30.11.09

Kuidas peaks avalik info liikuma?

Kuna ei Kõue vallavalitsus ega mõni MTÜ või eraisik pole veel Kõue avalikku foorumit püsti pannud, saadavad aktiivsed inimesed oma mure- ja hämmelduskirju neile, kes kirju avaldada või ideid edasi mõelda viitsivad. Möödas on kiire hoidiste- ning mööduma hakkab pikale veninud põllutööaeg, aasta kokkuvõtted ja heietused on loomulik osa talvisest soojendamisest ahjusuu ees, nagu ka mõtted ja vaatlused, kuidas inimese ja kodanikuna edasi minna - kui palju ise viitsida õigust nõuda või kui palju riigiköiel omasoodu lohiseda lasta.

Käesoleva sügise esimene lugejakiri puudutab info liikumist vallas - teema, mis oli minumeelest nõrgimaks kohaks ka eelmisel, Õie, valitsusel. Ütlen kohe ette ära, et minumeelest valla praegune IT-mees on enamus paroole ilmselt ise ka ära kaotanud - uudised tekkivad vaid esiküljele (blogi vorm!), enamustes alammenüüdes haigutab pigem tühjus, juhul, kui sinna kuhugi nurga taha üldse sisse saad.

Miks peaks üldse vallal olema selge, hea ülesehitusega, lihtne, paljude poolt tihedalt redigeeritav leht, mis kajastab kõike, mida on tehtud, tehakse, planeeritakse, otsustatakse ning kus võid iga töösoleva protsessi kulgu jälgida?

Jätan otsad lahtiseks ning avaldan lugejakirja:


Juhan,
paistab, et Sa oled võtnud südameasjaks vallas info liikumise teema - valla leht, foorum jmt. Kas Sul on silma hakanud midagi kummalist Kõue kodukal? Nimelt on Kõue Kuulutaja paigutatud kodukal rubriiki "Dokumendid", kust mitteteadja seda vaevalt taipab otsida. Ja kui isegi taipab, siis võib teda ära ehmatada "Dokumentide" rubriigile klikkimisel järgnev teade:
"Sul puuduvad õigused selle lehe vaatamiseks."
Peaksid sisse logima."
Kui keegi inimene peaks tundma huvi, mis eelnõusid vallas menetletakse, siis sõnale "Eelnõud" klikates tuleb teade:
"Leech

Warning: asort() expects parameter 1 to be array, null given in /data04/virt3790/domeenid/www.koue.ee/htdocs/components/com_leech/leech.php on line 187

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data04/virt3790/domeenid/www.koue.ee/htdocs/components/com_leech/leech.php on line 192"
"
Kui keegi peaks tundma huvi Kõue valla külaliikumise vastu, siis kui ta imekombel isegi taipab klikkida selleks sõnale "Kultuur", siis peale seda tuleb taas teade:
"Sul puuduvad õigused selle lehe vaatamiseks.
Peaksid sisse logima."
Ja seadusekuulekas kodanik panebki heaga Kõue valla kodulehe parem üldse kinni.
Mille eest maksab vald it-mehele? Või on jätnud maksmata, sellest ka selline jura seal?


12 kommentaari:

MART ütles ...

Ühe kesk-eesti valla kodukal ilutses umbes kuu aega esilehel Meie-Mehe kontserdi plakat, kui kõige kõvem uudis
Ju kellegi erahuvid..

Juhan ütles ...

Ma arvan, et mitte erahuvid (Harjumaa balli lo-res plax viimase Kõue kuulutaja kaanel) vaid polnd midagi targemat panna ehk ei mõeldud midagi tõhusamat välja?

Kadri ütles ...

Valla koduleht ja/või ajaleht on info liikumise seisukohalt absoluutselt kõige vajalikumad asjad üldse!
Sest kui nimetatud kanalite kaudu infot ei levitata ega ole sealt võimalik teavet ka otsides leida, hakkab info omasoodu liikuma.
Keegi kuulis midagi kellegi käest, kes rääkis sellest kolmandale isikule, kes ei saanud pooltest asjadest aru, teise poole rääkis neljandale, kes oletades, et midagi olulist on puudu tegi enda loogikast lähtuvaid järeldusi, rääkis viiendale, kes läks jutuga algse info levitaja juurde, kes arvas, et see on hoopis uus lugu.
Ja igaüks neist lisas mõne oma hinnangu, märkuse või mõtte asjaga seotud isikute kohta.
Jah. Põhimõtteliselt on nii muidugi võimalik. Aga arvestades infoühiskonna arengutaset on see äärmiselt rumal ja lühinägelik.
Samas muidugi enne, kui materdama hakata, tasuks suvaliste valdade kodulehti vaadata. Tõenäoliselt selgub, et ega meie oma nüüd see kõige viletsam ju polegi :) Mis muidugi ei tähenda, et seda ei võiks kaasajastada ja informatiivsemaks muuta.
Kui oleks olemas inimene, kelle tööülesannete hulka kuulub valla kodulehe haldamine ja sinna sisu tootmine, võiksid ju puudusi märkavad kodanikud välja mõelda, mida lehel näha tahaks, ettepanekud kokku koguda ja need siis sellele inimesele edastada. Mis siin ikka tühja halada...

Juhan ütles ...

Kui oleks...

Monika ütles ...

Pisut küll offtopic, kuid siiski juhuks, kui siin nüüd keegi lugema satub, kelle pädevusse ühe kohaliku omavalitsuse koduleht kuulub, siis juhin tähelepanu, et Andmekaitse Inspektsioon on töötanud välja oma juhendmaterjali, kuidas võiks olla kontaktteave asutuse kodukal kajastatud: http://www.aki.ee/est/?part=html&id=125 (Juhend "Kasutajasõbralik kontaktteave asutuste võrgulehtedel")

MART ütles ...

Kindlasti igas vallas on selline inimene, kelle tööülesannete hulka kuulub valla kodulehe haldamine.
Aga küsimus on kuidas see inimene sellega hakkama saab.
Sama probleem on väga paljude, just "maarajooni", kodulehtede ja portaalidega, et alammenüüdes valitseb tühjus, heal juhul on pildigaleriis sorteerimata-kommenteerimata pildimasu.

Unknown ütles ...

Pure seda konti nüüd: http://urvasteleht.blogspot.com/

Juhan ütles ...

Kes viitsib guugeldada saab ilmselt täpsemalt teada, et Kontra vabastati mingil põhjusel vallalehe toimetaja koha pealt - hakkas asja blogiformaadis tuntud hääduses edasi tegema. Aga ma ei mögise, et miks meil sellist oma Kontra lehte ei ole - on mitmed muud kanalid, mis päevakajalistele teemadele lisaks kannavad ka näiteks ajaloo ja isilikke liine. Ilmselt on meil siis vähemalt nii tasemel valla paberleht, et mingit 1:1 sõltumatut koopiat (veel) vaja pole. Teine asi on foorumiga, et iga jooksev või tekkiv probleem saaks protokollitud, kajastatud, lahendatud. Keegi (vald?) võiks ikkagi foorumi teha, niikaua jaguneb probleemide veepeale tõus eri kanalite vahel korrapäratult.

Jaanus ütles ...

Mulle meeldiks kui meie valla lehel oleks ka taoline küsimuse vastuse süsteem nagu on Haapsalu linna lehel.

http://www.haapsalu.ee/index.php?lk=79

Juhan ütles ...

Väga tõhus tagasiside süsteem tõesti Haapsalul.

Mul tekkis vahepeal kysimus Kõue.ee küsimustike kohta - nimelt valiti valla tunnuslause avaliku arvamuse ehk küsimustiku vastuste järgi. Praegu on sealsamas üleval küsitlus TlN-TrT mNt trassi kulgemise kohta - kas tõesti võetakse teeprojekti Silmsi koha pealt kulgemise osas kuulda üldist arvamust? vastasel korral on ju selline küsitlus BS?

Aga pole küsida ka samal lehel kellegi käest.

Kadri ütles ...

Ma nüüd igaks juhuks selle peale mürki ei võta, võibolla ma ajan midagi millegagi segamini, aga kas kunagi polnud la Kõue kodulehel foorumit? See oli veel enne seda praegust lehte. Mingi kuus või seitse aastat tagasi. Igatahes ma mäletan, et kuskil tuli ennast kasutajaks registreerida - muidu vist ei pääsenud foorumile ligi vms

Juhan ütles ...

Ootasingi, et kellelegi see meelde tuleb - see võis olla ainus teema, aga võibolla oli midagi veel, igal juhul alustasin mingi threadi seal, kus kirjeldasin mingit fotonäitust, ühtegi replyd muidugi ei tulnud. Ma ei elanud siis veel siin ka, ilmselt suleti see foorum tühjuse pärast - aeg on aga edsi läinud ning kaasarääkijaid, kodanikke kindlasti rohkem.