18.03.09

Kes on Kõue Kuulutaja peatoimetaja?

Märtsi number annab sellele selge vastuse: see, kellel koguni kolm lugu antud numbris. Kuulutja lae alla siit, kui see ei avane, siis mine www.Koue.ee - dokumendid - kuulutaja - 2009 - Märts.pdf

Kui ma mõnda aega tagasi Kõue vallavanema juures vaibal käisin, rääkisin talle minumeelest suurimast probleemist (peale rahalise muidugi) vallas - infosulust Harmi kooli tuleviku suhtes. See sai alguse anonüümsest allkirjade kogumisest, mis nõudsid vallalt Harmi kooli jätkamist, kuigi mingit ametlikku seisukohta kooli sulgemiseks ei olnud keegi teinud - need olid sahinate tasemel, räägiti, et kooli juhataja on põhjusel valla teadmatuses kooli tuleviku suhtes sügisel ametit maha panemas ning uut hingestatud koolijuhatajat pole kusagilt võtta. Ka sahistati, et allkirjade kogumine olevat valimiskampaania avapauk, nojah, midagi vallalt nõuda, on vast kampaania. Edasi kajastas sahinaid Harju Elu, kes oli agmaterjali leidnud Alansi ajaveebnikult, tüübil, kes sel ajal ainukesena sellest probleemist avalikult oli rääkinud. See jällegi oli kellelgi vallas maksa üle kopsu keeranud ning arvati, et just Alansi veebnik aitas kaasa eelpoolmainitud anonüümkirja koostamisele. Edasi ilmus Harmi kooli tulevikust artikkel Nelli Teatajas, ehk vähemalt mina sain teada, et selline asi veel ilmub, kusjuures ma ei imestatks, kui Ärihaide kooli äraostmise teema sai sinna loosse just minu kommentaaril esimesse Alansi veebi artiklisse või siinsamas ajaveebis kajastatud tänapäeva mõisnike Tamjärve ja Krossi tegemistest. Aga polegi midagi imestada - mingit avalikku infot peale blogijate keegi ei liigutanud ning seda teemat ei puuduta ka Märtsi Kõue Kuulutaja - põhjuseks ilmselt see, et vallal ei ole mingit otsust, arvamust veel. Hariduskomisjon käib koos ja arutab, info sealt välja ei liigu. Harmi kooli lehel on nupp, kust saab sisestada oma arvamust kooli jätkamise osas, see inff kaob samuti kuhugi musta auku. Aga võibolla teab vallavanem rohkem, kui kõik teised kokku ning targu hoiab suu kinni. Twitteri ajastul aga, kui info aegub sekunditega, on vaja minumeelest kiiremat reageemist, kui oodata ära 1. mai mõttetalgud, et seal sel teemal vaielda - kui kool on valla oma, siis peaks ka adekvaatne ja ja uuendatud inff ametlikest kanalites olema saadaval, enne, kui enamus lapsevanemaid oma võsud meedia poolt sulgemisohus esitletavast koolist välja võtavad.

Kõue Kuulutajas lõpetas vallavanem oma pöördumise loosungiga, katkend lausest: "Eelkõige vajaksime reformi ehk põhjalikke muutusi mõtlemises"

Eeldusel, et valla rahadega väljaantav leht käib vallavanema sõnade järgi, vaatame, kuidas Kõue Kuulutaja peatoimetaja oma lugudes seda mõtet toetab:

Külakoosolekut mina organiseerima ei hakka, külavanemaks ka ei hakka. See on järjekordselt ülevalt poolt peale sunnitud plaan, mis mulle ei sobi.

Loen, aga mitte internetti. Ma olen väga hästi informeeritud, milline käsitöine pritse seal loksub.

Kasvatatakse lapsi, täiskasvanu ümberkasvatamine on kommunistlik jura.

Kadunud sotsialismi ajal anonüümsust tauniti, vähemalt sõnades.

Samas küüditamisest selsamal sotsialismi ajal: Kodust väljaveol hakkas üks naine vaikselt laulma, millega ühines terve autokoorem inimesi ja siis sõdur püssitoru talle näkku torkas.

Huvitav, mis mulje Kõue Kuulutajast enamusele rahvale (minule pole paberlehte jõudnud) viimasel ajal on jätnud - kool on sulgemisohus, sellest ei sõnagi, samas nüüd juba kuue lehekülje jagu jagelemist ja ärapanemist, kiuslikku mölinat või äkki see ongi see tsirkus, mida raskel ajal rahval vaja? Kusjuures ma ei imestaks, kui see sissekanne saaks paari lehe pikkuse järjekordse sapise analüüsi KK peatoimetaja poolt, sest ta on väga hästi informeeritud, milline käsitöine pritse seal loksub. Kas sedasama pritset peaks ka KK avaldama? See on ajalehe edasise margi küsimus, kui sellest midagi veel alles peaks olema.

Ning üks teine tähelepanek märtsi KK lehest: ajal, mil on laiemasse inimeste teadvusse jõudnud ohud laste internetikasutamisel, oma piltide jagamisel, enda eksponeerimisel, võiks ametlik kanal ise eeskujuks olla ning laste pilte ajalehes mitte näidata (vaid lastevanemate nõusolekul). Millega seletada siis lapsevanemate keeldu lastel ennast netis mitte näidata, kuid suvalise lehe õigust suvalisi lapsi netis eksponeerida? Mida aga arvab sellest Kõue Kuulutaja lugeja (mitte ainult Arno vaid ka iga teine ühisest infokanalist huvitatud Kõue elanik või kaugemaltki)?

4 kommentaari:

Monika ütles ...

Mind tegi lehte lugedes selline minu jaoks arusaamatu ja eimillestki alguse saanud pursked kurvaks. Kas siis tõesti enamikele inimestele pakub see lõbu või arvatakse et pakub. Ma ei hakka siinkohal inimesi koormama õigusliku analüüsiga, kuid ütleme nii, et mul on oma arvamus ka niisuguste lugejakirjade avalikustamise osas, juhul kui sellise kirja avalikustamisega avalikustatakse ka kellegi muu inimese isikuandmed, milleks on nii inimese nimi kui pilt.

Mis puudutab aga Harmi teema mitte käsitlemist, isegi sellele kirjale vastamist ei pannud ma päevakordades tähele, siis tõepoolest see oht, et need vähesedki lapsed viiakse mujale, on täiesti olemas. Panin siis Alansi veebi mingi jutu üles, kui koju jõuan, siis saan eelviimast lõiku, mis puudutab Saksamaalt saadud kirja, veel täpsustada.

Juhan ütles ...

Tuli veel sellist tagasisidet:

Aga kas seda mõtet ei ole olnud, et hakkaks ise alternatiivset lehte tegema? Isegi mitte Sina üksi, aga nt KKS koostöös veel mõne huvitatud seltsi või persooniga? NTX Kiviloo külaselts. Nemad annavad ise lehte välja, algul tegid seda iga kuu, nüüd kord kvartalis. Suht ühiskondlikus korras, oma printeriga, A4, kaks lehte klammerdavad kokku, ise veavad laiali ka siis. Neil on seal 25 suitsu, aga lehte teevad 70 eksemplari, soovijaid ka naaberküladest ja endised elanikud, kes nüüd mujal eestis elavad.

KK on kogu aeg suht kuivik kuubis olnud. Ametlikud teadaanded, mõned üksikud lood siin või seal toimunust. Kui plaanisid hakata tegema intervjuusid kohalike põllumeeste ja muude isiksustega, siis oli see hea uudis ning lootsin uut kvaliteeti. Uus kvaliteet küll saabus, kuid paraku täiesti vales suunas.

Ning minu vastus: Siis oleks estvedajat vaja. KKS on annab tänaseni välja mõtted ja teod, seni on see sisaldanud kuulutusi, üleskutseid ja Aela Olevi juttu pühast usust. Ise olen keskendunud harvem ilmuva perioodika peale, eelmisel aastal ilmus Kõue Ajaloo vihik 2008, Harmi ajaloo vihik, Pala Küla, Sel aastal on ilmunud Paide Keskväljak - metoodiline õppematerjal visualiseerimiseks, ilmumas on Kõue Ajaloo vihik 2009, üks väiksem lugu lastele.

Ma arvan, et külaveebid ajavad infovajaduse asja tõhusamalt ära, nagu oli näha Harmi teemalisetes artiklites, seda ei piira paberkandja, kindlasti tuleb oma paberleht teemaks, kui vald lõpuks laiali aetakse ning KK kinni pannakse (must stsenaarium mulle, kui konservatiivile).

Monika ütles ...

Siis ehk hoopis niipidi, et seada eesmärgiks ületada digitaalne lõhe, vanemale generatsioonile arvutikursused, avatud arvutipunkte rohkem ja ongi veebikanalite võidukäik :) Vaat siinkohal meenub mulle Nahkanuia mees Marko, kelle külaveebi kiideti kõige paremaks infokanaliks piirkonnas, vt http://www.nahkanuia.net/?p=425

Juhan ütles ...

Tjah, see minu kunagine geriljablogimine minueesti serverisse on tänaseks maas...

Üldiselt on NN fenomen võimsam, kui Kõue ajaveebid, külastajaid rohkem, samas on tal äkki pool Järvamaad peal, kuna Harjumaa vähem homogeensem, Kõue väike nurgake, kuhu keegi eriti ei jõua ja kedagi ei huvita, võimalusi siin samas rohkem, kui pimeduses kobaval Järvamaal, mida ta peale NN veebi enam kindlasti ei ole :)