvkonnaks (aastaid täitub tal 60). Ma ei saa praegu selle talu nime öelda, sest kõne all oleva mehe salasilm võib internetti jälgida ja siis oleks üllatus mokas.

Nii, mida veel lisada. Mudasilla sildi raha eest tellisin maamehevalik24.com vahendusel peotäie saekette, sae summuti tihendi, lihvkettaid relakale ja rullikuid tremelile, topeltrattad traktorile, elektrikarjuse traati, 8 purki maltoosat ja kõik jaanipäevajärgselt allahinnatud saslõkid mustikakastmes. (pildil Kõue külade seltsi jaanituli.)

Kommentaare ei ole: