06.06.09

Vanamõisa küla, kunagine Saarnakõrve mõisakoht


Võibolla on see uus inff vaid minu jaoks, aga avastasin selle fakti ajades kokku EHA kaarti sarekorb F1-N2-SC-IV-71 Vanamõisa külaga, põhjuseks Valdo avastus kaardi loodenurgast - Mudajärv ja Nõmmjärv, praeguseni olemasolevad. Niisiis, kes kaardiserverist antud kaardi tekste veerida viitsivad, võiksid öelda, kas tegu on mingi kõrvalmõisaga (häärber paistab päris korralik olevat), või asus peamõisa Saarnakõrve (Soontagana) keskus kunagi Vanamõisas.

Schmidti kaardil on Vanamõisa kohanimeks valdus Saarnakõrve.

Vanamõisaks on nimetatud Schmidti kaardil hoopis Ojatagust, eel-Purdi ja -St. Anna aegset keskust, teetähist Tln-Paide vahel.

1 kommentaar:

Valdo Praust ütles ...

Juhan, sa tegid ära tänuväärt töö - küll ma eelmisel talvel nuputasin, mis pagana pidi see Saarnakõrve rootsiaegne kaart tehtud on, ei klapi ta kaasaegsetega kokku mitte kuidagi. Et kuidas saab nii olla, et olen tuhat rootsiaegset kaarti lennult tuvastatud, tuhande esimest aga ei oska ega oska "dešifreerida".

Nüüd siis selgub, et kohanimed on "rännanud". Mis tähendab omakorda seda, et 1964 mahalammutatud Saarnakõrve mõisahäärber ei saa paremagi tahtmise juures olla pärit rootsi ajast, sest siis asus mõis hoopis teises kohas.

Nii et Saarnakõrve arhailine mõisahoone on vast ehitet 18. sajandil - aitäh, et mõistatuse ära lahendasid. Nüüd aga kerkib küsimus - mis asetseb kaasajal sel kohal, kus rootsi ajal Saarnakõrve mõis paiknes? Mina seal käinud ei ole. On's seal midagi tollest ajast alles?