02.02.10

Valla infokaardist turismitooteni?



Kirjeldan SWOT-võtmes Kõue infokaardi tegemise kogemust. Tasub tähele panna, et allakirjutaja ei olnud antud kaardi projektijuht, tänu kellele paber üldse trükipressi nägi. Kõik see, mis läks aruandlusse, võib erineda siinkirjeldatust ehk kirjeldatud töös püsisid kaks asja tegelikult eraldi: 1. Projektijuhtimine, aruandlus. 2. Loovjuhtimine, sisuline ja kujunduslik pool. Just viimase kahe erineva töö tüüpiline ühe mütsi alla paigutamine kohalikes toodetes-trükistes on võimaldanud maapiirkondale suures koguses ebakenasid trükiseid-voldikuid-brozhüüre, meenutame kasvõi Järvamaa turismiraamatu päist Comic sans kirjatüübi ja kaardiga, mis justkui märklauana kasutusel olnud. Seega tuleks väiksemates kogukondades (linnades) edaspidi tähele panna, et tähtis on nii exceli oskuslik täitmine kui ka kujunduslik-mänguline lähenemine sisuliste probleemide lahendamiseks.

Ülal pildil on Kõue valla infokaart volditud kokku tavalisse kirjaümbrikusse mahtuvaks, esiküljele jääb külaliikumise kaart, mis on tõenäoliselt Eesti valdade esinduslikumaid. Hea kingitus kirja teel teiste valdade külaliigutajatele.

Tugevused:

Projekt täitis kindlasti püstitatud kaks eesmärki:

1. Kõik vallasleiduv toodi kätte kohalikule elanikule, kaart ilmus ka kohaliku lehe lisana.
2. Tutvustab kohalikku eluolu ka läbisõitjale-turistile.

Tööprotsess, kus tagasiside käis avaliku ajaveebi kaudu ning kolme valla eri nugis toimunud ümarlaua ümber, oli viljakas, seda just info kogumise ja visualiseerimismeetodite ümber toimunud arutelude-vaidluste mõttes. Enamus asju, mis tuli jutuks, sai ka kaardile. Aktiiveeritud külaseltsid kirjutasid oma piirkonna külade kirjeldusi, mis leiavad kasutamist ilmselt ka tulevikus. Sorteeritud ja pildistatud said nii vanemad muistised, külasildid kui ka uued atraktsioonid. 11 trükitud turismiteenuse pakkujat valla kohta ei ole vilets tulemus. Samuti kõik muud märgitud ettevõtted alates puidu- ja metallitöötlejatest kuni tuulikute ja 3d printijateni. Kõik see loetelu peaks looma Kõue valla imidzi ehk tausta, mille peale edasi identiteeti disainida.

Nõrkused:

Kes on kaarti näinud, teab, kui tiheda infohulgaga on tegemist - entsüklopeediline infohulk paigutanuna pinnale nii tiheli, kui vähegi annab. Kõige selle kupatuse toimetamine, mis kujunes planeeritust kuu aega pikemas koos viimase hetkeni saabunud muudatustega põhjustas palju kirja- ja trükivigu. Lubamatult palju. Kusjuures vigadevabadust ei andnud ka need inimesed, kes kaardi lõpliku versiooni täht-tähelt üle lugesid - põhjalikke kontrolle võis olla kuni 10 - parandatud vigu kuni 100! Aga ikkagi jäi teksti sisse vähemalt 10 kirjaviga! Siin on paranduse koht tulevasteks trükisteks. Kartograafilised apsakad pole nii hullud ehk kui mõni taluase on tegelikust asukohast teisele poole teed märgitud või mõnel kraavil pole nime. Neid vigu leidub, kohalik leht Kõue Kuulutaja on avanud isegi järjejutu, kus kõik need errorid luubi all - tervitatav ettevõtmine! Samas lehes asub kaardi projektijuhi pöördumine, kust selgub, et vallas asuvast ca. 60 ettevõttest ja FIEst paljud ei viitsinud koostööd teha, ei tahtnud kaardile saada. Hea, et vähemalt pea kõik turismitegijad kaardil on, muidugi oleksid võinud olla ka kohalikud meevillijad ja lambakasvatajad, aga paljudel regatud ettevõtetel poleks olnud minumeelest midagi antud kaaridl pakkuda.

Kokkuvõtteks oleks antud kaart olnud põhjalikum ja tõhusam, kui vaid aega oleks rohkem käes olnud, perfektsionisti seisukohalt - aeg oli aga asi, mis oli ette määratud. Loe lisaks asju, mis kaardile ei jõudnud, neid on viidatud artiklis kirjeldatud murdosa.

Võimalused/Ohud:

Nüüd peaks vaatama Kõue valla elu pärast infokaarti. See on andnud vallale konkurentsieelise nende kohtade seas, kes pole veel kohalikul tasandil revisjoni-kaardistamist teinud. Nüüd teame, mis meil on ning saame vaadata, kuhu ja millega edasi minna.

Konkreetsemalt aga tuleks otstarbekalt ära kasutada olemasolev tiraazh. Järgmise nädala lõpul, 12. - 14. toimub TourEst, turismimess, kus muuhulgas (lõuna)naabritest esindatud:

JÄRVAMAA ARENDUSKESKUS SA
JÄRVAMAA MUUSEUM
PAIDE TURISMIINFOKESKUS
SIMISALU LOODUSMAJA RMK
A.H. TAMMSAARE MUUSEUM VARGAMÄEL SA
VALGEHOBUSEMÄE SUUSA- JA PUHKEKESKUS
PAUNKÜLA PUHKEKESKUS OÜ
KILPLANE OÜ
MTÜ JÄRVA ARENGU PARTNERID
AUSTRVEGR SELTS MTÜ

Algse plaani kohaselt oleks Järva Arengu Partnerid pidanud messiks välja tulema piirkonna kaardiga (ka Kõue), kus peal kohalikud turismipakettide pakkujad, see käis aga organisatsioonile üle jõu - nüüd on see projekt edasi lükatud.

Kõue vald saaks oma too(de)te jaoks kasutada Järva Arengu Partnerite boksi, kui oleks asi, mida pakkuda. Oletame, et pool asja on infokaardi näol olemas. Mis oleks sel juhul puudu?



Joonistasin ühe lisa, kokkuvolditud A4, mille vahele paigutasin kaardi. See addendum võiks olla kasvõi ingliskeelne, kas sissejuhatus antud kaardile "Welcome to..." või mingi (jällegi) konkreetne turismipakett, mida keegi kohalik tegija välja pakuks ning millesse usuks (Ardu turism?), ehk tuleks luua lisalehe abil olemasolevast kaardist turismitoode, selle kirjeldus.

Kas oli arusaadav? Seda võiks arutada valla turismikomisjonis, mis paari päeva pärast koguneb. Mis oleks argument, et siia tulla ja kuidas seda kirjedada. Kes oleks selle paketi müügist ja kaardi jagamisest huvitatud ja kellega teeks koostööd? Kui komisjon leiaks nendele küsimustele vastuse, oleks minu poolt lisalehed.

Ohuks pean ma, kui asjad edasi ei liigu.

11 kommentaari:

Noorteklubi ütles ...

Kas sa räägid vallalehes Viivi Laaneti juttu ? Mina lugesin sealt välja ainult ojakeste ja kraavide puudumise ?

Tsitaat: Alates läänest Kirivalla oja suubub Kuivajõe külas Kuivajõkke. Märgitud Alansi oja suubu Lööra külas Kuivajõkke.

No kahju kui mõned sellised asja on jäänud märgimatta.

Ja miks peaks sellele ta veel järje tegema :S ?

See on ju põhimõtteliselt nii Kõue valda kui ka selle turismi võimalusi pakkuv voldik/lendleht !?

Olgu seal neid vigu niipalju kui tahes on see üks suurepärane asi ja tore, et keegi sellist asja lasi teha. Hea, et keegi viitsis selle kokku panna.

Esimese korraga ei saagi kohe kõike perfektselt teha.

Juhan ütles ...

Tagasiside on alati positiivne, näitab, et asjad lähevad korda. Viivi on tubli, viitsib uurida ja kritiseerida - veel parem, kui oleks enne kaardi trükkiminekut oma tarkust jaganud, näiteks Ojasoo küla kirjelduse pidin ise välja mõtlema.

Kõue Kuulutajas on ta kõige kõvem tegija, ilmselt tema kõrvale kedagi nii laiade kohalike teadmistega ei mahugi ära - aga see on teine teema.

Keskenduks nüüd Tourest 2010le - kas Kõue vald peaks antud kaardiga (mul on eksemplare üle) olema seal esindatud ja mis peaks kaardile lisaks tegema, et üldist-konkreetset kasu oleks kellelgi (kõigil)?

Noorteklubi ütles ...

Kas kõikidel Turmis taludel on ennast tutvustavad lendlehed ? Kuna

Kõue vallas on tegijad külaseltsid ja seltsingud. Kes omakorda edendavad turmisi, siis peaks olema kohe eraldi flaier neile, kuhu on märgitud kus nad asuvad, mida nad teevad ja kuidas saab nendega kontakti.

Kunagi tehti Paunküla maasituku kaitseala teejuhte- neid peaks olema. See oli ka sellel üld lehel, aga vanal oli kõvasti rohkem infot selle looduse kohta

Kuskilt peaks välja tulema veel eraldi Kautla info

Kõue valla mõisad.
Valla üldkaardil oli nendest juttu paar lauset, aga need tuleks ka omakorda eraldi välja tuua.
Lisada juurde kontaktid- kui keegi soovib pisikest tuuri mõisa ümber.

Noorteklubi ütles ...

Tourest'ile Kõue valla kohta:

Tuleks teha ka video turimistaludest, küladest, mõisadest, Kautlast, mõisad, järved ja nende juurde need eraldi voldikud.

Juhan ütles ...

Oletame, et teeme 100 eksemplari lisalehti TourEsti jaoks, mille vahel olemasolev kaart - seega limiteeritud pind, mida kasutada. Väga detailseks siin ei saa samuti minna, sest asja lihtsus ja sõnum tähtis.

Seis turismitaludega on nii, nagu kaardil, või tead mõnda rohkemat?

Külaseltside update võin teha KKS, HKS ja RKS osas, samuti austvegr. Kes läheb Paunkülla infot ja pakutavat updeitima?

PaunMKA ilmselt viimane eks. teejuhti on mul olemas - palju inffi tõesti, pikemas perspektiivis peaks RKS ja RMK koostöös andma midagi välja, esialgu peab Kõue kaardil olevaga leppima.

Mida omakorda pakub messil paunküla puhkekeskus, kes nendega suhtleks?

Kes eraldi Kautla info kokku paneb?

Mõisakaart on hea idee, pole ammu ühtegi mõisakaarti teinud!

Kontaktide asjus on kesisem -töötab vaid Harmi ja Paunküla, Ojasool saab omanikku tabada, Triigil saab väiksetviisi vaatamas käia. Habaja mõis mis teeb?

Kas on hea kontsepts, kuidas ikkagi midagi turismipaketiks aretada (kes viitsib teha ja kaasa mõelda, kellele kasulik) ja kas see on võimalik?

Kas on üldse mõtet messile minna, kes on eelnevalt käinud ja millist kasu saanud?

Juhan ütles ...

Räägime praegu ühest lisalehest, mis on teostatav järgmise nädala lõpuks. Kas oleks sinna midagi panna, mil koos olemasoleva kaardiga oleks väärtust ning mille läbi saaks midagi tõhusalt müüa-edendada, kontakte?

Noorteklubi ütles ...

Saatsin mõne meili Kautla ja Pauküla Puhkekeskuse kohta ja nüüd ootan vastuseid.
Lootsin saada kätte ka Antero Võsa,kes tegeleb Paunküla KS-gaa, aga see number mis valla kodulehel andis üldse ühenduse venelannaga ja ei saanud teda täna kätte.

Kavatsen ka homme Kultuuri komisjoni koosolekul selle teema üles võtta.
Või sa võid ise ka näiteks kohale tulla ja rääkida sellest.

Kas Habaja mõis on veel üldse alles ?

Ja Messile peaks ikkagi minema, kuna esimesel korral tõesti ei ole võib olla minekust kasu, aga kindlasti kui aeg edasi, siis rahvas märkab meie valda.

Juhan ütles ...

Saatsin Sulle PS, homme kultuurikomisjonis käib arutelu edasi.

MART ütles ...

Kas kasutasid kaardi koostamisel mingis etapis googel mapsi või earthi abi ?
Või miks ei ole kaardiinfo
GM või GE dubleeritud ?

Juhan ütles ...

ei kasutanud, pole duubeldatud.

Unknown ütles ...

kivi kotti siis tour estiks :)
mõtlesin veel, et meie rabad ja metsad jms puutumata loodus on eksootiline eriti tiheasustuses elava lääne-eurooplase jaoks. huvitav, kui palju külaseltse jmt on mõelnud sellele ja sellised ajaloolised vms mh ka turistile suunatud infotahvlid juba ka ingl.+saksakeelse jutuga varustanud.