14.04.09

Palgid kummitavad tee alt!

Pealkiri on parafraseering kohalikust ajalehest, kus kirjutanud geenius väitis, et mede päeva pole palkteid säilinud! Muidugi, muutusin ka ise suht valvsaks, kui eelmise aasta märtsis rääkis Pala külavanem, et Pala teel olevat näha rootsiaegseid palke. Aastake on kulunud ja valla rahakott ei ole mitte Pala teele münte puistanud - mis seal praegust näha on, on tõeline ajaloohuvilise maiuspala, aga sissejuhatuseks ühest teisest teest, kus kummitavaid palke annab takseerida samuti juba teist aastat. Tegu on teega, mille kaudu tullakse Tallinnast nii Triigile kui Kõuele, mida läbib argipäeviti mitu korda nii valla buss, kui ka kaks korda nädalas Mulgi Reiside maanteelaev. Peale Ojasoolt Triigi poole ärakeeramist tuleb Riidamäe küla - künkast üles ja alla orgu Sääsküla peale madalale, pikale sirgele - üle tee hakkavad jooksma praod risti teega, kohati tee laiused:


Mõni on õrn lõhe, mõni juba sügavam, kus on näha palgi jäänust. Ilmselt on palgid aja jooksul kruusa liikuvuse tõttu tõusnud madalast kihist pealepoole ning kuna kruusa pole peale veetud, turritavad nad sealt kenasti välja:

Muinastee jäänused on vaadeldavad umbes saja meetri pikkusel lõigul, kuni Sääsküla küla piirini.

Nüüd aga tõsise maiuspala juurde. Paunaste-Pala teelõik on hetkel niivõrd viletsalt läbitav, et ei soovita kellelegi sinna alla neljarattavedu minna. Kruus on kohati segunenud poriga, tee on totaalselt rööpas, tume rabavesi on täitnud tee madalamad kohad. Võttes aluseks Triigi mõisa 1820. aasta ajalooarhiivi kaardi, on seal märgitud palktee Palast põhjapoole näha hetkel pea täies pikkuses sadadel meetritel, viimane palk turritab välja Paunaste küla piirisildi juures.

Teest väljas on tõsiselt mahlased jurakad, ilmselt okaspuu vettinud, vetruvad rimakad:

Kõige rohkem ongi kuskil kolm palki järjest näha, siis on meetrike kruusa ning järgmised notid. Kas vahepealt on palgid veel maa all või juba välja tulnud ning kulunud, ei tea.

Kusjuures, kunagise truubi juures on üks tõsine vanaisa palk, mitte enam ümmargune, vaid prussiks saetud, sellest mul pilti pole. Pala tee on niivõrd viletsas seisukorras, et Kõue Rahva Maja plaanib oma parkla lahendada antud teel. Külalised jätavad oma sõidukid sinna lihtsalt augutäiteks.

Kommentaare ei ole: