19.07.09

Õnnestunud rattamatkad ja kõik muu

Keskendusin Pirita jõe ületustele, sildadele Kose Kihelkonnas, vana asustust on kaldad täis, eriti muidugi sillakohad. Allavoolu Paunkülast, enne Ravilat, asub Sõmeru, Sommerhof, ehk suvemõis. Jõgi keerutab sääl palju, ka teerada keerab oma 360 ümber mantelkorstna ära:



Seda kõrvalhoonet nagu oleks kuskil juba näinud:



Vaatasin EHA skännitud Ravila kaarte, mille hulgas on ka praeguse Kõue-Triigi valla maid, näiteks Paunkülast põhjapoole Laane, Leistu, Napu, isegi Voose oli kunagi Ravila osa:



Kose kihelkonnakeskus nägi 1700 välja tagasihoidlik - kirik ja pastoraadihoone:



Teine põnev rattaretk viis mind Järvamaale - üle Kautla (kunagine Järvamaa osa), Vargamäe, Albusse, Järva-Madisesse välja. Mõtlesin sõita läbi Seidla ja Ageri Järva-Jaani (kummalisel kokkusattumisel sõitis Tõnu sama päev teiselt poolt samadesse kohtadesse), aga muutsin meelt Albu bussipeatuses keha kinnitades: kõik oli nii lämmatavalt rahulik, põuane vaikus, inimtühjus, isegi autod poe ees olid teistsugused kui Harjumaal - ukselinkidega mosse ja punane tümm-tümm-bemm, milliseid polnud juba aastaid näinud, et tundsin, olen näinud juba piisavalt Järvamaad, kohta, kus on hea rahulik elada ja surra. Sõitsin tagasi, Kõrgemäe peremees viipas mulle, kutsudes mind kümblustünni, kui ma juba teist korda ta elamisest mööda kimasin, mina aga kastsin ennast Kautla katlajärve - umbes poole meetri sügavune kuum supp paksu mudapõhjaga, kui alternatiivsest sisseminekukohast minna. Kohtasin ka järgmist siugjat olevust:



See hoone on Sonda metskonnahoone, Paunküla Rahkmäe perenaise lapsepõlvekodu:



Mõni tund tagasi sadas väga kõva vihma. Laudkatuse pilt padukaga on sellepärast hea, et pole laudkatust, mis läbi ei sajaks:

Kommentaare ei ole: