27.02.10

Kõue Külakiri, kas leiduks lugejaid?



Aegajalt tekkib kellelgi mõte teha või on keegi kusagil näinud kohalikku alternatiivset ajalehte - alternatiivi vallalehele või mõne külaseltsi/küla oma väljaannet. Lähikonnas on oma lehte välja andnud Kõue Külade Selts ("Mõtted ja Teod"), kel järgmine nädal täitub 5. aasta tegutsemise algusest ning Triigi küla ("Triigi Teataja"). Enamasti on kohaliku alternatiivse lehe näol tegemist üksiku leheküljega, paljundus või värvitrükis.

Paberajakirjanduses on praegu põnevad ajad - aetakse taga lugejaid, teadmata mis neid tegelikult huvitab - tiraazid vähenevad netiväljaannete, maksejõuetuse või apaatia toimuva suhtes tõttu. Samas on käegakatsutav väljaanne hoopis mõnusam ja väärtuslikum, kui must-valgel helendava ekraani peal. Eesti Ekspress proovib algaval nädalal uues vormis mõjusa "Magneedina" ilmuda, eeldus eduks on olemas?

Väga hästi on vastu võetud allakirjutanu väljaantav külavihikute sari, mille väljaandmise tsükkel on 1 aasta. Panen üles küsitluse, millest peaks selguma, kas projektideväliselt oleks võimalik välja anda kohalikku alternatiivset perioodikaväljaannet. Formaadilt oleks see, nagu väike A5 ajakiri , kindlasti 100% värviline ja valgel, kuigi hästipõleval paberil. Kaaned ja võibolla paar lehte veel oleks paksemast paberist, et kujutada ajaloolisi kaarte või kenasid loodusfotosid. Mida üldse sealt lugeda ja vaadata tahetakse? See sõltub ilmumistsüklist, kui värskeid või ajatuid asju seal avaldada. Kui suureks kujuneks väljaande maht ja tiraazh - maht sõltuks tellijate hulgast ja hinnast, viimane on aga väga tundlik tegur. Jällegi üleval küsitlus, sest raha taha ju enamus asju praegusel ajal jääb?

Väljaanne avaldaks ka teiste autorite töid (honorariks eksemplar), aga jätaks õiguse pakutud kaastöid ka mitte avaldada (näiteks Ardu ja Habaja pensionärideklubide tegemistest on Kõue Kuulutajas juba küllalt juttu). Kas hakkasid kaasautoriks?

Turundusvõte, kuidas ajakirja levitada ja garanteerida, et väljaanne jõuaks ka inimeseni, kel netti ei ole aga kes on ärksa vaimuga, seisneb ajakirja tellimisvõimaluses ainult kahe kaupa! Seega, kui ostjad-alternatiivsest väljaandest huvitatud ei ole valmis 50% ulatuses heategevust tegema väljaande levitamise näol, ei ole väljaannet neile (üldse) ka tarvis.

Täida ära vasakul kuvatud lahtrid ja näita, mis on Su tegelikud huvid arvestades võimalusi! Luban, et teen pilootnubri peale Seltside päeva 1. aprillil, ehk Sul on võimalus saada maikuu "Kõue Külakiri", kui selle väljaandmine (trükikulud tasa) küsitluse põhjal vähemalt teoreetiliselt teostatav oleks. Küsitluse sulgumiseks panen nädala - kes selle aja jooksul antud ajaveebi ei sattu, jääb pontsntsiaalse tellija profiilist niikuinii välja.



Ülemisel fotol külavihik "Kõue", Alumisel ultrarariteetne koduloovihikute kassett-komplekt, hiljem neljast numbrist kokkupandud Kõue Ajaloo Vihik, kahe aasta tagune väljaanne.

Millised mõtted tekkisid, kommenteeri! Kui ajakiri käiku ei lähe on see väärt uurimus ka kaugema nurga külaliigutajatele oma väljaande võimaluse asjus!

13 kommentaari:

Kadri ütles ...

Lisaks valikvastustele, vastan ka mõne sõnaga laiemalt.
Mul on valla ajalehega seoses juba alates siia valda kolimisest väga palju mõtteid tekkinud, aga ma praegu arvan ainult seoses sinu pakutuga.
Esiteks. See, et värviline ja paksust paberist. See oleks ilus küll, samas ajalehe juures pole see kõige tähtsam. Mitte, et ma sellise formaadi vastu oleks - kindlasti mitte(sinu tehtud külade vihikud on väga toredad!) -, aga ma kardan, et see ajab hinna koledasti üles, ja kui teha midagi, millele ostjaid ei leia, pole asjal mõtet. Praegu on ju KK tasuta. Inimene ei saa küll väga palju, aga selle midagigi eest ta ei maksa. Kui teha uus asi ja hakata selle eest kallist hinda küsima, siis kui mul raha poleks, ja mind üliväga asi ei huvitaks, leiaks ma muud infokanalid. (Lõppude lõpuks saan ma ju naabrimutilt ka oma infolaksu kätte). Pealegi peaks ajaleht/ajakiri olema kiirelt ära tarbitav: loen ära, viskan minema. Sinu vihikuid väga ei raatsiks tulle heita.
Teiseks. Ma kardan, et uus ja alternatiivne ei kesta kaua. Või kui kestabki, saab selle käima lükkamine ja käigus hoidmine väga raske olema. Miks? Sest ma arvan, et enamik inimesi ei usalda uut, vaid pigem valivad turvaliselt vana. Pealegi on KK ikkagi valla nö ametlik häälekandja, mis juba oma staatusega loob lugejas eelduse, et ju see info siis ikka paika peab. (Jah, ma saan aru, et on terve hulk inimesi, kes kahtlevad juba ammu KK sisulistes väärtustes, kuid need on ikkagi nn ärksamad pead, mulle tundub, et massil on ikkagi ükskõik, mass ei saa arugi, et lehest pole midagi lugeda, pealegi ollakse nii harjunud ka).
Seega, kahte eesmärkidelt sarnast asja nii pisikesse kohta teha, on minu arvates raiskamine. Tuleb hakata konkureerima lugeja pärast. Ma olen üsna veendunud, et vallakodanik küll võib, aga kindlasti ei pruugi võtta lugeda uut väljaannet, vana lugemist ei sunni teda aga miski katkestama. Niiet, ma arvan, et saab olema raske.
Üks võimalus, mida ma näen, on edasi arendada seda KKSi Mõtted ja Teod värki. Sellisel juhul peaks muidugi põhiaur minema omakandi juttudele. Aga nii ei oleks konkurentsi, ja lugeja loeks ilmselt huviga, et mis siis ka minu kandis tehakse. (Umbes nagu ajakirja Lemmikloom kilpkonnaomanikust tellija loeks suure huviga ka ajakirja Kilpkonn). Samas ma näen, et siin on ka väga palju agasid.
Parim oleks minu meelest ikkagi otsida/pakkuda/leida lahendusi olemasoleva ajalehe paremaks muutmiseks. KK tuleks täiesti tükkideks lammutada, võtta selle nimi ja need ametlikud protokollid/teadaanded sealt ning lehe lugejad, ja panna kokku täiesti uue kontseptsiooniga leht. Ma usun, et see oleks täiesti võimalik. Räägitakse igasuguste haridusfoorumite jms moodustamistest, sama hästi võiks ju moodustada mingisuguse teabefoorumi või teabekomisjoni.

Kadri ütles ...

Ah jaa. Loomulikult ma oleks nõus hakkama kaasautoriks! :)

Juhan ütles ...

Pigem on minu teemepüstitus (kuigi võiks reaalselt ühe numbri värviajakirja välja anda) näitamaks, et suva päss külavahelt on suuteline ilma rahata vähestele lugejatele kasvõi värviajakirja pakkuma. Ülejäänu siin jahutust võiks ära kasutada Kõue Kuulutaja (paljundatud paariküla lehed on samuti väiksem teema), juhul, kui seal midagi toimetuse või kolleegiumilaadset on (peatoimetaja VL on kindlasti).

Näiteks saaks ilmunud Kõue infokaarti ära kasutada mitte selle kallal võtmiseks, et asjad on seal valesti, vaid avada tausta, mis seal siis kõike on. Seda lähenemist toetab ka küsitlus, milles on praegu märgitud neid teemasid, mida KK pole ammu kajastanud: komisjonides toimuv, koolidest, teated külavahelt, tegusatest inimestest, ajaloorubriik, talude lood. Näiteks võiks toimetajad kohal käia (valla piires ikka liigutakse) uute turismitegijate juures, vaataks ja kirjeldaks, mida pakutakse, kellele ja mis hinnaga. Muinsus-pärandkultuuriobjektide kirjeldusi ja nende ajaloolist tausta. Teated külavahelt rubriiki sobiks üks minu kirjavahetus kaks küla eemal registreeritud hi-tech ettevõtega, annavad mulle konsulti - seal külas asub üks selline tehnikaime, et kui ma tahaks veel spetsiifilisemat samalaadset süsteemi näha, peaks Leetu sõitama. Huvitav? Aga mitte Kõue Kuulutajasse.

Anonüümne ütles ...

KK kokkupanijana tahan ka lõpuks sõna sekka öelda. Muud kahjuks ma ei kuule kui ainult infolehe maeterdamist, kord on ta liiga kultuurikeskne, siis jälle pensionäride keskne või jälle koolikeskne. Ei ole just väga lihtne seda lehte kokku panna, kui kaastöid ei tule. Loen siin, et nii mõnelgi olevat häid mõtteid, aga kahjuks keegi neid ei ole välja pakkunud KK toimetusele. Püüan küll omaltpoolt natuke huvitavamaks teha asja, aga jälle ei meeldi paljutele. Nüüd veel eriti kui vahetati kirjastust ja lehel ei ole enam tegu ega nägu, muust kvaliteedist rääkimata. Samuti leht ka hilineb postkasti ja mis tõesti ei ole minu süü. Masu aeg pidavat olema. Palun tulge mulle appi ja püüame teha siis väga halvast parimat. Ja loomulikult ootan ma kaastöid üle valla, mis iganes organisatsioonidelt, ehk siis muutuks leht informatiivsemaks ja veidike leotavamaks, et ei oleks ühelt inimeselt pidevalt järjelugusid, mis paljute aktiivsemate tegemisi maha teeb.
Teid tervitades Hille.

Juhan ütles ...

Väga hea, Hille, et sõna võtsid. Sinuna võib see kriitika kõik tunduda, et oleks Sinu suunas. Aga ei ole, sest teed lehte oma parima äranägemise, võimaluste järgi ning mingeid konkreetsemaid juhiseid lehe tellijalt (vallalt) pole ilmselt saanud, veidike suutmatu oli kult-hariduskomisjon samuti, kui lehe sisu viimati jutuks tuli. Nii et oleks ilmselt vaja mingit teabefoorumi või -komisjoni, nagu Kadri välja pakkus.

1. aprillil Seltside päeval on mõte asi jutuks võtta, kui enne keegi midagi ei liiguta, siis oleks pots. erinevate piirkondade tegijad koos.

Kultuuriteemasi pole minumeelest lehes kunagi palju olnud, pensionäridele, kui mittenetikasutajatele on nende teemad ja pidev rubriik kindlasti ülioluline, koolikesksust pole nagu olnud või on (koolide olukorrast)?

Minumeelest pole leht väljanägemiselt viletsam kui enne- sama sinimustvalge nagu ennegi, ja maht sama, mis on isegi suur, kui lähivaldade lehtedega võrrelda.

Võin omaltpoolt öelda, et ma ei julge midagi Kõue Kuulutajasse kirjutada - esimene lugu sai kaks (kokku kolm) väga hävitavat vastukaja ning lehevahel ilmunud Kõue kaart paistab samuti vähemalt kolm maatasa tampivat hinnangut saavat. Antud juhul on mul veidi ebamugav nende paarikümne inimese ees, kelle kaastööd kaardil on ja mida avaldasin - lubasin nagu head ühendavat asja aga tuli välja eriline kräpp, kui uskuda lehte. Nii et keeruline seis mul - ilmselt pole piisavalt tegija kirjutaja-kujunadja valla lehe jaoks.

Kadri ütles ...

Esiteks, mina sain aru, et me arutame praegu uue, mitte vana lehe sisu üle.
Teiseks, kui siit ka vana lehe kohta käivat kriitikat välja nokkida, siis see ei ole mõeldud isiklikult: muuta tuleks süsteemi, mitte inimest.
Kolmandaks, see on tõesti tore, et Hille sõna võttis. Siiani pole mina küll märganud ainumastki lehe enda üleskutset ettepanekuteks, mida teha lehe paremaks muutmiseks.
Ja kolmandaks. "Palun tulge mulle appi ja püüame teha siis väga halvast parimat." Loomulikult tuleks Hillele hea meelega appi! :) Ütle ainult aeg ja koht.

Juhan ütles ...

Hea leht sünnib motiveeritud autorite koostööst. Et teema edasi areneks, ootaks veel kommentaare miks ei ole kirjaoskajad inimesed omi lugusid lehes avaldanud/enam ei avalda ja mis motiveeriks neid häid lugusi kohalikku lehte tegema?

Anonüümne ütles ...

Aitäh Juhan, et sa seda teemat siin edasi arendad. KK ootab jätkuvalt kaastöid ja palun saata need hiljemalt 5-ndaks kuupäevaks info@koue.ee aadressile. Siis jõuab ka leht veidi varem postkasti. Kadrile vastuseks, et kus ja millal võiks kohtuda, siis ma pakuks välja näiteks laupäeva,
6. märts kell 12.00. Ka Lauri Ligi lubas läbi astuda.
Tervitades Hille.

Unknown ütles ...

Ei saagi nüüd aru, kas Sa, Juhan, viskasid lihtsalt provokatiivselt kinda või mis :)

Kõue Kuulutaja on vallavalitsuse infoleht, seega kõik me võime siin ettepanekuid teha KK väljaandmise põhimõtete kohta, juhised peab kinnitama VV. Seega ka kultuurikomisjon (mis on volikogu komisjon) saab vaid anda mittesiduvaid soovitusi. Kas, kuidas, millise sisuga - seda otsustab vallavalitsus. Kui meil 1.aprillil (ja sellele eelnevates aruteludes) kujuneb mingi ühine seisukoht, võib ju pöörduda kirjalikult vallavalitsuse poole (ja kui paistab, et muudel viisidel suhtlemine ei muuda midagi). Kusjuures olen kuulnud, et VV-s on see juba teemaks olnud. Üks VV liige juba tõstatas selle küsimuse veebruari alguses, aga ju siis vallavanemal või kes iganes tema ülesandel neid avaldatavaid materjali üle loeb, polnud võimalust süveneda või ta ei olnud nende seisukohtadega nõus.

Juhani kinda juurde viidates on 2 varianti, millest üks ei välista teist.

1. võiks muidugi võtta nende inimeste pundi kokku, kes oleksid nõus panustama, et KK rohkem vastaks meie ootustele. See on võimalik muidugi juhul, kui meie nägemus kattub vallavalitsuse nägemusega. Valla põhimäärus ei ütle muide vallavalitsuse infolehe kohta muud, kui et seal tuleb avalikustada valitsuse määrused.

2. sellest sõltumata võiks arendada edasi ka Juhani külakirja mõtet. Kui KK õnnestubki mõistlikumaks teha, oleks minu meelest ikkagi ruumi 2 v 4 korda aastas ilmuvale ajakirjale. Mõelge eelmisel aastal seltside päeval kuuldule - peale külaseltside on meil ju teisigi väga põnevaid ja spetsiifilisi klubisid - mudelistid, alansi offroad, Kiruvere muinsusklubi, isegi miks mitte jahimehed. Kõigil neil on põnevaid ettevõtmisi, värvikaid isiksusi, kellest saaks nö persoonilugusid teha, miks mitte ka ettevõtjatest. Ja ma arvan, et mõtet on teha ikkagi midagi sellist, millel oleks huvilisi ikka rohkem kui KKS territoorium, mida oleks põnev lugeda ka meie naabritel. Ja miks mitte käia vahel külas ka meie naabritel ja kirjutada sellest, mille poolest on edukas Voose külaselts või kuidas majandab end Kuimetsa rahvamaja vms. Kui see ilmub 2-4x aastas, siis see vast ei oleks ka selline teos, mille pärast läbilehitsemist tulehakatuseks ära kasutada või klantspaberiprügi hulka arvata. See võiks olla ikka selline asi, mille paned riiulisse JS kirjastuse teiste vihikute kõrvale. Eelmisel aastal pärast seltside päeva tehti ju tegelikult ettepanek anda välja KK erinumber :)

Juhan ütles ...

Kuna VV pole ajalehe osas ilmselt rohkem nõudmisi, kui et see edastaks VV protokollid ja kuna toimetaja ootab koostöid ja pakkumisi lehe paremaks muutmiseks, siis on võimalik ikka ju üht-teist ära teha, kellele korda läheb.

Kadri ütles ...

Andestust, Juhan, et sinu blogi sedasi infotahvlina kasutame!
Aga kuna mul pole Hille kontakte ja äkki tunneb keegi veel soovi kohtuda, siis ma küsin siitsamast, et kus me 6. märtsil kell 12 kokku saame.

Kadri ütles ...

Ja kui nüüd veel teemat jätkata, siis ka mulle on jäänud mulje, et KKs on ettenähtud koht ametlikele teadetele, ülejäänud osas tundub materjali valik üsna suvaline olevat. Aga muidugi oleks kena kuulda, mida VV ise saada tahab.
Monika mõte 2-4 korda AASTAS ilmuvast väljaandest mulle täitsa meeldib :)
Ja küsimusele, miks mitte KKs lugusid avaldada, vastan, et võiks küll. Ma olen seda paaril üksikul korral teinud ka. Ja üks lugu on täiesti ootel. Aga ootel on ta sellepärast, et mind pani väga jahmatama viimastes lehtedes avaldatud järjejutt, ja ma pole üldse niiväga kindel, et ma tahan seal kõrval oma lugu näha.

Anonüümne ütles ...

Oih ma väga vabandan, et ma kohta ei öelnud kus kokku saada. Kohaks on Habaja raamatukogu. Raamatukogu laupäeviti avatud.
Tervitades Hille