06.10.09

Kõue valimispropaganda



Leidsin postkastist kolm trükist - kõik "Siin me elame" propaganda. Kohe paistab silma, et valmisliidul pole ühtset strateegiat - kõik kolm paberit on totaalselt erineva stiiliga, mängivad erinevatesse väravatesse. Hoopis efektiivsem oleks olnud, kui oleksin postkastist tervikkujunduse leidnud. Üldvoldik on kõige õnnestunum - kaanel valla sümboolika - kuused, saehambad, valla kaart küladega, mis on viksitud minu taiesest, mis kahel viimasel "Kõue kuulutaja" kaanel ning "Kõue Külade Seltsi" kodulehe päisel, puudub vaid Sääsküla ja Riidamäe külanimi. Siinkohal võiks öelda vana kartograafi sõnadega, et pole mõtet kaarti joonistada, kui sinna midagi omalt poolt juurde ei lisa. Tegelikult on antud kaart, mis algselt külaliikumist kujutav, minu edasiarendus juba aasta vanast kaardist, mis hoopis Alansil loodud.

Üldiselt mul ei ole eriti hetkel usku loosungitesse "Loome parema ettevõtluskeskkonna" - see tuleb niikuinii TRT mnt läbimurdega ning mulle ei meeldiks, kui metsade asemel laiuksid madalate katustega uuselamurajoonid, mis valla raha inkubaatoriks. Nojah, seda viimast niikuinii ei tule. Samas on allakirjutal teoksil valla kaart, mille üheks eesmärgiks samamoodi turismi-ettevõtluse arendamine, eks see ole põhiliseks liiniks ja lubaduseks kõigil erakondadel.

Milline lubadus mulle kõige rohkem meeldis?

Interneti kompenseerimine paljulastelistele peredele.

Aga hea küll. Sotsid lubasid valmislehte aga "Siin me elame" üllitas kolm voldikut. Kas praegu võimu juures olev erakond peaks sellele vastama? Väljakutse on võimas, peaks ikka. Ning niiviisi, et propaganda saajatel ei tuleks mõelda, kas see on maksumaksja rahakotist tehtud.

Valimisteni on aega paar nädalat, edasise postkasti sisu analüüsiks - jää lainele!

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma oponeeriks su väitele, et ettevõtted tuleksid siia nagu nii tänu uuele Tartu mntle. Me oleme ikkagi niivõrd lähedal Kose vallale, et meil peab olema keskkond, mis ettevõtted siia tooks, mitte naaber valda. Nende idee tasuta maa rentimine ettevõtetele on hea idee- olen sellele ise ka mõelnud. Teine asi on aga see, kas maad oleks, mida rentida.

Anonüümne ütles ...

Ennast kiitmast ma ei väsi, ..."minu taies"..."minu tehtud kaart". Tubli, Juhan

Anonüümne ütles ...

Tunnistan süüd. Interneti avarustest ei leidnud ühtegi kaarti ja seega pidin millegi alusel must-valge koostama.
Ootan samuti huviga sotsiaaldemokraatide lehte, vallavanema infoleht tuleb tõenäoliselt välja väga viimasel hetkel.

Juhan ütles ...

Esimesele anole:

Ettevõtted tulevad siia niikuinii tänu TRT maanteele, iseasi, et tuleks ettevõtlust eraldi ja tõhusalt toetada. Kas ainult maamaksu pärast tuleks mingi tööstuspark Koselt siia? Kas ma tahaksin metsa ja põllu asemel metalli ja klaasi näha? Kuidas käituda MaSu ajal, ntx. minu naabrimees, kellel aasta tagasi kaks alluvat, müüb võlgade katteks oma elamist ehk ettevõtlus ei tähenda automaatselt kasumit ning tuleb arvestada laiema majanduskliimaga. Iseasi on väga spetsiifiline nn. nutiettevõtlus, kasvõi SME volikogu esimehe kandidaadi Habajal registreeritud tehnoloogiaettevõtte näol - selliste tõhusate ürituste startup aga on olemuselt riskikapitali valdkond ning kust leida töötajad? Oma valla inimeste ressurss ei ole ju ammendav? Täävitatakse, et tuuakse inimesi (ajusi) ja raha valda, täpsemaid ja fantaasiaküllasemaid plaane palun, käin ühe loovküla kontseptsiooni ka peatselt ise välja.

P.S. asjalikke kommentaare võiks kirjutada oma nime all.

Teisele anole:

Aitäh - seda, et külade kaart oli minu tehtud, kinnitab järgmises kommentaaris ka kaardi "kopeerija". Mingit süüd Otil ei ole, kaardi jaoks ei olnud kasutatud minu loodud piksleid, minu kontseptsiooniks olid lihtsad külade kontuurid nimedega, mille suurus sõltub nime mahtumisest külla. Peale selle, et lahendus oli ilus ja sai siingi ajaveebis lihtsuse pärast kiita, oli hea plaan seda valimispropagandal kasutada ka selle eelneva söövituse pärast inimeste mällu mainitud kolmes kohas kasutamisega. See on normaalne, et kaarte tehakse kellegi aluskaardile, on alati tehtud, kui juba mõõdistatud maa olemas. Mainisin ka, et "minu" kontseptsioon oli loodud eelnevalt Alansil (Harmi Mõisas) nähtud külaliikumise variandile.

Teist kaarti, nn. kaardiprojekti, ma pean oma "taieseks" sel lihtsal põhjusel, et see on minu sulest, unustamata muidugi praeguseks juba umbes paarikümment kaasautorit, kes valmis kaardile oma nime kirja saavad, ilma nendeta ma ei oleks ma seda teinud.

Kaardid massidesse!

Hongmees ütles ...

Meil ikka seda ettevõtlust ja tööstusparke jagub, et seda valdkonda tasub arendada ka Kõue vallas. :)

Anonüümne ütles ...

ano1 olen
Ma siiski ei usu, et TRT maantee üksi valda ettevõtlust toob. SME voldikul oli ka ju kirjas, mis selle keskkonna all mõeldakse. Ei olnud ju ainult maa tasuta rentimine.
Teine asi, mis alguses kommenteerimata, mis tähendab ühtne strateegia? A la keskerakond, et kellegil ei tohi olla oma nägemust asjadest, vaid kõik käib savika taktikepi all? Tegelikult ju on asi nii, et ei ole tähtis, mis värvi see paber on. Eesmärgid ja sihid on neil samad.
Mainid juba mitmendat korda oma naabrimeest aga ei too välja, mis äri tal oli selline, mis nahka läks. Võimalik, et oli üks nendest ettevõtetest, mis olid niigi üle ekspluateeritud. A la ehitus ettevõtted. Selliseid ei olegi enam vaja. Las õpib ameti ümber ja mõelgu mingi muu nižž või hakaku eksportima!
Mujal maailmas läheb juba paremini ja meelitades tootmisettevõtteid vald, mis on suunatud eksporidel, siis pole mitte mingit vahet, kui siin väikses konnatiigis on MASU. Tean ise mitut ettevõtet, mis on toodab välismaale (lähivaldades, Kose ja Anija) ja neil läheb hästi või hakkab paremini minema.
küsid, kust leida töötajaid. noorte perede valda meelitamine toobki töökäsi. Üle 50% töötavatest inimestest vallas käivad väljas pool valda tööl. Kui tekib valda uusi töökohti siis ehk nad ei lähek välja tööle?!

Juhan ütles ...

"Ühtne strateegia" võiks hetkel nimetada ano1 (SME loodan, et mitte tulevane poliitbroiler) ettevõtte penkroti diagnoosiks "Selliseid ei olegi enam vaja." Saab suurte lubadustega võimu juurde, jagab alustusraha ning hiljem saadab hädas firmad pikalt. Firma millest jutt, vamistas haagiseid. Saatuslikus sai suurte tellijate buumilõpu hiigellaovaru ja iseehitatud haagise esmase arvelevõtu taksi tõus 1600 - kusagil 4000 juurde - nii et poolenisti buumaiaja lõpu poolenisti riigi põhja lastud väikeettevõte.

See oli hea üritus, sobis siia valda, sest ei võtnud paju ruumi (paar kuuri, hoov), ei reostanud eriti, loodi päris suurt lisaväärtust (plekist ja juppidest haagiste kokkukeevitus). Ekspordiks aga, ma kardan tuleks mingeid väga spets kärusid teha või tohutusuurel pinnal neid masstirazeerida. Suurtööstus on aga minu valimisvalikus out.Säilib rohkem väärtust, mida rohkem loodust puutumata jäetakse.

Muudes asjades olen ano1 enam-vähem päri, aga need voldiku punktid, nojah, pole nagu midagi erilist, aga ikkagi, umbes sama lubab ka MV, kellelt uus reklaam. Sellest aga juba järgmises postituses.

Anonüümne ütles ...

ano1 jälle,

Ainult ilus loodus meid ei päästa- see selleks.
MEIE VALLAL on juba raske nagu midagi lubada, sest iga lubaduse kohtavõiks küsida, miks seda juba enne tehtud ei ole (oli ju selleks 10 aastat aega) Ja ma ei imesta, kui Õis SME voldikult midagi maha viksis nagu ka eelmisel korral Õis tegi.

Juhan ütles ...

Eks lõpuks lubavad kõik üht ja sama. Sama raske on uutel tegijatel ennast tõestada, kui vanadel vabandada oma tegematajätmisi.

Suurtööstus sobiks Ardu ümber, tulevase maantee äärde (ainult mitte minu mahasõidu juurde!!!), kas õhus on ikkagi pinget, et kes jagaks uusi krunte ettevõtetele? Ilma maanteeta ehk lähemad aastad ilmselt suuri tegijaid siia ei meelita, sama moodi võiks juba ettevõtluse Matsimäe tööstusrajooni kolida, elamurajoon juba olemas seal paari maja näol. :)

Kõue vallas jäädi uuselamurajoonide ehitamisega hiljaks, kas vallavalitususe tegematajätmine, ettevõtete loidus või lihtsalt loogiline valik (asukoht looduses, mitte linnade (raha) lähedal)?